Река под пирамидата Кукулкан символизира центъра на Вселената за маите

19906
Река под пирамидата Кукулкан символизира центъра на Вселената за маите

Археолози са открили подземна река, скрита под главната пирамида в Чечен Ица на полуостров Юкатан, Мексико. Според учените реката под пирамидата Кукулкан е била център на Вселената за цивилизацията на маите, пише Мегавселена.

Както съобщава France Presse, на специална пресконференция за находката специалистите от мексиканския Национален автономен университет разказали, че са открили подземна кухина на дълбочина около 20 метра под пирамидата Кукулкан, известна също като Ел Кастильо.

Плоча от неизвестен крал на маите разказва за "края на света"

Археолози са открили добре запазена каменна плоча на маите в района на Ел Ачиотал (El Achiotal), която е на поне 1500 години, пише Mega...

Откритието все още не е потвърдено от физически доказателства – кухината е открита от уреди. Според геофизика Рене Чавес Сегура става дума за подземна река. Такива подземни реки не са рядкост за Мексико, те съединяват сенотетата – култови водоеми на маите, в които са принасяни жертви.

Според археолога Гилермо де Анди подземната река може да символизира центъра на Вселената за цивилизацията на маите, "като дърво, разпространяващо своите корени под земята". Заобикалящите Кукулкан сенотета в този случай показват посоките на света.

Учените отбелязват още едно откритие, направено в разрушения град Ушмал, в северозападната част на Юкатан. До останките на постройка, известна като Двореца на губернатора, са открити следи от градина с билки от епохата на маите.

Експертите наброили 150 целебни представители на флората, лекуващи различни болести – от змийско ухапване до стомашни инфекции.

В Мексико откриха нови центрове на маите

Скорошното откритие на международен екип от специалисти на два нови града на маите в Мексико може да изясни историята на ранните южни с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com