Валутният борд е винаги застрашен при неразумна фискална политика: Михаил Кръстев в "Отговорите" (ВИДЕО)

4896

"Бордът не е застрашен дотолкова, доколкото не е застрашен днес и сега. Бордът винаги е бил застрашен, ние живеем в една илюзия, че бордът е ненакърним. Бордът винаги е застрашен при неразумна фискална политика и при трупане на високи дефицити". Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" журналистът и икономист Михаил Кръстев по повод доклада на Министерството на финансите, огласен на 15 март т.г., в който се вещае фалит на държавата, ако не се вземат конкретни мерки.

"Данните от БНБ са, че валутният ни резерв е на рекордни нива, но това няма никакво значение, тъй като тези пари биха могли да бъдат реализирани прекалено бързо, ако влезем в спиралата на неразумните харчове. Т.е. бордът, когато трупаме дефицити от 6,7, 10%, е застрашен. Той няма да рухне днес или сега, не се знае кога би могъл да рухне. Но ако харчим изключително много - повече, отколкото получаваме и успяваме да съберем, и същевременно не успяваме да финансираме чрез емитиране на дълг тези социални политики ...

Трябва малко или много да видим каква е международната среда - пазарите започват да се свиват, имаме растеж на основните лихвени проценти, инвеститорите не гледат с добро око на България от гледна точка на това, че отложихме влизането в еврозоната заради инфлацията. Няма нужда да се заблуждаваме защо сме отложили влизането в еврозоната – заради инфлацията.

Международните пазари виждат, че ние отлагаме влизането си в еврозоната, виждат, че нямаме бюджет, нямаме и правителство, нямаме ръководство на централна банка, което да е с някакъв мандат, тъй като мандатът на това ръководство на БНБ вече е изтекъл.

Фискалният резерв към момента също би могъл да устои на малко по-раздути харчове. Въпросът е, че тук трябва да се погледне дългосрочно или поне средносрочно. Ако ние влезем в такъв дефицит, през 2024 г. няма да успеем да го намалим. Няма да ги отрежем тези социални плащания. Няма логика да се намалят пенсии, да се намалят останалите социални разходи. Когато се вдигне минималната работна заплата, тя няма да се намали, няма такъв механизъм. Т.е. тук въпросът е дори и да има увеличение на разходите, то да е с по-малък темп отколкото увеличението на приходите. Разходите се увеличават, най-малкото заради инфлацията. Трябва да е с по-малък темп. В противен случай се вкарваме в един сценарий, който би могъл да завърши с констатациите от доклада на Министерството на финансите. Те не са невъзможни. Ако някой каже, че са невъзможни, значи лъже. Всичко написано там е напълно възможно. Но то е възможно при един по-черен сценарий, който, надявам се, да избегнем".

Дали ще се стигне до замразяване на доходите и има ли наистина с половин милиард лева повече събрано ДДС, както твърди фенасовият министър, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

"Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление (ВИДЕО)

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю