Пенчев е сигурен, че в България действа пазар за лични данни

13541
Пенчев е сигурен, че в България действа пазар за лични данни
Снимка: БГНЕС

Учудването на омбудсмана и бивш конституционен съдия Константин Пенчев от факта, че подписът му е бил откраднат за политическа кауза го накара да заяви, че в България има развит пазар на лични данни.

„Очевидно, че никак не е трудно да се откраднат лични данни, щом по-големи и по-малки партии си служат с това. Аз не знам откъде са взели моите имена и моето ЕГН, а кой ме е подписал е друга тема. Тук става дума за съставяне на подправка на частен документ, това е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, но не това е най-важното. Най-важното е, че ние показахме отново, че в един глобален мащаб можем да заобиколим законите”, категоричен беше Константин Пенчев в сутрешния блок на ТВ7.

Само срещу две партии все още няма официални сигнали за крадени подписи

Защо в Интернет има публични списъци с ЕГН-та на съдии, на магистрати, на всякакви хора, дори на омбудсмана? Тези списъци често са изго...

„Защо в годините изборното законодателство започнаха да се изискват парични вноски за регистрация и подписка – за да може едва ли не тези партии, които имат някаква елементарна, макар и малка подкрепа все пак доказана, само те да участват в изборите. Оказа се, че това препятствие е много лесно заобиколимо”, подчерта омбудсманът.

"Нарушаването на закона не значи, че трябва да ограничаваме прозрачността. Аз не мога да си представя колко пъти досега съм подкрепял която и да е партия. Представяте ли си какви спекулации могат да станат, когато надпартийният омбудсман се подкрепя тази или онази в Инициативни комитети. Това е абсурд”, каза още Константин Пенчев.

„По моя случай сезирах и третите компетентни органа – главния прокурор, ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Те трябва да намерят пробойните, те знаят откъде може да е течът. Аз не знам, никога не съм се занимавал с лични данни, никога не съм се занимавал с ГРАО, с избирателни списъци, за да знам. Трябва да покажем един път завинаги, че сме непримирими към всяко едно нарушение и злоупотреба с нашите права”, заключи Пенчев.

Междувременно пред bTV говорителят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди, че почти всички партии са засегнати от сигнали за фалшиви подписи.

Венцислав Караджов е новият председател на Комисията за защита на личните данни

Народното събрание избра новите председател и членове на Комисията за защита на личните данни. Председател ще бъде Венцислав Караджов, ...

„Все още по отношение не независимите кандидати няма постъпили сигнали, може би дотолкова, доколкото подписката върви с предложението за регистриране на самия независим кандидат, а този срок е до 22 април, когато е срокът за всички кандидатски листи. Всички постъпили сигнали, касаят само партии и коалиции до момента”, допълни Камелия Нейкова.

„Вярно, че не се изисква лична карта, дали лицето, което полага подпис е това, което стои пред вас, ако вие събирате подписите. И тук вече е въпрос на проверка, на експертиза дали човекът е положил подписа си собственоръчно в подписката „Х”, категорична беше Камелия Нейкова.

„Списъкът, който представлява изборна книга съдържа информация, че всеки един избирател може да се подпише само в една подписка, че подкрепя регистрацията на конкретна партия или коалиция, която трябва да е изписана в началото на всяка страница на списъка, и че обработването и събирането на тези лични данни е подчинено на правилата на Закона за личните данни”, поясни Камелия Некова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com