В Ловешко започнаха да се разплащат за синия език

11276
В Ловешко започнаха да се разплащат за синия език
Снимка: БГНЕС

В Област Ловеч започна изплащането на обезщетения за животновъдите, чиито добитък пострада заради болестта "син език". Първите 88 фермери вече могат да получат парите си,  съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов, цитиран от БТА.

По думите му Министерството на земеделието и храните е превело 57 хиляди лева за част от пострадалите от заразата. Парите се раздават в Областната дирекция по безопасност на храните.

Болестта син език "изяла главата" на зам.-шефа на БАБХ

Вчера стана ясно, че заместник-шефът на Българската агенция по храните Радослав Карабаджаков е бил освободен от длъжност. Мотивът бил "...

Обезщетенията са по 2,37 лева за килограм живо тегло. Животновъдите могат да получат информация дали са сред одобрените и от общинските ветеринарни лекари. Д-р Йотов допълни, че в Ловешко от болестта "син език" са умрели над 2 хиляди животни. Засегнатите стопани са над 200.

До този момент за обезщетения са одобрени 165 животновъди, като парите за 77 от тях все още не са преведени на Областната дирекция по безопасност на храните. Одобрение чакат още около 50 стопани. Ивайло Йотов каза още, че заразата в региона вече отшумява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика