Отново погребаха Пабло Неруда

942
Отново погребаха Пабло Неруда

Властите в Чили погребаха отново останките на поета Пабло Неруда. Той беше ексхумиран през 2013 г., за да се установи дали е бил отровен от режима на чилийския диктатор Аугусто Пиночет – мистерия, чийто отговор все още остава неясен.

Останките на поета нобелов лауреат бяха положени в неговия някогашен дом край тихоокеанския курортен град Исля Негра, където беше погребан и преди това, предаде AFP.

Неруда умира през 1973 г. на 69-годишна възраст, само дни след като Пиночет – тогавашният ръководител на армията, сваля от власт социалистическия президента Салвадор Алиенде в кървав преврат.

Поетът, който също така бе известен политик и член на Чилийската комунистическа партия, се готвеше да напусне страната и да поведе от чужбина съпротивата срещу режима на Пиночет. Вместо това обаче той бе приет в болница и бе лекуван от рак на простатата, каквато е и официалната версия за смъртта му. Съмнения за убийството му обаче се появиха, след като неговият шофьор съобщи, че Неруда е бил инжектиран с неизвестна субстанция в гърдите, няколко часа преди да почине.

Другият месец се очаква екипът от експерти, които изследваха тленните останки на Неруда, да публикуват доклад със своите открития. “Горд съм, че те ме послушаха“, заяви бившият шофьор на поета Манюел Арая.

Според адвокат Едуардо Контрерас, който е поискал ексхумацията на Неруда, възможно е времето след смъртта му да се отрази на тестовете. „Въпреки че всички доказателства сочат към извършено престъпление, технически това ще бъде много трудно за доказване“, посочи той.

Аугусто Пиночет управлява Чили в продължение на 17 години. По време на режима му са убити 3200 души активисти и негови опоненти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com