Какво отличава гумите за SUV от тези за леки автомобили?

11476
Какво отличава гумите за SUV от тези за леки автомобили?
Снимка: Pexels.com

На пръв поглед това може да бъде забелязано само от експерти, но SUV гумите се различават значително в някои аспекти от гумите, предназначени за лека кола. Точно тези различия са нужни, за да могат гумите да се справят с по-високото тегло на джипа.

За да разберете по-добре защо не е добре да експериментирате и да поставяте на джипа си гуми за лека кола, сме ви подготвили основните разлики между двата вида гуми.

Основни разлики

Ще започнем с това, гумите за джип са по-големи и по-тежки от тези за лека кола. Основната причина за това е по-високото базово тегло на джипа. Това натоварва значително гумите дори при движение по асфалтов път. SUV гумите трябва да могат да се справят със значително по-голямо триене, особено при ускорение, спиране и завиване.

Фундаментални различия между леките автомобили и SUV са следните: 

●      Очевидно това е преди всичко дизайнът.

●      SUV по същество са конструирани по същия начин като леките коли, с изключение на това, че обикновено тежат повече.

●      Те обикновено имат предно или задвижване на всички колела.

Друга разлика е предвидената употреба:

●      Обикновените автомобили са проектирани да превозват пътници по равни и павирани пътища.

●      SUV са проектирани да превозват пътници и/или товари на почти всякакъв вид терен.

По-твърда каучукова смес за SUV гуми

Вече споменахме, че джипът е по-тежък от леката кола. Поради тази причина каучуковата смес в гумите за джип е по-твърда. В противен случай допълнителното триене, причинено от теглото ну, би износило гумата за кратък период от време.

Тежестта на превозното средство повишава сцеплението, а по-твърдата гума осигурява по-голям пробег. Това е една от причините най-тежките превозни средства, а именно влаковете, изобщо да не използват гуми. Вместо това колелата им са от закалена стомана.

По-високи и по-стабилни флангове

За да могат гумите за джип да издържат на по-големи натоварвания при завой, в дизайна са включени по-стабилни флангове. По този начин гумата е по-твърда, но в по-екстремни ситуации, при пълно натоварване и в завой, не може да излезе от джантата.

SUV гумите са с по-високи странични стени, които свързват протектора с джантите. При завой те могат да се огънат значително, затова инженерите са създали гуми, които да са по-твърди в страничните стени. Макар и тяхната дебелина да изглежда, че би направила возенето по-твърдо, тежестта на джипа избягва този отрицателен ефект.

Различен профил на гумата

Гумите за лека кола са направени тека, че повече повърхност от тях да е в контакт с пътя,  което увеличава сцеплението върху сухи пътища.

Тези за SUV, от друга страна, имат повече квадратни блокове на протектора, които увеличават силата в килограми на квадратен сантиметър, където гумата е в контакт с пътя. Така джиповете могат да се движат спокойно по неравен терен, без да се подхлъзват или да засядат.

Изпъкналият профил на гумата помага за разсейване на високите температури, генерирани от високите скорости.

Коя SUV гума за какъв терен е

Все повече хора предпочитат джиповете, не само защото са просторни, но и височината им дава по-добър поглед над случващото се на пътя. За комфортно шофиране обаче са нужни гуми, които да са подходящи за терена, на който шофирате най-често. 

Ето и видовете гуми за джип:

●      За града - те са от твърда каучукова смес, допълнително втвърдена по страните. Този вид гуми са по-меки от тези за офроуд

●      За всякакви терени - макар и за всякакви терени, представянето на тези гуми не е перфектно на всички тях. Шофирането на асфалт, сняг, офроуд или чакъл е приемливо, но не е толкова добре, колкото ако сте с гуми, предназначени за различните терени.

●      За кални терени - тези гуми са по-меки, а протекторът е по-здрав, за да осигури перфектно сцепление. Големите блокове на протектора не позволяват натрупването на кал. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com