Закриват детското отделение в Дупница, но строят детска градина

3537
Закриват детското отделение в Дупница, но строят детска градина
Снимка: iStock/Guliver

Уникален прецедент разбуни духовете в Дупница последните дни, след като в рамките на часове се появиха две взаимно противоположни новини. От една страна, стана ясно, че детското отделение към Общинската болница в града спира да функционира. Новината беше съобщена от прокуриста на лечебното заведение Мария Иванова, която изтъкна като мотиви за решението, загубата на отделението и неговата нерентабилност.

Според данни, изнесени от болничното заведение, са миналата година в дупнишното отделение са се родили 165 бебета, което е крайно малко, за да изпълни финансовия обем на самото отделение. Това довело до общи финансови загуби и до взетото решение за спиране на ражданията. Отделението ще запази своята категоризация, но няма да работи с клинични пътеки за раждания.

Екипът на отделението вече е уведомен за решението и е получил предложение за прехвърляне в други отделения. Един от най-изтъкнатите дупнишки лекари - неонатолога д-р Джаджаров например щял да бъде преназначен в детското отделение, а акушерките, общо 8 на брой, както други трима лекари и четири санитари, ще бъдат разпределени в други отделения на лечебното заведения.

От друга страна, почти по същото време, от прес отдела на общината съобщиха, че е направена първа копка на нова детска градина. Учебното заведение за предучилищно образование ще бъде локализирано в жилищен комплекс "Бистрица" - един от най-населените квартали на града. Очаква се детското заведение да бъде от 4 групи за деца, като капацитетът му е за между 80 и 100 малки ученици. Тържественото поставяне на първата копка беше направено в присъствието на кмета на града инж. Методи Чимев и други представители на общинската власт.

Двете новини буквално взривиха дупнишката общественост. Коменатарите в социалните мрежи не закъсняха, като дупничани се обявиха твърдо против затварянето на родилното отделение и се запитаха - ако не се раждат бебета - кой ще запълва местата в детската градина.

Общината все още не е излязла с официално мнение по скандала, но за сметка на това широко отразяват мотивите си за детската градина, свързани с решаване на проблема за местата в учебните заведения и изграждане на нови, по-добри условия за децата.  

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com