Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

134293
Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време
Снимка: iStock

Към лятното часово време с един час напред ще преминем 3 часа след полунощ на 31 март (неделя). Тогава в 3:00 часа стрелките на часовника ще се преместят час напред и ще показват 4:00 часа. Към зимното часово време ще преминем на 27 октомври, неделя. Тогава в 04:00 часа стрелките ще се върнат с 1 час назад и ще стане 03:00 часа.

Смяна на времето 2024

Смяна на зимното с лятно часово време: Ето как ни се отразява това

Лятното и зимното часово време е система за преместване на часовниците с един час напред или назад, за да се използва ефективно дневната светлина. Идеята за смяна на времето се появява в древни времена - в Римската империя е имало практика за смяна на часа в зависимост от времето на годината. Въвеждането на тази системата в съвременния й вид започва много по-късно и преминава през няколко етапа на развитие.

Първите предложения за преминаване към лятно часово време са направени в края на 19 век. Един от инициаторите е английският строителен предприемач Уилям Уилет. През 1907 г. той публикува доклад, в който аргументира необходимостта от въвеждане на лятно часово време с цел пестене на електроенергия. Въпреки това, първото пълно прилагане на лятното часово време става факт едва през 1916 г. в Германия по време на Първата световна война.

Системата за смяна на часа е въведена, за да пести ресурси и да подобри ефективността на производството по време на военните действия. Други страни, включително Русия, са последвали примера на Германия и също приемат лятното часово време. След края на военните действия обаче много страни премахват тази практика.

Пълното прилагане на системата за смяна на часа между лятно и зимно часово време се случва по време на Втората световна война. Германия въвежда отново лятното часово време през 1940 г., а след това и други страни я последват.

За съвременния човек местенето на стрелките на часовника оказва силно влияние не само върху работоспособността, но и върху психическото и физическото здраве. Това се свързва с увеличени нива на стрес и натоварване на психиката. Най-негативно е влиянието върху хората с хронични заболявания. Страдащите от сърдечно-съдови заболявания са най-засегнати. При преминаване към лятно часово време това съвпада с идващата пролет и съпътстващата я пролетна умора, което е допълнителен стрес за организма. При преминаването към зимно часово време тялото също изпитва стрес, въпреки че на практика нощта става по-дълга. Но преходът от лято към есенно-зимния сезон също е стресиращ за тялото заради намаляване на по-светлата част от деня, което се свързва с по-малко слънчева светлина и по-висок риск от депресии. По-краткият ден се отразява негативно на моделите на съня, а това също е предпоставка за влошено физическо и психическо състояние, както и за намаляване на работоспособността.

Наближава преминаването към лятно часово време

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com