Решение за "Спешна помощ" - сметката за линейката да я плащат пациентите

39079
Решение за "Спешна помощ" - сметката за линейката да я плащат пациентите
Снимка: БГНЕС

Вместо да се говори какъв е истинският проблем на „Спешна помощ” на най-високо ниво, ставаме свидетели на декларации и контрадекларации в подкрепа и срещу здравния министър. Това на никого не помага, най-малко на „Спешна помощ”, коментира бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов.

Напълно възможно е да се удвоят заплатите на лекарите в „Спешна помощ”, категоричен е бившият здравен министър. 2012 година за „Спешна помощ” са давани 90 млн. лева. Бяхме изчислили, че трябват около 150 млн. лева за удвояване на заплатите, каза Константинов в сутрешния блок на Нова телевизия.

БЛС: 1500 лв. да е стартова заплата в Спешна помощ

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ, а с...

Няма кой да се качи в линейките – това е истината. Затова екипите са само 11-12 в София. Но трябва да обърнем внимание и на друг проблем – че „Спешна помощ” покрива куп фалшиви сигнали. Какво е решението – в Израел например при сигнали за бърза помощ отиват парамедици, преценяват и ако състоянието не е спешно, пращат пациентите по канален ред в болницата. А за разкарването на линейката съответните хора получават 200-400 долара сметка. В София, като бях министър, едно излизане на линейка струваше 100 лева, заяви Константинов. И добави – за да се оправи „Спешна помощ”, трябват пари, реформи и национален консенсус.

Междувременно и в „Спешна помощ” в Пловдив напрежението расте. Подкрепяме протеста на колегите в София относно заплащането, относно неразбориите в работата, казаха медиците там. Лекарите от „Бърза помощ” твърдят, че 80% от сигналите в Пловдив не са спешни – става въпрос обикновено за хронични състояния. В града и околността работят шест екипа „Спешна помощ”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване