Разгадаха тайната на мумия на русалка от будистки храм

19599
Разгадаха тайната на мумия на русалка от будистки храм
Снимка: iStock

„Мумията на русалка“ от светилището Енджуин в префектура Окаяма в Япония е странно изсъхнало същество с рибешка опашка и човешка глава. Не е известно как и кога мистериозната „русалка“ е попаднала в храма.

Заедно с нея се пази писмо от 1903 г. В него се казва, че „неизвестното същество“ е попаднало в риболовни мрежи в района на префектура Кочи през 1736 – 1741 г. Подобни мумии има и в други будистки храмове в Япония и се смятат за свещени.

В японската митология има подобно същество – Нингьо, което наподобява риба с човешка глава. Поверието гласи, че Нингьо има лечебна сила и представители на храма се кланяли на мумията на русалката с надеждата, че тя може да донесе дълъг живот на вярващите.

Още през февруари 2022 г. изследователи от Университета за наука и изкуства в Курашики, с разрешението на главния свещеник на храма, започнаха да разгадават тайните на мумията на неизвестното същество: Учени изследват 300-годишна мумифицирана "русалка"

Мумията на „русалката“ е изследвана с помощта на рентген, компютърна томография, ДНК анализ, електронен микроскоп и въглероден анализ.

На рентгеновите снимки ясно се виждали перките и гръбнакът в долната част на това странно същество. Но в горната част не се забелязвало нищо подобно на скелет.

В резултат учените изяснили, че опашката на „русалката“ принадлежи на риба от семейство Монокопови, докато челюстта на мумията е била на хищна риба. Горната част на тялото обаче се състои от памучна вата и хартия, покрити с рибешка кожа, а възрастта рибените люспи е около 150 години. Изследователите се опитали да проведат ДНК анализ, но в русалката не било открито ДНК.

Косата на главата на мумията, както и ноктите на пръстите ѝ са взети от някакъв бозайник. В „тялото“  на мумията са открити и метални игли, които вероятно крепят конструкцията.

Всичко това ясно говори, че „русалката“ е направена от човек. Може би такива манекени са правени за продажба под прикритието на истински „чудовища“.

Днес в Япония са известни 13 такива мумии. Обикновено се изпълняват в една от двете позиции – едната напомня картината на Едвард Мунк „Викът“, а другата е легнала по корем.

Също така мумии на японски „русалки“ се съхраняват в някои европейски музеи, по-специално в Британския музей и Националния етнографски музей на Нидерландия.

„Русалката“ от храма Енджуин е първата, изследвана с научни методи. Въпреки разобличенията главният свещеник на храма Енджуин – Козен Куида, казва, че мумията на „русалката“ ще остане ценно притежание на храма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com