Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лв.

5093
Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лв.
Снимка: община Габрово

Таня Христова е кмет на Габрово от 2011 г. Тя е магистър по финанси и по английска филология. Била е две години (2010-2011) началник на политическия кабинет на министъра по управление на средствата от ЕС. По-рано е била зам.-кмет по устойчиво развитие на община Габрово, консултант на свободна практика при подготовката на проекти с външно финансиране, информационен консултант в клуб „Отворено общество“, преподавател по английски език.

Г-жо Христова, каква година изпратихте за община Габрово и за Вас като кмет?

Габрово отново е кандидат за наградата „Европейско зелено листо“

За втора поредна година Габрово е единственият български град, който ще се бори за екологичната награда на Европейската комисия –...

2017-та година беше интензивна за община Габрово от гледна точка на многото планирани инициативи и голяма част от които успяхме да реализираме. Слава Богу, годината беше спокойна от гледна точка на бедствия - нещо много важно, което се надявам да продължи и занапред. Ще се опитам да направя кратък обзор на това, което реализирахме. В Габрово изключително интензивно се изпълняваше проект по ОП "Региони в растеж" с три ключови зони за града на стойност над 30 млн. лв. Той включва благоустрояване на междублокови пространства на квартал в Габрово, близо до старо кръгово кръстовище, което също се реконструира. С изграждане на нова организация на движение, зони за паркиране, енергийно ефективно осветление, системи за видеонаблюдение. Другият ключов обект е благоустрояване на зона около "Шиваров мост" с изграждане на кръгово кръстовище с цел подобряване на транспортната проводимост и намаляване на рискове от ПТП. Това беше изключително конфликтна зона, организирана вече по нов начин. Този обект включва и благоустрояване на междублоковите пространства в прилежащата зона с изграждане на алейна мрежа, зони за паркиране, детски и спортни площадки. Третият ключов обект е изграждане на източна градска улица с благоустрояване на стар тунел. Тук се създават условия за обходен път в източната част на централната градска зона. Обектите са реализирани, останали са само дребни детайли.

Наскоро дадохте старт на проекта за развитие на устойчив градски транспорт. Определихте го като най-значимият за Габрово. Какво предстои да правите по него?

Да, това е изключително важен проект за нашия град. Той включва благоустрояване на градската среда и създаване на условия за по-добра организация на зони и кръстовища. Общата му стойност е 13,4 млн. лв. Може би най-важното, което ще се случи по него, е закупуване на 14 нови екологични автобуса. Нашата амбиция е по-голямата част от тях да са електрически. Ще бъдат внедрени информационно-комуникационни технологии във всички градски транспортни средства. На спирките ще се поставят информационни табла за пристигащите автобуси в реално време. Част от този проект е и изграждане модерни интелигентни светофарни уредби на няколко от ключовите кръстовища. Ще се изгражда и достъпна среда за хора със затруднения в придвижването и майки с колички. Предвиден е ремонт и модернизация на пешеходни подлези в две оживени зони близо до Дома на хумора и до автогарата. Те ще бъдат снабдени с асансьорни уредби. Бих искала да спомена за още един важен проект, който започна през 2017 г. и ще завърши през 2018 г. - за инвестиции в образователната инфраструктура.

Колко обекта са обезпечени с него?

Две са училищата, които ще бъдат изцяло обновени и модернизирани - ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "Цанко Дюстабанов", с проект на стойност 4 599 000 лв. Тези сгради ще станат не само енергийно ефективни, но с изцяло вътрешно обновяване и благоустрояване на дворните пространства. Ще се изградят т.нар. "умни" кабинети с модерна информационно-комуникационна техника.

За карнавала в Габрово 2018 отварят два цеха за брюкселска дантела

Нова уникална рецепта за гости пуска Габрово за новия карнавален сезон – сърми от брюкселско зеле с шест зрънца ориз и с една рав...

По Ваша инициатива започна кампания за доизграждане на новия храм в кв. „Младост“. Как потръгна тя?

Да, това е изключително благородна и, вярвам, важна за всеки габровец инициатива. Храмът е с покрит купол. Средствата, необходими за цялостно завършване, са близо 400 000 лв. Общината заедно с БПЦ стартирахме кампании и вярваме, че всеки габровец ще даде своя принос и ще успеем през 2018 г. - след цели 117 години, да се поздравим с изграждане на нов храм в Габрово, в един от най-младите квартали.

Имате приют за бездомни хора. Как го обезпечавате?

От няколко години всяка зима даваме покрив и топла храна на хората, които за съжаление по различни причини са останали без дом. Това се превърна в традиция и самите бездомници знаят, че всяка зима могат да намерят подкрепа от община Габрово. Много граждани и фирми се включват с дарения. Осигуряваме помещения, близо до сградата на общината, където те да бъдат обгрижени. В тази инициатива работим в добър синхрон както със социални партньори - дирекция "Социално подпомагане", МБАЛ "Тота Венкова", органите на реда. Заедно успяваме да създадем много добра организация и да не позволяваме нито един човек в студените зимни дни да остане без покрив над главата и топла храна.

"Етъра" ще бъде скоро с нова визия. Какво е замислено за него?

Науката среща парламентите и регионите в Габрово

Регионалното партньорство в интелигентната специализация, извеждането на науката като фактор за устойчивото развитие на териториите и и...

Може би повечето хора успяха да видят новата визуална идентичност на "Етъра" - нов облик и брандиране. В момента активно с администрацията му се подготвяме за кандидатстване с проект за туристическа инфраструктура. Изтичат финалните дни за проект на хотела към "Етъра", който е част от комплекса. Предвижда се също една от сградите, където в момента е разположена администрацията, да бъде превърната в пространство за експозиции и да обогати съдържателно и събитийно инициативите. Предстои важен етап, в който "Етъра" ще се развива по съвременен и модерен начин, по който да привлича повече посетители - както български, така и чуждестранни.

Финансово как стои общината?

Слава Богу, успяхме да завършим 2017 г. без финансови задължения. Справихме се с по-голямата част от планираните инвестиции. В зависимост от сроковете на договорите, някои ще бъдат разплатени тази година. Бих искала да подчертая, че заложените цели за събиране на местни данъци и такси са постигнати, а някои дори надхвърлени като цел. Това е една добра новина. Считам, че това е до голяма степен и оценка от гражданите за работата на общинска администрация за усилията, с които искаме да отговорим на разумните искания на гражданите, които непрекъснато се увеличават. Този месец предстои да внесем проект за 2018 г. Надявам се да успеем с ограничените възможности да реализираме инициативи, които до голяма степен да удовлетворят очакванията на хората. Инвестициите са свързани с благоустрояване на градската среда и малките населени места - обновяване на паркове, реконструиране на улици. Планирали сме една немалка част от квартал в Габрово с ресурс от над 1 000 000 лв. да бъде благоустроена - изграждане на улична мрежа, зелени зони, обособяване на паркоместа и зони за отдих и спорт. Планираме да насочим инвестиции в спортна инфраструктура - за малък футболен терен с изкуствена трева. Планираме пилотно да започнем да изграждаме подземни площадки за разделно събиране на битови отпадъци.

Подземни!? От къде е идеята?

Видели сме у нашите побратимени градове, най-вече в Швейцария. Има подобни решения и в български градове. Имаме редица инициативи за повишаване осведомеността на хората за разделното събиране на отпадъци така, че по-голямата част от него да се оползотворява като ресурс. Тази инициатива ще бъде прилагана във все повече градове. Общините трябва да ги реализираме във връзка с промяната на начина, по който се изчислява и събира такса смет. Знаете, че след две години ще се плаща според количеството отпадък. Ние трябва да направим така, че таксата да бъде разумна, поносима, справедлива. И с всички мерки да създаваме условия, които ангажират хората с разделно събиране, защото то има значение както за сумата, която те плащат, така и за опазване на околната среда и качеството на живот. Надявам се да има възможност за външно финансиране на иновации, които да бъдат тествани с хората в реална среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю