Студио Actualno с Лидия Даскалова и Атанас Радев: "Всички дружно загубихме - и избирателите, и политиците" (ВИДЕО)

5807

- Атанас Радев, политолог и заместник-председател на Националния младежки форум. Той е бивш председател и почетен член на Студентския клуб по политология. - Лидия Даскалова, юрист и член на Студентски клуб по политология - Благослав Михайлов, създател на платформата "Стража", вдъховена от германския проект "Abgeordneten Watch", което буквално означава нещо като "гледай народните представители". Благослав е завършил специалност "Изкуствен интелект" в Шефийлдския университет. - Фридрих Крепиев, съосновател на "Стража" и студент по медицина в Мюнхен.

Всички дружно загубихме - и избирателите, и политиците. Това заяви в Студио "Actualno" Лидия Даскалова, юрист и член на Студентски клуб по политология.

Първи прогнози: Кой колко депутати получава в новия парламент?

В първите минути след 20:00 часа вече са налични и първите прогнозни резултати за броя народни представители, която ще получи всяка от ...

Тя отговори на въпроса възможна ли е коалиция, с думите, че бившите партньори е невъзможно да съставят коалиция, защото гласовете няма да им стигнат и също така няма да се коалират с ИТН. "На ИТН няма да им се даде втори шанс. За мен е важно следващият кабинет зад какви политики ще застане. Имаме вътрешно- и външнополитически теми за решаване и нито една политическа сила няма как да се скрие. В тази кампания се правеха опити за даване на завоалирани отговори и геополитически, и откъм съдебна реформа, и други важни въпроси", каза тя.

"За експертно правителство се заговори, но въпросът е какъв ще бъде неговият състав. Много бих искала да видя тези експерти, които би следвало да са безпристрастни и да следват принципна политика. Скептична съм по този въпрос. А коалиция между ПП и ГЕРБ е абсолютно невъзможна, дори ДБ да участва. Призивите за евроатлантическа коалиция не могат да се случат, защото тези партии са несъвместими на принципна основа. Не е добре в период на такива кризи да има плаващи мнозинства, но иначе пък отиваме на избори", смята Даскалова.

"Очаквахме такива резултати и такъв фрагментиран парламент. Интересно ми е кой ще иска да управлява с ГЕРБ, защото често ГЕРБ поглъща коалиционния си партньор. Не знам и как електоратът на такава партия би реагирал – например електоратът на „Възраждане“ или на ДПС. Точно това поведение на ГЕРБ в последните години лимитира възможностите им да имат надежден коалиционен партньор", добави тя.

Даскалова не смята, че под външен натиск може да се състави правителство на геополитическа основа, дори за няколко месеца. „Потенциално би могло, но тук идва въпросът, че дори да имаме такъв консенсус – не съм сигурна, че един избирател на ДБ не би възприел коалиция с ГЕРБ и ДПС. Да не говорим и за обратното. За съжаление, всички дружно загубихме – и ние, като избиратели, и политиците. Ние продължаваме с високо ниво на политическа апатия. Много трудно бих си представила такъв сценарий“, твърди тя.

Според нея "Възраждане" няма как някога да са първа политическа сила въпреки думите на партията. "Популистките вълни виреят най-добре в период на кризи - когато хората са обезсърчени, изплашени, такова радикално говорене стига до тях и те му вярват", каза Даскалова.

"Те са много силни в обещанията си, а когато дойде време да се управлява, се вижда, че лъскавата опаковка е куха. Не можем да допуснем в България да има партия, която говори, че мястото ни не е в ЕС. Това не трябва да се допуска, защото ние сме направили своя ценностен избор", добави тя.

Атанас Радев - политолог и заместник-председател на Националния младежки форум, който е бивш председател и почетен член на Студентския клуб по политология, заяви, че трябва първо да изчакаме финалните резултати, защото агенциите не са единодушни дали ИТН и „Български възход“ ще прескочат 4-процентовата бариера. Оттам въпросът е чисто математически – каква ще бъде картината и какъв ще е форматът.

"Заявката на ПП и бившите им коалиционни партньори бе тест за тяхната работа, а имаме спад и при ПП, и при БСП. Евроатлантическа коалиция не знам на какво може да стъпи - ГЕРБ, ПП, ДПС – няма как да видим коалиция между тях трите. Те имат прилики, но се изключват една друга. Виждахме плаващи мнозинства и в предишните Народни събрания", каза той.

На въпрос дали ГЕРБ са победили окончателно, Атанас Радев заяви, че трябва да се изчакат финалните резултати и конституирането на парламента, както и връчването на мандата от страна на президента. „Президентът би трябвало да забави мандата с цел партиите да стартират преговорите и да поставят приоритетите на масата“, смята той. „Не бих казал, че това ще е в услуга на ГЕРБ, а в услуга да има устойчиво правителство. Виждаме, че разделителните линии между партиите са големи, няма лидерство от страна на техните водачи да прескочат част от тях“.

„Мисля, че скорошни избори са по-далечен хоризонт. На ход след конституирането на НС вече е държавният глава, който ще завърти рулетката и да видим какво ще е отношението му към политическите партии. В този момент самият той не би искал служебен кабинет да управлява и да носи отговорност за тези кризи. Няма как в рамките на 40 минути с всяка една партия той да обсъди техните приоритети, би трябвало да бъде мост между тях. Би трябвало да изиграе важна роля, предвид отношението му към ПП и БСП. Ако президентът ги подкрепи и бъде гарант за това правителство, би трябвало да се закърпи положението до средата на следващата година, да кажем“, заяви Атанас Радев.

Според него резултатът на ДПС е някакъв вид победа за тях, но не можем да говорим за победители и на тези, и на предишните избори. „Имаме трайни нива на увеличение на фрагментацията – имаме такива парламенти, това е бъдещето ни и означава консенсусен модел на демокрация. Големият въпрос е какъв ще бъде консенсусът и с чий мандат ще се състави това правителство“, заяви той.

Избирателната активност, която е малко над 37%, според него е заради липсата на „еуфория“. „Еуфория имаше при падането на кабинета на Петков, но тя бързо утихна и в тази връзка виждаме проблемите на дневен ред, виждаме противопоставянето. Свикнали сме във фокуса на вниманието ни да е противопоставянето на партиите. Когато се стремим на базата на отрицание да покажем кои сме, си създаваме врагове. Видяхме нападките в кампанията – кой увеличил пенсиите, кой не ги е, кой управлявал министерството на енергетиката“, каза той.

Той смята, че е тест "Възраждане" да влезе в управлението и така да се види дали "стават".

Относно избирателната активност, която отново е ниска, Радев каза, че трябва целенасочено тя да се повиши от страна на партиите. "Трябва да се обясни, че се иска целенасочено действие. Без разписана политика и стратегия това няма как да се случи", твърди той.

Резултати според последните данни на ЦИК:

Първи екзитполове: ГЕРБ печели изборите, седем партии влизат в парламента

Кой печели предсрочните парламентарни избори в България? Първите екзитполове отговарят на този въпрос, като според тях ГЕРБ е на първо ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2022:

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

"Информационно обслужване" отговори на Петков след обвинение за манипулация на вота

Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха пътя на Георг Георгиев към парламента

Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Атанас Атансов: Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които го свалиха

Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2022