Дизайнът на новото поколение с арх. Александър Йончев и новото BMW iX

23176

Онзи момент, в който ще получим категоричен отговор за смисъла на човешкия живот вероятно ще бъде и този момент, в който същият смисъл ще се загуби завинаги. Защото сякаш търсенето на новото, откриването на непознатото, тръгването по неутъпкани пътеки е това, което ни придвижва напред във времето. Това, което оставя памет. Това, което кара поколенията след нас да се впускат смело в търсенето на техния път. Нашето изключително усилие днес, нашето надграждане на основата, която предците са ни завещали е може би най-близкото до смисъл, с което разполагаме.

Търсенето на този смисъл, на това по-добро, по-красиво, по-удобно, по-умно ново е горивото за нас, хората, които не можем да се задоволим с посредственост. Които не можем да търпим повече от същото. Които вярваме, че човешката воля, знания и усилия са единствено полезни тогава, когато те ни дърпат в бъдещето.

И днешната ни история е за бъдещето. За две секунди напред във времето.

Новото BMW iX е тази крачка напред във времето.

Тя е историята на един млад, разчупващ стереотипите български архитект - Александър Йончев. И на една нова, разчупваща стереотипите, немска машина на времето - BMW iX.

Но защо две секунди напред в бъдещето? Както ще чуете самият Александър да споделя във видеото, което заснехме за него и новият iX, има едно разбиране, че ние всъщност живеем в миналото. Когато се случи нещо, когато някой ни каже нещо, когато видим нещо, има кратко време, понякога миг, понякога секунди, в което ние осмисляме възприетото. И когато ние реагираме, ние реагираме на миналото, не на настоящето.

арх. Александър Йончев

В живота на човек обаче има едни особено специални моменти, в които той усеща, че започва да живее в бъдещето. Това често са моментите, в които стъпваме там, където никой друг не е. Изживяването от новия изцяло електрически BMW iX е точно такова - на стъпка напред в бъдещето.

За нас бе стъпка напред в бъдещето, когато преди около година попаднахме на проекта на арх. Йончев за къща в Родопите, който спечели наградата в конкурса “Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020”, за еднофамилни жилищни сгради.

Всички си представяме родопската къща като масивна каменна постройка с двускатен или четирискатен покрив, малки прозорчета с дървени первази и ако може - тикли на покрива. Проектът на арх. Йончев не е това.

Къща в Родопите на арх. Александър Йончев

Той е дързък и ярък опит да надскочиш стереотипа, като всъщност не само не лишиш, но и дадеш по-голяма възможност на човека да се възползва от основната цел на една къща в Родопите - връзката с природата.

Във видеото, което ви подготвихме, той разкрива много детайли за смелото си решение, а един негов извод ни накара да направим и връзката с BMW iX - “От хората, които видяха проекта ми, никой не остана равнодушен”.

Това е критерият за онази работа, която придвижва времето напред. Която ни спасява от посредствеността и апатията. Която ни позволява да живеем живот със страст към самия живот.

И никой, никой не може да остане равнодушен пред гледката на новото BMW iX, което заедно с арх. Йончев тествахме в условия, които повечето електромобили на пазара гледат само от кориците на списанията, но не и на живо.

Новото BMW iX не ви оставя безразлични

С един заряд на батерията, при минусови температури, при продължително изкачване до 1444 м. надморска височина, при пълен автомобил с хора и багаж, при много спирания и отбивки за снимки, успяхме да стигнем без проблем до сърцето на Родопите - село Стикъл, за да посетим мястото, на което “машината на времето” на арх. Йончев предстои да бъде изградена.

До там можеше да стигнем с още много автомобили. Но избрахме да го направим с iX, защото… Първо е важно посланието, което оставяш след себе си - че напредъкът, когато е в правилните ръце, няма граници. И второ е важно това, което не оставяш след себе си - а с iX не оставихме нито грам вредни емисии.

Дизайнът на бъдещето

Не всяка сграда е архитектура и не всеки автомобил ни придвижва в бъдещето. Някои се ограничават с това да ни закарат от точка А до точка Б, без претенция за повече. Но други, като новият iX са тук за онези, които имат претенция за повече. За повече пространство, за повече чистота, за повече практичност, за повече дързост, за повече удоволствие.

Ще е твърде преувеличено и нелепо да кажем, че всички харесват новата дизайнерска линия в BMW. Когато е построена, Айфеловата кула е била отричана от парижани. А днес е сред символите на съвременната цивилизация. В този смисъл, тук няма значение дали огромните бъбреци са по вкуса на всеки или не. Няма значение дали огромният дисплей или шестоъгълният волан са по вкуса на всеки. Няма значение дали смелите линии са по вкуса на всеки. Защото тази кола просто не е за всеки.

Тя е за тези, които създават бъдещето.

Като арх. Александър Йончев, чиято история може да видите във видеото ни тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com