Валентин Христов: С екипа ми ще направим всичко възможно да върнем младите хора в Плевен

4241
Валентин Христов: С екипа ми ще направим всичко възможно да върнем младите хора в Плевен
Снимка: община Плевен

Д-р Валентин Христов е роден през 1974 г. По професия е лекар – кардиолог. Завършил е СОУ „Анастасия Димитрова“ и Медицинския университет в Плевен през 2000 г. Има придобита специалност по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. От 2014 г. е специалист кардиолог, сертифициран в направление ехокардиография. Женен, с три деца. На местните избори през тази година д-р Христов бе избран за кмет на община Плевен. Actualno.com разговаря с него за първите му предизвикателства като градоначалник, за предстоящите проекти, които предстоят да се реализират на територията на града, както и за проблемите, които са най-спешни за решаване.

-Д-р Христов, какво най-сериозно Ви провокира да се кандидатирате за кмет на Община Плевен?

- Управленският опит на най-голямата партия в страната – ГЕРБ, и личната подкрепа, която получих от г-н Борисов, затвърдиха убеждението ми, че Плевен и общината ни имат огромен потенциал, който можем и трябва да развием, за да живеем по-добре. Имам предимството да виждам проблемите и решенията от различен ъгъл. Аз лично искам и трите ми деца да намерят бъдещето си тук.

- Кои ще бъдат основните Ви приоритети в управлението?

- Категоричен съм, че Плевен може да бъде град с високи доходи, качествено образование и здравеопазване, добра инфраструктура, културна и спортна среда, но за целта трябва да тръгнем по нов път – с ефективно и прозрачно управление, работещо в интерес на гражданите и създаващо добри условия за жизнено и професионално развитие. Интригантството, зависимостите и натискът върху хората бяха масова практика години наред и аз съм твърдо решен да променя това. В мое лице Община Плевен има кмет, който работи абсолютно прозрачно и в полза на хората.

Основната ни задача е да създадем такава градска среда, такива условия за живот и работа, че младите хора да се връщат тук, за да реализират мечтите си и да отгледат децата си.

Ще обърнем сериозно внимание и на селата, които при предходното управление бяха оставени на произвола. Хората с тъга ми споделят, че се чувстват забравени, че от десетилетия там нищо не се случва. Това ще се промени.

В какво финансово състояние заварвате общината?

- С писмо  до Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ поисках пълна финансова инспекция на Община Плевен за периода 2015 г. – 10.11. 2023 г. Копие от писмото е изпратено и до Сметната палата. Кметът носи отговорност по контрола и законосъобразното изпълнение на всички дейности и програми, реализирани от Общината. Затова проверката е с особен фокус върху законосъобразността по спазване на нормативните актове, които уреждат бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, включително по реда на ЗОП и Правилника за прилагането му, в това число и разходването на средствата, отпуснати на Община Плевен във връзка с реализирането на проекти по международни договори или програми на Европейския съюз.

Вече започнахме обещаната ревизия на Общината, едновременно формирам работните групи по ресори и задачи. Хората очакват от нас да си свършим работата както трябва.

По отношение на инфраструктурата какви са амбициите Ви?

- Подобряването на градската инфраструктура е наложително. С писмо до Министерството на финансите Община Плевен посочи три приоритетни обекта на територията на града: основен ремонт на ул. „Васил Левски“ – от пл. „Ст. Стамболов“ до ул. „Полк. инж. Цветан Лазаров“ /цялостно обновяване на централната пешеходна зона в участъка от ДКТ „Иван Радоев“ надолу/; изграждане на улица в жк. „Дружба”, която ще свърже бул. „България“ и бул. „Ал. Малинов“, както и реконструкция на кръстовището на бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Ген. л-т Ат. Стефанов“ /откъм третокласния път Ловеч – Плевен/. Основната ни цел е да намалим пътно-транспортните произшествия в този район. С директора на КАТ обсъдихме варианти за мерки, които ще доведат до намаляване на пътнотранспортните произшествия. От Областното пътно управление поеха ангажимент да създадат координация и с колегите в Ловеч. Належащ за решаване е проблемът с липсата на обходен път на Плевен.

Паралелно с това вече започнахме работа по развитие на спортната инфраструктура.  Работим активно с представители на местни сдружения по реализирането на малки проекти в сферата на спорта. Продължаваме да търсим решение за финансиране на дейностите по изграждане на многофункционалната спортна зала, като обсъдихме въпроса със спортния министър.

Искаме Плевен да е по-чист, по-зелен, да решим проблема с безстопанствените кучета, защото всичко това е грижа за здравето и спокойствието на хората.

Как се справихте с поддръжката на общинските пътища и улици при първия снеговалеж?

- Всички институции и фирми, ангажирани със зимното почистване в Плевен и общината, бяха на терен още в ранните часове след снеговалежа. Всеки постъпил сигнал се подаваше веднага към съответната фирма за бързи и адекватни действия. Имахме множество сигнали за счупени клони и прекършени от мокрия сняг дървета. Въпреки тежката обстановка в цялата страна и десетките бедстващи населени места, останали без вода и електричество дни наред, до бедствено положение в община Плевен не се стигна. Разбира се, имахме и затруднения – поради  снегонавявания няколко малки населени места останаха недостъпни за не повече от 48 часа. Упражняваме непрекъснат контрол към подизпълнителите на възложените дейности.

Работата на ВиК е да осигури необходимите количества вода за населените места, но общината би ли могла да съдейства в този процес, явно проблемът е доста сериозен, щом от началото на октомври сте на режим?

- Действително, проблемът с водата е от сериозните в Плевен и решението няма да е лесно. Липсата на валежи от месеци и настъпилото трайното засушаване доведоха до недостатъчност на водните количества, постъпващи от водоснабдителна група „Черни Осъм“ – основен източник на питейна вода за Плевен и селища в областта. Постъпващите количества бяха критично ниски и в пъти под необходимото, за да осигурят непрекъснато водоснабдяване. След последните обилни снеговалежи проблемът с водоснабдяването се задълбочи.

Проведох срочна среща с управителя на ВиК - Плевен. Само с координирани усилия от страна на Общината, ВиК сектора и държавата ще намерим дългосрочно решение на проблема, като един от вариантите е рестартирането на проект за водоснабдителна система „Черни Осъм” като основно водозахранващо съоръжение на целия регион.

На 10 декември Плевен отбеляза 146 години от Освобождението. Какво ще пожелаете?

- Плевен е доказал, че е град с традиции, с велико минало, с буден и родолюбив дух. Но от всички нас зависи какво е общото ни настояще и какво ще постигнем в бъдеще. Вярвам, че ако всеки от нас милее за мястото, където живее, скоро Плевен ще бъде градът, за който мечтаем. Ние сме силни, когато сме заедно!     

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю