Гени, ранен старт и нестабилна психика. Верни ли са стереотипите за гениалността?

6486
Гени, ранен старт и нестабилна психика. Верни ли са стереотипите за гениалността?
Снимка: Jackie Ramirez / Pixabay

Вярно ли е, че изключителните способности вървят "в комплект" с психични разстройства? Ще бъде ли надареното дете успешно – зависи от гените или от възпитанието? Възможно ли е човек да култивира изключителни способности?

Какво казват изследователите

При думата "гений" някои си представят Айнщайн с изплезен език. Други - петгодишния Моцарт, изтръгващ виртуозни пасажи от клавесина. Трети – Григорий Перелман с изтъркано яке и спортни панталони, който решава математическата "Задача на хилядолетието".

Имат ли надарените хора нещо общо? Например смята се, че са трудни за общуване, имат странни интереси и често са в противоречие със себе си. Много стереотипи относно надареността не са подкрепени от научни доказателства. Агенция ТАСС е решила да анализира някои от тях.

Надареността е вродено свойство

XIX век. Селски пейзаж. Татко объркано брои дребните монети на глас, за да не се сбърка в числата. И изведнъж го поправя тригодишният му син, който седи до него - бъдещият носител на титлата "крал на математиците", великият Йохан Карл Фридрих Гаус. По-късно той ще изчисли собствената си дата на раждане, като по пътя ще разработи метод за определяне на датата на Великден за всяка година.

Има много такива истории. Често феноменалните способности са толкова различни от обикновените, че, изглежда, се проявяват във всяка ситуация. Но всъщност не е така.

7 признака, че сте по-умни, отколкото си мислите

1. Ти си най-голямото дете Проучване  предполага, че първородните могат да имат „умствено предимство“ пред останалите...

Изследванията не дават еднозначен отговор на въпроса, кое е по-важно във всеки конкретен случай – генетиката или благоприятните условия на живот. Големите спортисти може да имат успешни генетични варианти, които управляват например окисляването на глюкозата в мускулните клетки или растежа на кръвоносните съдове. Това безспорно ще им даде предимство в конкретен спорт. Но с умствените способности е по-трудно. Учените смятат, че в 50–80% от случаите високата интелигентност се предава по наследство (подобна е ситуацията и с музикалните способности). Но има повече от 500 известни гена, които са свързани с интелекта. Все още не е възможно да се съпостави конкретна комбинация с успеха, да речем, в програмирането.

Освен генетиката има и епигенетика - фактори, които определят активността на един или друг ген. И тук очевидно ограниченията на средата по-скоро играят против човека. Ако има потенциал, е по-вероятно той да бъде реализиран от тези, които израстват в условия на изобилие и широта от възможности. Психологът Ерик Тюркхаймер, който в продължение на много години изучава разликите между близнаците от различни социални слоеве, е установил, че в най-бедните семейства генетичната предразположеност почти не оказва влияние върху нивото на способностите. Но в богатите семейства влиянието на гените се оказва около 60%.

Психологът, специалист по детска надареност Александър Савенков обръща внимание на факта, че почти всички Нобелови лауреати в областта на науката произхождат от семейства на интелектуалци или бизнесмени. Сред родителите им почти няма хора от по-ниските слоеве на обществото. Повечето от тях са родени в големи градове и описват детството си като "щастливо". Но в семействата на писателите лауреати по-често се наблюдава обратната картина: техният ранен житейски опит е по-драматичен. В биографиите им има по-трагични събития, около 30% от тях са живели в семейство с един родител или в разбито семейство.

Надарените хора са вундеркинди

Има много примери за хора, чиито необикновени способности са били открити много рано. Това е записано в техните биографии, спомени и писма от роднини и приятели. Например сър Франсис Галтън, един от основателите на теорията на интелигентността, се научил да чете на две години, да говори свободно латински и гръцки - на петгодишна възраст, и да решава квадратни уравнения - на осем години. Брилянтният математик и един от основателите на първия програмируем компютър Джон фон Нойман можел да раздели две осемцифрени числа в главата си на шест години. Джон Стюарт Мил, Моцарт, Блез Паскал са примери за гении, чиито способности са открити много рано.

Има обаче и примери за по-късен разцвет. Малкият Айнщайн изглеждал на своите учители и на собствените си близки като ограничено дете. Сестра му Мая разказва: "Той имаше такива трудности с езика, че хората около него се страхуваха, че никога няма да се научи да говори." Един от учителите му предсказал, че никога няма да постигне много. Томас Едисън, който страдал от дислексия, бил наречен от разочарован учител "изгубен". Чарлз Дарвин в ранната си младост не се откроявал с особен интелект, въпреки че две десетилетия по-късно се превърнал в един от изключителните мислители на своето време.

Блондинките не са глупави, те дори са гении!

Учен от университета на Охайо е анализирал статистиката за успехите на жените в последната половина на столетието и е стигнал до извода...

Канадският психолог Франсоа Гание предложил идеята за катализатори - фактори, които допринасят за разкриването на способностите, присъщи на човек. Първият са личните качества като отвореност към нов опит, усърдие и висока мотивация. Вторият е свързан с възможностите да удовлетвориш своя интерес, насърчение от семейството, приятелите и учителите. Третият – със случайни житейски събития, които могат да дадат тласък за саморазкриването. Това може да е преместване, среща с изключителен учител, влюбване или пътешествие.

Можем да проследим как работят тези катализатори, като използваме за пример Айнщайн. От неговите мемоари, писма и интервюта знаем, че още като дете е проявявал голямо интелектуално любопитство. Той също е останал верен на начина си на мислене. Обучението в Мюнхенската гимназия почти не повлияло на уникалния му възглед за света: бъдещият физик мислел в образи, а не в думи. Имало е и други катализатори. Самият Айнщайн си спомня как на четири или пет години баща му му дал компас. По-късно получил от чичо си книга по геометрия, над която момчето прекарвало много часове.

Надарените деца ги чака успех в бъдеще

Познаваме имената на Моцарт, Бетовен, Паскал, Менделеев - и всичко това е потвърждение, че детската надареност може да разцъфти в зряла възраст, а нейният притежател да стане велик човек. Но има и противоположни примери. Например съветският вундеркинд Паша Коноплев, който още на шест години демонстрирал резултати от теста за интелигентност от 142 точки (по-висок от повечето възрастни), починал на 29-годишна възраст, без да остави нещо значимо след себе си.

Въпреки популярната поговорка "На таланта трябва да се помогне, посредствеността ще пробие сама", именно талантливите хора най-често нямат подкрепа. Това например се доказва от резултатите от дългосрочно изследване на математически надарени младежи, провеждано в Съединените щати от 1971 г. Авторите му проследяват съдбата на 5 хиляди от най-умните деца на Америка в продължение на 45 години. Техните говорят за това, че учителите често обръщат по-малко внимание на децата с изключителни таланти.

Според авторите образователната система е по-фокусирана към подпомагане на "проблемните" ученици, а не към разгръщане на успешните. Ако детето не може да усвои материала и получава лоши оценки, учителите му обръщат повече внимание. Напротив, тези деца, които лесно решават най-сложните задачи, често са оставяни на произвола. В резултат на това умовете им не получават достатъчно тренировка и не развиват пълния си потенциал.

Как да станеш Нобелов лауреат?

Гений, страст, упоритост и малко късмет са само малка част от нещата, които са ви необходими, за да станете Нобелов лауреат. Би Би Си ...

Талантът, ако такъв има човек, трябва внимателно да се разопакова. "Ако учителите забележат, че детето е надарено, те трябва да се погрижат правилно да го стимулират, - разсъждава един от авторите на изследването, психологът Джонатан Уай. - Децата трябва да виждат своите граници и възможно най-често да се уверяват в това, което им е по силите."

Надарените хора са психически неустойчиви

"Мислите за свръхестествени същества ми хрумнаха по същия начин, както и моите математически открития. Затова ги взех насериозно." Това са думите на Джон Наш, изключителен математик и Нобелов лауреат по икономика. На около 30-годишна възраст той започва да показва признаци на параноидна шизофрения. Историята на неговата борба с болестта е залегнала в основата на филма "Красив ум" с Ръсел Кроу.

Можем да си спомним много случаи, когато психичните разстройства са вървели ръка за ръка с надареност и дори гениалност. Ърнест Хемингуей, Робърт Шуман, Емили Дикинсън, Винсент ван Гог, Фридрих Ницше - списъкът може да бъде продължен. Без да броим онези креативни хора, които са се поддали на алкохолизъм и други зависимости. От друга страна, е напълно възможно това да е просто илюзия. Изключителните хора са малко и може да ни се струва, че разстройствата са по-чести сред тях просто защото извадката е нищожна.

Например през 1998 г. група учени анализирали едновременно данните от 29 изследвания на тази тема. В 15 от тях авторите не открили никаква връзка, в девет я открили, в пет резултатът бил неясен. В същото време тези изследвания търсели само признаци на статистическа връзка - например диагноза и резултати от тестове за интелигентност. Те се опитвали да разберат дали има причинно-следствена връзка в случаите, когато връзката все пак била ясна.

Ако тръгнем от обратната посока – да вземем хора с определени разстройства – можем да забележим, че наистина има много изключителни хора в тези групи. Например хората с разстройства от аутистичния спектър често показват големи таланти в математиката, музиката и изобразителното изкуство.

Странните знаци, които показват, че детето ви е надарено

Според учените 20 процента от съвременните деца проявяват признаци на надареност още в предучилищна възраст. Надареността и резултатит...

Невробиолозите смятат, че характеристиките на определени патологии могат да направят човек по-склонен към интелектуални и творчески пориви. Например мозъкът на човек с шизофрения може да генерира парадоксални идеи. Макар че му е по-трудно да структурира тези идеи, да ги насочи в правилната посока. При биполярно разстройство човек може да изпита периоди на невероятна енергия и производителност, но те са последвани от периоди на продължителна депресия. При леките форми на аутизъм са характерни постоянни интереси, мания по една тема – което също може да бъде важно за пробивни резултати.

Но връзката може да се прояви и под друга форма: за някои надарени деца, поради техния стил на мислене, е по-трудно да се впишат в екип. Психолозите Даубер и Бенбоу са сравнили надарените юноши с притежателите на средни способности по отношение на социалните отношения и са открили съществени различия. Силно надарените ученици се смятали за по-затворени, потиснати и непопулярни. В по-голяма степен това засягало децата с математически дарби.

Според авторите психическата нестабилност може да се дължи на факта, че самата среда със своите изисквания и очаквания често игнорира, отхвърля и обезценява надарените деца. Това може да предизвика у тях усещането, че светът е твърде суров и дори жесток, а техните особености не са дар, а по-скоро препятствие, поради което не могат да се впишат в екип, да намерят приятели и любов.

Надареността може да се култивира с правилното възпитание

В някои случаи надареността е ясно свързана с особеностите на мисленето, които се проявяват много рано. Например в едно изследване на деца, които били отлични в бързото и точно извършване на сложни умствени изчисления, е било установено, че по време на изчисленията мозъкът им работи по различен начин от повечето хора. В друго изследване от 2014 г. психолози са наблюдавали 18 надарени деца (пет от тях били художници по природа, осем – музиканти, и пет - математици). Всички участници се представили изключително добре на тестовете за работна памет.

Но особеностите на мисловните процеси невинаги играят решаваща роля. В неотдавнашен документ авторите анализирали близо 8000 участници в различни изследвания на надареността. Те се интересували от чертите на личността, които доминират при тези хора - ако изобщо може да има нещо общо. За тази цел специално подбрали тези изследвания, в които участниците преминали теста „Голямата петорка“ – за изразеност на такива черти като невротизъм, екстраверсия, добросъвестност, доброжелателност и отвореност към нов опит.

Ева от Варна, за която математиката е детска игра

Варна е роден град на много талантливи и успешни деца, които са гордост за морския град. Една от тях е 13-годишната Евелина Ангелова, з...

Оказало се, че чертата, която се срещала по-често в тестовете, била отвореност към опита. За разлика от работната памет или музикалното ухо, това качество може да се развие с упражнения. "Изследванията показват, че може да се промени личността желаната посока", пише психиатърът Грант Бренър в Psychology Today. Много образователни подходи включват развитие на въображението, креативността и нестандартното мислене.

Но желанието на родителите да създадат от детето гений с помощта на специални техники може да има обратен ефект. Надарените деца често се развиват по-бързо от връстниците си чрез собствената си дейност. Родителите могат само да подкрепят техния напредък. Но външните усилия, които противоречат на интересите на детето и неговата готовност да получава информация, могат да навредят.

Пример за трудна съдба на гений "домашно производство" е Уилям Сайдис. Родителите на Уилям посветили почти цялото си време на възпитанието на сина си. Той очевидно имал изключителни способности - например на 18 месеца можел да чете вестници. Въпреки това от първите години от живота си Уилям нямал почти нито една свободна минута - той непрекъснато получавал задачи. Бащата дори се опитал да го хипнотизира, за да могат знанията да отлежат по-добре в главата на момчето.

На 12 години Уилям преживява първия си - но не и последен - нервен срив. Истерии, психози и паник атаки ще го измъчват дълги години. Благодарение на постоянството на родителите си Уилям завършва с отличие Харвард на 16-годишна възраст. Вещаят му блестяща математическа кариера. Но Сидис захвърля науката - той работи като обикновен счетоводител, дава уроци по математика и избягва повишеното внимание към себе си. На 46 години умира от инсулт.

"Ако детето харесва това, което прави, и родителят предлага начини за развитие в тази област, тогава това е отличен тандем", казва психологът Павел Жевнеров в интервю за ТАСС. – Друго нещо е, ако детето има способности, но ги използва само защото го карат, защото на родителя му е обидно да не се използват - тогава това ще бъде стрес за детето, който ще даде своите отсрочени последици в бъдеще."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно