Без бюджет може и да няма пари за заплати и пенсии: Доц. д-р Виктор Йоцов в "Отговорите" (ВИДЕО)

14069

Ако няма бюджет за тази година, влиза в сила Законът за публичните финанси и тогава се визира случай, в който разходите се ограничават до приходите. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” доц. д-р Виктор Йоцов от Инситута за икономически изследвания към БАН и преподавател в УНСС.

"Сега сме в един период и да ви кажа честно, и аз не знам къде сме точно, тъй като това е прецедент. Ако стане едно такова насилствено балансиране на бюджета, т.е. да ограничим разходите само до размера на приходите, нали това означава балансиран бюджет. Но ме опасява, че това ще доведе до доста сериозни социални протести и стачки. Аз очаквам профсъюзите много силно да се намесят. Това означава и заплати на много сектори в икономиката, компенсациите за инфлацията още не са дошли. Да не говорим за общините, че те очакват техните субсидии, които са от централния бюджет. Толкова много неща. Това, което от бюджета отива в Националния осигурителен инситут за пенсии, че то е близо 50%. Ако това не е гласувано като разход, просто не знам, не сме изпадали в такава ситуация".

Институтът за икономически изследвания към БАН представи своята прогноза до 2025 г. Предвижда се по-висок ръст на инфлацията у нас в сравнение със средноевропейската и по-нисък ръст на икономиката. Ето какво още каза доц. Йоцов:

"Всяка година институтът подготвя един доклад, в който една част е прогнозата. Този път за първи път решихме прогнозата да изпревари доклада с малко. До края на месеца ще бъде публикуван и самия доклад. Идеята беше ако може да помогнем евентуално в тази среда сега, в която очевидно бюджетът ще трябва да влезе в парламента, за да имат политиците още едно виждане.

Конкретно за прогнозата, тъй като визирахме инфлацията и разтежа. Ние сме страна, която преди много години се отказа от монетарната политика. Ние сме във валутен борд и Централната банка фактически няма контрол върху паричното предлагане. Казвам това, защото на дневен ред е въпросът как да се справим с високата инфлация. И всъщност се оказва, че ние нямаме нужните инструменти. Първо, защото очевидно не можем да използваме паричната политика, второ се оказва, че не можем да направим и бюджет. Т.е. и фискалните инструменти не можем в случая да използваме. И сме в една тежка ситуация. Казвам го, защото тази инфлация, която ние предвиждаме за тази година, средногодишната инфлация, да е около десетина процента, може да се окаже и че е доста оптимистична".

Защо и какъв ще бъде ръстът на икономиката, ще научите от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю