Защо птиците в Амазонка се смаляват в последните години?

6423
Защо птиците в Амазонка се смаляват в последните години?
Снимка: Pixabay

В отдалечен ъгъл на бразилската тропическа гора на Амазонка изследователи са прекарали десетилетия в улавяне и измерване на птици в девствена гора, непокътната от пътища или обезлесяване. Този пример за ослепителното разнообразие на Амазонка, трябваше да бъде изходна линия, която да разкрие как птиците загиват заради човешката дейност.

Но в този девствен край се случва и още една, дори по-странна промяна: птиците се смаляват.

Бразилия търси 1 млрд. долара помощ от чужбина за спасение на горите на Амазонка

В интервю, публикувано във вестник "O Estado de Sao Paulo", министърът на околната среда на Бразилия Рикардо Салес заяви, че за борбата...

За 40 години десетки видове амазонски птици са намалели по размери. Много видове губят близо 2% от средното си телесно тегло всяко десетилетие, съобщават учените в статия в Science Advances. Промяната при други птици пък се изразява в по-дълги крила. Промените съвпадат с по-горещия и променлив климат, което би могло да даде предимство на по-слабите, по-ефективни тела, което помага на птиците да не повишават телесната си температура, казват изследователите.

„Промяната на климата не е нещо от бъдещето. Това се случва сега и има ефекти, за които не сме мислили“, казва Бен Уингър, орнитолог от Мичиганския университет в Ан Арбър, който не е участвал в изследването, но е документирал подобно свиване на размерите на мигриращите птици.

Биолозите отдавна свързват размера на тялото с температурата. В по-студен климат си струва да бъдеш голям и масивен, защото по-малката повърхност спрямо обема намалява загубата на топлина през кожата и поддържа тялото по-топло. Тъй като климатът се затопля, „очаквайте намаляването на размерите на тялото да помогне на организмите да разтоварят топлината по-добре“, казва Витек Йиринец, еколог от Интегралния център за екологични изследвания в Блу Лейк, Калифорния.

Много видове мигриращи птици в Северна Америка стават все по-малки, съобщават Уингър и колегите му през 2020 г. в Ecology Letters. Вероятният виновник е изменението на климата, казва Уингър, но тъй като миграциите са подложени на широк спектър от условия, докато пътуват по земното кълбо, не могат да бъдат изключени и други фактори, като например разрушени местообитания.

Живак създава проблеми на делфините в река Амазонка

Делфините в река Амазонка показват тревожни нива на замърсяване главно заради незаконно промиване за злато, казват природозащитниците, ...

За да видят дали птиците, които остават на място, също се смаляват, Йиринец и колегите му анализират данни за немигриращи птици, събрани от 1979 до 2019 г. в непокътнат регион на Амазонка, който се простира на 43 километра. Наборът от данни включва измервания на масата и дължината на крилата за над 11 000 отделни птици от 77 вида.

Изследователите откриват, че всички видове са намалели по маса през този период. Видовете губят от около 0,1% до почти 2% от средното си телесно тегло всяко десетилетие.

Тези промени съвпадат с общото повишаване на средната температура от 1 градус по Целзий през влажния сезон и 1,65 градуса по Целзий през сухия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com