ПП МИР подаде жалба до ЦИК заради непризнаване на машинния протокол

6172
ПП МИР подаде жалба до ЦИК заради непризнаване на машинния протокол
Снимка: ПП МИР

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) подаде жалба до ЦИК заради непризнаването на машинния протокол за финален изборен протокол, така както е записано в Изборния кодекс. Това стана ясно от позиция на партията разпространена до медиите.

Ето и пълния текст на позицията на партия МИР:

Емил Димитров-син: В политиката мога да допринеса с моя опит и морал

Всъщност аз никога не съм преставал да се занимавам с политика, каза Студио Actualno Емил Димитров-син, водач на листата в Област Плев...

Във връзка с най-целесъобразното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс, настояваме ЦИК незабавно да вземе решение и да издаде указания до всички районни избирателни комисии, в които се произвежда машинен вот, че машинния протокол се признава като финален изборен протокол. След преброяването и сравняването с контролните разписки от машината за гласуване е необходимо всички членове на секционната избирателна комисия да подпишат машинния протокол и така той става финален изборен протокол на секционната избирателна комисия. Веднага след това машинния протокол да се сканира и да се качи в системата на ЦИК.

С това решение ЦИК ще премахне възможността и практиката от последните парламентарни избори, проведени на 11.07.2021 г., машините протоколи да се пренасят и преписват ръчно в хартиен протокол, което дава възможност в протоколите волно или неволно да бъдат допускани грешки.

Най-ценното нещо на машинното гласуване е, че елиминира субективната намеса и изкривяването или подмяната на изборния резултат. На практика с досегашните указанията на ЦИК към РИК машинните протоколи да се преписват и нанасят ръчно в хартиен протокол се обезсмисля машинното гласуване. Именно за това, и на основание на действащия Изборен кодекс, политическа партия МИР настоява ЦИК незабавно да вземе решение и даде съответните указания до всички РИК и машинния протокол да стане финален изборен протокол на изборната комисия.

В случай, че ЦИК не предприеме съответните действия, не вземе решение и не излезе с указания към РИК, политическа партия МИР ще счита, че ЦИК прави опит да обезсмисли машинното гласуване, с което ще се даде възможност за сериозни фалшификации, манипулации и подмяна на вота на българските граждани и допускане на грешки от членовете на СИК при ръчното преписване на машинния протокол.

Партия МИР настоява също така ЦИК да вземе решение и да изпрати указания до РИК, с което да задължи СИК да изпрати по имейл цялата информация, която пускат до РИК и ЦИК. Тази информация да бъде изпращана в реално време по имейл до всички участници на изборния процес, до гражданските и неправителствените организации, които са заявили желание за това. На практика така ще бъде дадена възможност участниците в изборния процес да получат пълната информация в реално време от една страна и ще предотврати манипулираните и подмяната на изборния резултат в изборната нощ и дните след него, когато Информационно обслужване обработва данните от друга страна. Успоредно с това ще се върне доверието към изборния процес и крайният изборен резултат.

Партия МИР предлага Референдум за нов Обществен договор

„Партия МИР винаги е давала решения на конкретните проблеми и в сегашната ситуация, в която страната се намира в политическа, здр...

Надяваме се, че искането на партия МИР ще бъде удовлетворено, че нашата жалба веднага ще бъде разгледана и че ЦИК ще вземе решение с което реално, а не декларативно ще гарантира честността на вота на българските граждани.

Партия МИР обръща сериозно внимание и на факта, че изборите на 14-ти ноември са 2 в 1 и за народни представители, и за президент и вицепрезидент. В случай, че ЦИК не признае веднага машинния протокол за финален изборен протокол така, както е записано в Изборния кодекс, рискуваме за първи път в новата ни история изборните резултати да не бъдат признати, което ще вкара страната освен в политическа, но и в конституционна криза.

Настояване ЦИК незабавно да спази закона и да гарантира честността на вота на българските граждани!

Това се казва в позицията на партия МИР изпратена до медиите.

Още: Партия МИР прави национална обучителна кампания за машинното гласуване

Симеон Славчев: ЦИК вкарва България в Конституционна криза

"Призоваваме ЦИК незабавно да вземе решение и да промени методическите указания, които е изпратила до районните и секционните избирател...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2021:

Блинкен призова Сърбия и Косово за диалог

При почти 97% преброяване: Парламент със седем партии и най-вероятно кратък живот

Паралелно преброяване на "Галъп": ПП стопява преднината на ГЕРБ, Слави извън парламента

ЦИК обяви край на изборния ден, предаването на изборни книжа е бързо

Румен Радев благодари на избирателите за убедителния изборен резултат

Елена Йончева: Не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика

"Продължаваме промяната" води и при обработени 42,85% от протоколите, БСП настига Слави

Радев обеща, че ще има дебат с Анастас Герджиков преди балотажа

Христо Иванов с първи коментар за резултатите на "Демократична България"

Задържаха мъж, държал списъци с имена и суми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2021