По-малко хора се имунизират срещу опасни инфекциозни заболявания, алармират специалисти

643
По-малко хора се имунизират срещу опасни инфекциозни заболявания, алармират специалисти
Снимка: iStock

Медиците отчитат по-малко имунизации срещу опасни инфекциозни заболявания по време на епидемията от COVID-19 в България. За детски паралич, например, данните за страната за миналата година показват, че около 91% са с завършена имунизация.

С цел защита на населението срещу полиомиелит или детски паралич е добре ваксинационното покритие да е над 95%. В София през 2020 г. завършена имунизация имат едва 89 на сто от хората. Следващата година покритието спада с още почти 5%, а миналата година нивата стигат до над 95%. За пълна защита са необходими още две реимунизации през втората и шестата година от живота на детето.

УНИЦЕФ: 67 милиона деца са пропуснали да се ваксинират заради Ковид-19

Около 67 милиона деца в световен мащаб частично или напълно ще пропуснат рутинни ваксини между 2019 и 2021 г. поради локдауни и прекъсв...

И двете деца на Мина Малеева имат всички задължителни имунизации за възрастта си. Тя вярва в ползите на препоръчителните ваксини като тази срещу варицела. „Това създава имунитет на обществото и на по-големите групи хора, което предотвратява разпространението на болестите, срещу които правим тези ваксини“, казва Мина Малеева пред БТВ.

СЗО иска светът да навакса с детската ваксинация

По време на епидемията от COVID-19 в България д-р Даскалова забелязва забавяне на имунизационната програма. Сред задължителните ваксини е тази срещу детски паралич. При полиомиелита могат да се появят симптоми като повишена температура и втрисане, при усложнение може да се стигне и до парализа. „Най-уязвимата група са бебетата и малките деца, ваксинацията е най-ефективният начин да спрем разпространението на това заболяване“, каза д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Ваксината срещу детски паралич осигурява имунитет през целия живот на човека. За целта трябва да се изпълни цялата ваксинационна схема. При 5 до 15% от случаите с парализа настъпва фатален край според данните от Европейския портал за ваксиниране. За щастие, у нас в последните над 20 години няма случай на детски паралич.

Доц. Кунчев: Профилактиката е изкючително важна, а сме я загърбили

Профилактика в зравеопазването е изключително важна, а сме я загърбили. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунче...

„За да имаме сигурност и спокойствие, че някое заболяване няма да бъде внесено от друга държава, ние трябва да имаме една стабилност във високото имунизационно покритие, която да е обезпечена в продължение на няколко години – 95 и над 95%“, каза д-р Лили Маринова, д.м. – епидемиолог, зам.-директор на СРЗИ. Всички неваксинирани могат да бъдат заразени с полиовирус. Това подчертава необходимостта от своевременна имунизация на децата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com