Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Тетевен с богата културна програма през изминалия уикенд

08 май 2018, 17:45 часа • 4136 прочитания

На територията на община Тетевен се проведоха редица културни мероприятия през изминалите почивни дни. Събитията започнаха в гр. Тетевен, преминаха през с. Гложене и с. Голям извор и завършиха в с. Бабинци.

На 5 май в гр. Тетевен бе отбелязан, за първи път от доста време насам, празникът на махала „Козуря“. Козуренци организираха пищен парад, който премина през пл. „Сава Младенов“, а в него се включиха малки и големи. Участниците в шествието носеха носии, костюми от известни филми и сериали, както и собственоръчно изработени такива, като бяха съпроводени от духова музика. Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева уважи празника и бе сред множеството присъстващи на площада.

В същия ден в с. Гложене се проведе възпоменателна конференция по случай 180 години от рождението на Васил Йонков – Гложенеца. Специални гости на събитието бяха зам.-кметът Свилен Русинов и председателят на ОбС - Тетевен Мария Стойчева. Конференцията включваше няколко теми, в които подробно бе разказано за личността, делото, идеите и живота на Васил Йонков. Поздравителен адрес бе изпратен от кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева.

Междувременно в с. Голям извор бе открит обновен паметник на загиналите във войните по случай Деня на храбростта и на българската армия 6 май.На този свят ден пред паметника на загиналите през войните бе почетен подвига и саможертвата на българските военни, от които 81 голямоизворени, дали живота си за свободата и честта на нашата страна. В Голям Извор поколения родолюбиви българи са засвидетелствали своята любов към героите с няколко паметника и паметни плочи. Пред паметника бяха осветени и двете бойни оръдия, поставени да допълнят признателността към всички загинали през войните, а на тържеството присъстваше зам.- кметът на Община Тетевен Тони Стоев. Поздравителен адрес бе изпратен от председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева.

Последната част от програмата за уикенда се проведе в с. Бабинци на 6 май – Гергьовден. Част от програмата на събора на селото включваше прекрасните изпълнения на децата от местното училище, състезания по тенис на маса и футбол, както и традиционните конни надбягвания. Специални гости бяха кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и зам.-кметът Свилен Русинов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес