Нова мутация на коронавируса от Южна Африка и Бразилия изглежда намалява ефекта на ваксините

6971
Нова мутация на коронавируса от Южна Африка и Бразилия изглежда намалява ефекта на ваксините
Снимка: Getty Images/Guliver

Учени са идентифицирали "мутация беглец", която може да намали ефективността на ваксините срещу коронавируса SARS-CoV-2, съобщава CNN, цитирана от БГНЕС. Засега обаче данните са предварителни и трябва да бъдат потвърдени независимо.

Мутацията, наречена E484K, е локализирана във вариант на коронавируса, който е открит за първи път в Южна Африка преди два месеца. Сега този вариант се е разпространил в 12 други страни.

Прогноза: COVID-19 ще е само в лека форма в детството и без нужда от ваксини

Въз основа на анализ на данните за четири известни на човека коронавируса, които причиняват леки симптоми на обикновена настинка, амери...

Пени Мур, доцент в Националния институт по заразни болести в Южна Африка, нарече мутацията "тревожна". "Страхуваме се, че тази мутация може да има въздействие и това, което не знаем, е степента на това въздействие", каза тя.

E484K е наречена "мутация беглец", тъй като е доказано, че може да избяга от някои антитела, произведени от ваксината. "Притеснен съм", казва Алекс Сигал, вирусолог от Африканския институт за здравни изследвания.

Сигал, Mур и други учени, които изучават мутацията E484K, все още не са завършили лабораторните изследвания, за да проверят дали ваксината е по-малко ефективна срещу този нов вариант на вируса. Въз основа на това, което са видели досега, те казват, че се съмняват, че E484K ще деактивира коронавирусните ваксини. По-скоро те вярват, че има възможност мутацията, самостоятелно или в комбинация с други мутации, да намали ефикасността на ваксината.

Те също така са загрижени, че E484K може да е индикация, че новият коронавирус показва способността си да се променя пред очите ни. Ако тази мутация се случи за няколко месеца, могат да последват други обезпокоителни мутации.

"Този вирус може да предприеме първите стъпки по доста дълъг път към ваксинална резистентност", заяви Андрю Уорд, структурен вирусолог от Scripps Research в Ла Хойа, Калифорния.

Учени откриха ново слабо място на коронавируса

Учени от университета в Тюбинген откриха фермент в човешкия организъм, който може да повлияе на разпространението на коронавируса, съоб...

"Това е началото на дълъг път. Това е, което наистина ме плаши по този въпрос. Това е отрезвяващо събуждане", твърди Мур.

За да разберете потенциалната опасност, породена от мутацията E484K, представете си учител пред класна стая, пълна с шумни първокласници. След месеци опити да контролира класа, учителят най-накрая успява. Кара ги да седят неподвижно на столовете си. Но след известно време едно дете напуска класа, а друго заема неговото място. Това ново хлапе, този нов малък мошеник, не просто седи наоколо. Техниката на учителя за успокояване на децата не работи за него. Учителят тук е ваксината, а измамникът е мутацията E484K.

Когато ваксините, използвани в САЩ, бяха изпитани миналата година, те бяха успешни и на практика унищожиха вируса. Но оттогава части от вируса понякога се заменят с нови, а понякога тези нови части не се държат, както се очаква.

За да тестват тези нови "парчета", изследователи от Онкологичния център "Фред Хътчинсън" в Сиатъл са анализирали плазмата на пациенти, които са се възстановили от COVID-19, за да видят дали техните антитела могат да се борят с E484K и други мутации. Те откриват, че E484K ограничава способността на някои антитела да неутрализират вируса. Резултатите са публикувани в списание Nature.

Докато вниманието е съсредоточено върху E484K, учените търсят и други мутации във варианта. Следващата стъпка е да се тестват тези мутации срещу антителата, създадени от ваксините - това е работата, която учените вършат сега и се надяват да обявят резултати през следващите седмици.

Нова надежда: Имунитетът срещу COVID-19 може да трае много дълго, сочи изследване

Ново изследване, публикувано в списание Science, дава надежда, че имунитетът при прекарано вече заболяване COVID-19 от новия коронавиру...

E484K е не само във варианта, който е открит за първи път в Южна Африка, но наскоро е намерен и в подобен вариант в Бразилия. Този вариант не е докладван в други страни. Но според GISAID, независима инициатива за споделяне на данни, вариантът от Южна Африка (научно наименование е 501Y.V2), вече е проследен в 12 други страни: Великобритания, Ботсвана, Франция, Австралия, Германия Швейцария, Япония, Швеция; Южна Корея, Финландия, Ирландия и Холандия.

Но дори ако E484K, самостоятелно или в комбинация с други мутации, се окаже проблем, вариантът вероятно няма да избяга от всички антитела, произведени от ваксините, като се има предвид, че ваксините произвеждат много антитела.

Загрижеността е по-голяма за това какво се случва, когато вирусът мутира отново и отново. Не че коронавирусът мутира толкова бързо - всъщност Сигал, един от южноафриканските изследователи, го нарече "бавен". Вирусът обаче се разпространява бързо по света и всеки път, когато преминава от един човек на друг, той има още един шанс да мутира.

"Това създава повече възможности за вируса да се научи да бъде устойчив на ваксината. С течение на времето ефективността на ваксината вероятно ще намалее, но ние няма да се откажем", посочва Пол Биениаш, вирусолог от университета Рокфелер.

"Този вирус наистина ни показа, че може да се адаптира и че може да избяга. Просто се връща към първото правило на вирусологията: не подценявайте вируса", добави той.

Турски социолог: Тайнствен препарат лекува коронавируса за 30 секунди

Ново разработено лекарство e способно да неутрализира Covid-19 за 30 секунди. Това обяви сензационно в ефира на новинарския канал CNN T...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com