Повторно заразяване с коронавирус (COVID-19): Повече данни по въпроса

21285
Повторно заразяване с коронавирус (COVID-19): Повече данни по въпроса
Снимка: iStock/Guliver

Да, има повторно заразени с коронавирус и в България. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на 21 март в предаването "Неделята на NOVA".

Въпросът с повторното заразяване отдавна е тема в научните среди, а и не само. Но колко всъщност са заразените повторно с COVID-19 в България никой не знае – самият Ангелов не посочи число, докато казваше, че има такива случаи.

Хората над 65 г. са с по-голям риск от повторно заразяване с Covid

Възрастните над 65 г., които са се възстановили от Covid, не са имунизирани срещу втора атака на вируса, според ново проучване, което п...

Миналата седмица, в интервю за Actualno.com, ръководителят на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб специално коментира темата. Тя обясни, че за да говорим за повторно заразяване, има много строги критерии. Първо, когато си заразен и с потвърдена диагноза COVID-19, взетата проба за тест трябва да се секвенира т.е. да е известен изходният вариант на вируса, а когато има симптоми на втора инфекция, пак да се направи секвенция на взета тогава друга проба и да се види има ли различия в секвенциите на генома на вируса от двете проби и какви точно са, за да се определи дали вторият случай е ново заразяване.

Този процес обаче изобщо не е прост, съответно въпросът дали се практикува масово по света, а и в България, стои. И отговорът е, че не изглежда да е така - нека само погледнем към бразилския град Манаус, където имаше много силна следваща вълна на COVID-19 след първоначално силната в края на пролетта и началото на лятото на 2020 година.

Подобно на известния сайт Worldometers, където може да се намерят всякакви данни за пандемията COVID-19 и най-вече броят на официално отчетените случаи и какво се случва в различните държави всеки ден, има и "тракер" на повторно заразените - ЕТО ТУК! Доказано в момента в цял свят са 66 души – доказано според научния метод, описан от доц. Гломб. От тях 48 са оздравели, 2 са починали т.е. 3,03% смъртност. Според тези данни, резаразяването става средно в интервал от 98 дни, но за много от тези 66 случая не е ясно. Като цяло по-често изглежда сякаш повторно заразените карат по-леко болестта, но и тук данните още са малко за категорични заключения.

Има обаче и друго – към днешна дата (22.03.21) 13 097 случая в цял свят се считат за достатъчно съмнителни, за да се предполага, че става въпрос за повторно заразяване с коронавирус. Все още на фона на вече над 123 000 000 заразени за пръв път това е много малко. Но от тези 13 097 души починалите са 37, т.е. смъртност от 0,28%. За сравнение, според статистика на Центъра за превенция и контрол на заболяванията в САЩ, годишно от грип умират 0,12-0,13% от заразените!

Израелски имунолог е убеден, че няма да има масово повторно заразяване с коронавируса

Проведени научни изследвания и клинична практика показват, че сред преболедувалите и ваксинираните възможността за повторна инфекция с ...

Интересен факт е, че в списъка със съмнителни случаи са включени 4 от България, които отдавна станаха обект на дискусия - всичките са от персонал на ВМА, като пръв за това заговори генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на болницата и ръководител на Националния оперативен щаб (НОЩ). В международния списък изрично е подчертано, че българското здравно министерство не води статистика на случаи на реинфекция, а цитатът за четирите случая е материал на bTV.

Още: Болен ли е от COVID-19 или не проф. Андрей Чорбанов?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно