Плевнелиев даде мандат на ГЕРБ за правителство, Борисов го върна веднага

27188
Плевнелиев даде мандат на ГЕРБ за правителство, Борисов го върна веднага
Снимка: БГНЕС

В рамките на 42-ото Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е излъчи работещо правителство. Решението е избори. Датата на изборите е ясна – 5 октомври. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който оповести решението от проведените консултации с председателите на Коалиция за България, ГЕРБ и ДПС днес, предаде БГНЕС.

Действам бързо и решително, защото така декларираха политическите сили, но така иска и народът. Съжалявам, че на консултациите не присъства ПГ на "Атака", очевидно те така демонстрират отношението си към институциите, каза Плевнелиев.

Ако ГЕРБ върне мандата днес, утре ще връча мандата на Коалиция за България. ДПС ще получи мандат трета, поясни президентът.

Веднага след уточнението лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата.

Днес поставих и въпросите пред парламентарните групи въпросите, които според мен 42-ото Народно събрание трябва да изпълни докато бъде разпуснато, каза още той. На първо място сред тях са актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК, както и грижа за банковата система. Необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация, добави Плевнелиев.

„Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне и актуализацията да се направи в интерес на пациентите, на общините за ускоряване на еврофондовете, а не на фалиране на бенефициентите по европрограми”, заяви държавният глава. „Моля да се актуализира държавният бюджет и за да се направи обективен, не политически, а професионално-експертен обективен прочит на приходите, на разходите, на дълга, на дефицита, на рисковете, които трябва да бъдат компенсирани до края на годината. Необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност служебното правителство да сключва договори за външни заеми, международни договори”, посочи той.

„Важно е да имаме работеща централна банка. Решаването на тези три въпроса е неотложно, те изискват работещо Народно събрание и надпартийно поведение”, посочи Росен Плевнелиев.

Утре, 25 юли, Плевнелиев ще говори пред Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com