Йога срещу коронавируса

12886
Йога срещу коронавируса
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Обстановката с разпространението на коронавируса у нас не затихва вече повече от 4 месеца. Учени и изследователи проучват как реагира мозъкът на човека във времена, в които се апелира за социална изолация. Аctualno.com се срещна с инструктора по йога в Асеновград Милена Петрова, като професионалист, който може да ни обясни дали практиките успокояват ума и релаксират тялото и биха ли могли да допринесат за преодоляване и предотвратяване на евентуални депресии. И в същото време да разясни дали се повишава и имунитетът на тялото. На йога треньора зададохме въпроси, които касаят хора от различни възрасти. Прочетете какво отговори тя.

По какъв начин йога може да предпази от физическо заразяване с коронавируса?

Борисов в деня на йогата: Здравият дух живее в здраво тяло

Индийското посолство в София публикува клип, в който министър-председателят Бойко Борисов честити Международния ден на йогата. Видеото ...

Йога е много древна наука, която приема човека цялостно – тяло, ум и душа. Йога е състояние на човешките съзнание и енергия до такава степен, че да няма вътрешен конфликт и човек да е в състояние да живее в хармония със себе си и със заобикалящият го свят. Чрез йога можем да се предпазим от физическо заразяване не само от коронавирус, а и от други болести, които неизменно присъстват около нас. В основата на йога са моралните принципи за самоконтрол и поведение, които включват вътрешна и външна чистота. Човек, практикуващ йога, е винаги чист и спретнат и се грижи за заобикалящото го пространство - също да е чисто и подредено. Очистителните практики, които са част от ежедневния тоалет, също намаляват до голяма степен възможността за физическо заразяване – като например Джала нети и Сутра нети. Те представляват пречистване на носната кухина с помощта на леко солена затоплена вода или със силиконов (гумен) катерър. Това води до премахване на нечистотиите и улесняване на функциите на дихателната система, както и ограничаване на естествените телесните секрети да стигнат до друг човек.

По какъв начин йога може да запази психиката ни от депресия заради разпространението на коронавируса?

В йога има много техники, чрез които въздействаме на ума – дихателни, медитация, релаксация, йога нидра (водна релаксация) и колкото и странно да прозвучи - чрез асани (физически упражнения в йога). Поддържането на мускулите се командва от автономната нервна система – от малкия мозък. Тя е под въздействието на лимбичната нервна система, в която се намират нашите емоции. Когато правим асана, лимбичната система се успокоява. Асана се случва на физическо и на умствено (ментално) ниво – при разтягане се повишава нивото на кръв в междуклетъчното пространство и се подобрява циркулацията. Навлиза и повече кислород, вследствие на което умът се успокоява и неговата концентрация се повишава. Пранаяма (съзнателно контролирано дишане) е мощно средство за въздействие върху Автономната нервна система и има много дълбок ефект върху всички органи и системи в тялото и върху действията на ума. Въздействието се осъществява чрез блуждаещият нерв (нервус вагус), който е основният инструмент на Парасимпатиковата нервна система (ПСНС). Някои от клончетата на нерва са разположени на места по тялото, които са достъпни за въздействие – зад очните ябълки, в слуховия проход на ушната раковина, мекото и твърдото небце, езикът, шията. Стимулирането на нервус вагус е в основата на много практики в йога, чиято цел е активиране на ПСНС. Успокояването на ума и емоциите водят и до повишаване на имунитета и по-лесно справяне с болестите. От друга страна, стабилният и балансиран ум не допуска манипулации, не се поддава на негативни мисли и черногледство, които задействат стресовите хормони и понижават устойчивостта към коронавирус и всякакви болести.

Кога, по какъв начин, какви са "симптомите", според които можем да разберем, че йога е възможен вариант да "избегнем" кризата?

5 причини да практикувате йога #ВКЪЩИ

Последните месеци не са лесни и много хора изпитват стрес, несигурност и се сблъскват със сериозни предизвикателства. Един от най-ефика...

„Симптомите” са недоверие, натрапчиви мисли, безпокойство, безсъние, увеличен сърдечен ритъм, учестено дишане, лошо храносмилане, запек, липса на енергия, умора, ленивост... Тези състояния звучат доста сериозно, но ако са част от живота ни през последните 2-3 месеца, много вероятно е да сме станали „жертва” на коронавируса психически.

Колко време ще ни отнеме да усетим подобрение - физическо и психологическо - ако предпочетем йога за "предпазване" от коронавирус?

Веднага след започване се усеща, че краищата на устните Ви са извити леко нагоре. Вътрешна и външна лекота, раздвижени стави. След няколко седмици ще усещате тялото си по-силно и гъвкаво, сънят по-спокоен, а тревожността и неприятните мисли ще са в миналото. Междувременно, ако имате хронични болки във врата, гърба и кръста ще усетите значително облекчение. Увеличава се и капацитетът на белите дробове. Нормализира се кръвното налягане и сърдечния ритъм. Подобрява се паметта и концентрацията. Чувството за доволство, вътрешна радост, състрадание и благополучие се повишават. Все пак, за всеки усещането и темпото е индивидуално, като зависи от честотата на практиката, съдържанието и осъзнатостта на практиката Ви в йога. Всички тези „екстри” водят до подобряване на имунната защита на организма и за предпазване от коронавирус.

Колко често трябва да практикуваме йога, има ли значение възрастта ни и здравословното ни състояние, за да не допуснем коронавируса до себе си, кои са най-подходящите упражнения за профилактика на заболяването?

Гръцката църква обяви йогата за несъвместима с православието

Гръцката православна църква (ГПЦ) обяви йогата за „абсолютно несъвместима“ с християнската вяра. Това съобщава британското ...

Най-добри резултати ще има, ако се практикува 5-6 пъти седмично. Но, ако не разполага човек с това време, най-малко 3 пъти в седмицата е добре, за да усети ползите, за които говорихме преди малко. В краен случай и един път е по-добре от нищо. В йога възрастта няма никакво значение, тя ни носи само ползи, независимо от годините. Никога не е късно човек да започне да практикува йога, а в случая с коронавируса, колкото човек е в „по-рискова група”, толкова по-добре е да направи за себе си този съзнателен избор. За здравословното състояние също – има варианти на пози или, ако няма възможност човек да практикуват асани, може да прави дихателни практики, релаксация, йога нидра. Всичко това успокоява ума и държи вирусите далече. Асаната, която е най-добра за профилактика на корановирус, е Шавасана - поза "мъртвец". Тя спира активностите на тялото и успокоява ума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю