Кандидатите за евродепутатите са двойно повече от 2009 година

18698
Кандидатите за евродепутатите са двойно повече от 2009 година
Снимка: Getty Images/Guliver

Двойно повече са желаещите да станат европейски депутати спрямо предишните избори. Най-сериозно нарастнаха независимите кандидати, след като условията за участие бяха облекчени. До момента те са осем, а днес изтича крайният срок за регистрация.

При независимите личат имената на жената на Николай Банев – Евгения, Николай Йовев-Горския от Националистическата партия на България, за която прокуратурата поиска отказ от регистрация, Янаки Ганчев, който е известен като лице от февруарските протести, бившият шеф на БФБ Виктор Папазов, както и анализаторът Александър Алексиев - син на художника и издател Райко Алексиев и председател на Центъра за балкански и черноморски проучвания. Сред независимите е и разследващият журналист Румяна Угърчинска, която живее във Франция.

За какво гласуваме на 25 май

На 25 май в България ще се проведат избори за евродепутати. В сложната ситуация, в която се намира страната, остава на заден план за ка...

От гледна точка партии и коалиции ситуацията е следната – 18 партии и 6 коалиции, пише в. „Сега”. През 2009 г. те са били съответно 10 и 3, а независим е бил само един кандидат.

БСП за пореден път избра да се яви във формата "Коалиция за България", където са социалдемократите на Георги Анастасов, "Евророма" на Цветелин Кънчев и др. Движението на предишния президент Георги Първанов - АБВ, използва 4 партии за участие във вота. Комунистическите формации също не са малко - освен Комунистическата партия на България, която е в състава на "Коалиция за България", за участие се записаха БКП и Съюз на комунистите в България. Вляво е и Българската левица, съставена от отцепници от БСП.

По националистическа линия освен „Атака” и НФСБ, официални апетити имат Българска национално-патриотична партия на Петър Манолов, бивш депутат, напуснал "Атака". Регистрирала се е и коалиция "Националистически партии на България", където влиза и поредната партия на бившия депутат от "Атака" Павел Чернев "Свобода".

За вота се регистрира и "Глас народен" на бившия групар от "Хиподил" Светослав Витков. Сред дебютантите на 25 май са БАСТА на отцепниците от ГЕРБ, "България без цензура" на Николай Бареков в коалиция с ВМРО и др., обединението КОД, където са НДСВ и формацията на бившата гимнастичка Илиана Раева.

ДПС потвърди за номинацията на Пеевски, Имамов не знае кой го е предложил

Делян Пеевски е номиниран за европейски депутат, но сега се обработва листата и тепърва ще се изясни на кое място ще бъде поставен той....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com