X
 
 

Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лв.

3177 0
photo of Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лв.
Снимка: община Габрово
Таня Христова е кмет на Габрово от 2011 г. Тя е магистър по финанси и по английска филология. Била е две години (2010-2011) началник на политическия кабинет на министъра по управление на средствата от ЕС. По-рано е била зам.-кмет по устойчиво развитие на община Габрово, консултант на свободна практика при подготовката на проекти с външно финансиране, информационен консултант в клуб „Отворено общество“, преподавател по английски език.

Г-жо Христова, каква година изпратихте за община Габрово и за Вас като кмет?

2017-та година беше интензивна за община Габрово от гледна точка на многото планирани инициативи и голяма част от които успяхме да реализираме. Слава Богу, годината беше спокойна от гледна точка на бедствия - нещо много важно, което се надявам да продължи и занапред. Ще се опитам да направя кратък обзор на това, което реализирахме. В Габрово изключително интензивно се изпълняваше проект по ОП "Региони в растеж" с три ключови зони за града на стойност над 30 млн. лв. Той включва благоустрояване на междублокови пространства на квартал в Габрово, близо до старо кръгово кръстовище, което също се реконструира. С изграждане на нова организация на движение, зони за паркиране, енергийно ефективно осветление, системи за видеонаблюдение. Другият ключов обект е благоустрояване на зона около "Шиваров мост" с изграждане на кръгово кръстовище с цел подобряване на транспортната проводимост и намаляване на рискове от ПТП. Това беше изключително конфликтна зона, организирана вече по нов начин. Този обект включва и благоустрояване на междублоковите пространства в прилежащата зона с изграждане на алейна мрежа, зони за паркиране, детски и спортни площадки. Третият ключов обект е изграждане на източна градска улица с благоустрояване на стар тунел. Тук се създават условия за обходен път в източната част на централната градска зона. Обектите са реализирани, останали са само дребни детайли.

Наскоро дадохте старт на проекта за развитие на устойчив градски транспорт. Определихте го като най-значимият за Габрово. Какво предстои да правите по него?

Да, това е изключително важен проект за нашия град. Той включва благоустрояване на градската среда и създаване на условия за по-добра организация на зони и кръстовища. Общата му стойност е 13,4 млн. лв. Може би най-важното, което ще се случи по него, е закупуване на 14 нови екологични автобуса. Нашата амбиция е по-голямата част от тях да са електрически. Ще бъдат внедрени информационно-комуникационни технологии във всички градски транспортни средства. На спирките ще се поставят информационни табла за пристигащите автобуси в реално време. Част от този проект е и изграждане модерни интелигентни светофарни уредби на няколко от ключовите кръстовища. Ще се изгражда и достъпна среда за хора със затруднения в придвижването и майки с колички. Предвиден е ремонт и модернизация на пешеходни подлези в две оживени зони близо до Дома на хумора и до автогарата. Те ще бъдат снабдени с асансьорни уредби. Бих искала да спомена за още един важен проект, който започна през 2017 г. и ще завърши през 2018 г. - за инвестиции в образователната инфраструктура.

Габрово отново е кандидат за наградата „Европейско зелено листо“

За втора поредна година Габрово е единственият български град, който ще се бори за екологичната награда на Европейската комисия –...

Колко обекта са обезпечени с него?

Две са училищата, които ще бъдат изцяло обновени и модернизирани - ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "Цанко Дюстабанов", с проект на стойност 4 599 000 лв. Тези сгради ще станат не само енергийно ефективни, но с изцяло вътрешно обновяване и благоустрояване на дворните пространства. Ще се изградят т.нар. "умни" кабинети с модерна информационно-комуникационна техника.

По Ваша инициатива започна кампания за доизграждане на новия храм в кв. „Младост“. Как потръгна тя?

Да, това е изключително благородна и, вярвам, важна за всеки габровец инициатива. Храмът е с покрит купол. Средствата, необходими за цялостно завършване, са близо 400 000 лв. Общината заедно с БПЦ стартирахме кампании и вярваме, че всеки габровец ще даде своя принос и ще успеем през 2018 г. - след цели 117 години, да се поздравим с изграждане на нов храм в Габрово, в един от най-младите квартали.

За карнавала в Габрово 2018 отварят два цеха за брюкселска дантела

Нова уникална рецепта за гости пуска Габрово за новия карнавален сезон – сърми от брюкселско зеле с шест зрънца ориз и с една рав...

Имате приют за бездомни хора. Как го обезпечавате?

От няколко години всяка зима даваме покрив и топла храна на хората, които за съжаление по различни причини са останали без дом. Това се превърна в традиция и самите бездомници знаят, че всяка зима могат да намерят подкрепа от община Габрово. Много граждани и фирми се включват с дарения. Осигуряваме помещения, близо до сградата на общината, където те да бъдат обгрижени. В тази инициатива работим в добър синхрон както със социални партньори - дирекция "Социално подпомагане", МБАЛ "Тота Венкова", органите на реда. Заедно успяваме да създадем много добра организация и да не позволяваме нито един човек в студените зимни дни да остане без покрив над главата и топла храна.

"Етъра" ще бъде скоро с нова визия. Какво е замислено за него?

Може би повечето хора успяха да видят новата визуална идентичност на "Етъра" - нов облик и брандиране. В момента активно с администрацията му се подготвяме за кандидатстване с проект за туристическа инфраструктура. Изтичат финалните дни за проект на хотела към "Етъра", който е част от комплекса. Предвижда се също една от сградите, където в момента е разположена администрацията, да бъде превърната в пространство за експозиции и да обогати съдържателно и събитийно инициативите. Предстои важен етап, в който "Етъра" ще се развива по съвременен и модерен начин, по който да привлича повече посетители - както български, така и чуждестранни.

Науката среща парламентите и регионите в Габрово

Регионалното партньорство в интелигентната специализация, извеждането на науката като фактор за устойчивото развитие на териториите и и...

Финансово как стои общината?

Слава Богу, успяхме да завършим 2017 г. без финансови задължения. Справихме се с по-голямата част от планираните инвестиции. В зависимост от сроковете на договорите, някои ще бъдат разплатени тази година. Бих искала да подчертая, че заложените цели за събиране на местни данъци и такси са постигнати, а някои дори надхвърлени като цел. Това е една добра новина. Считам, че това е до голяма степен и оценка от гражданите за работата на общинска администрация за усилията, с които искаме да отговорим на разумните искания на гражданите, които непрекъснато се увеличават. Този месец предстои да внесем проект за 2018 г. Надявам се да успеем с ограничените възможности да реализираме инициативи, които до голяма степен да удовлетворят очакванията на хората. Инвестициите са свързани с благоустрояване на градската среда и малките населени места - обновяване на паркове, реконструиране на улици. Планирали сме една немалка част от квартал в Габрово с ресурс от над 1 000 000 лв. да бъде благоустроена - изграждане на улична мрежа, зелени зони, обособяване на паркоместа и зони за отдих и спорт. Планираме да насочим инвестиции в спортна инфраструктура - за малък футболен терен с изкуствена трева. Планираме пилотно да започнем да изграждаме подземни площадки за разделно събиране на битови отпадъци.

Подземни!? От къде е идеята?

Видели сме у нашите побратимени градове, най-вече в Швейцария. Има подобни решения и в български градове. Имаме редица инициативи за повишаване осведомеността на хората за разделното събиране на отпадъци така, че по-голямата част от него да се оползотворява като ресурс. Тази инициатива ще бъде прилагана във все повече градове. Общините трябва да ги реализираме във връзка с промяната на начина, по който се изчислява и събира такса смет. Знаете, че след две години ще се плаща според количеството отпадък. Ние трябва да направим така, че таксата да бъде разумна, поносима, справедлива. И с всички мерки да създаваме условия, които ангажират хората с разделно събиране, защото то има значение както за сумата, която те плащат, така и за опазване на околната среда и качеството на живот. Надявам се да има възможност за външно финансиране на иновации, които да бъдат тествани с хората в реална среда.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Първият сняг ще падне до седмица, сочи п...

Последният работен ден от тази седмица ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват...