Драматична квалификация, спечелена от Розберг

17462
Драматична квалификация, спечелена от Розберг

Драма в квалификацията, а какво ли ни чака утре в надпреварата с това британско време? Със сигурност едно много драматично и неизвестно до самия край състезание. Поне аз се надявам на това, защото от видяното (и прогнозата) в квалификацията мога да съдя, че утре ще станем свидетели на надпревара, каквато не сме гледали от началото на сезона. В крайна сметка Розберг отново надхитри Хамилтън и вече взима сериозен психологически аванс в битката с британския си съперник, който разочарова сънародниците си. Поне в клавификацията. Но как протече тя?

Дъждът се изсипа над „Силвърстоун“ още сутринта за третата свободна тренировка. Квалификацията започна на изсъхваща писта, а пилотите излязоха с гуми „Интермедия“. Те бяха сменени с гуми за суха писта около 5-6 мин. преди края на първата част. Малко по-късно заваля (заръмя е по-правилно да се каже) отново и пилотите започнаха да танцуват по пистата. Резултатът бе плачевен за два от топ отборите. В Австрия Маса и Ботас се класираха 1-ви и 2-ри. Сега отпаднаха в първата част и утре ще стартират 17-ти и 18-ти. След тях, от 19-та и 20-та стартова позиция, ще потеглят Алонсо и Райконен. Това класирането на тези четиримата само ще свали интригата в челото за утре, но не бива да се забравя, че и утре най-вероятно ще вали, а това значи, че „Силвърстоун“ вероятно ще предложи всичко. И дано, защото иначе не ни очаква нищо добро откъм интрига, защото Mercedes отново изглеждат недостижими на суха писта. Затова лично аз ще очаквам променливи условия, за да се увеличи интригата и изходът от надпреварата да стане непредивидим.

Нов рестарт във Формула 1, титаниевите болтове остават

ФИА прие много промени в правилата на Формула 1, на Световният Моторспорт Съвет в Германия. Те ще влязат сила от следващия сезон на Фо...

Обратно към квалификацията. Втората част пилотите отново започнаха с гуми „Интермедия“, които смениха към средата на сесията и след това времената започнаха да падат драстично. Така се стигна до последните бързи обиколки на Хамилтън и Розберг, при които Люис изпревари Нико с 0,3 секунди, докато третият, Фетел, остана на цели 1,4 секунди.

Последната част всички излязоха с гуми за сухо и още в „Стоу“ се оплакаха, че вече ръми. Така тези, които излязоха в самото начало на сесията, дадоха по-добрите времена. За секунди изглеждаше, че Перез може да стартира пръв утре, но след това Хамилтън и Розберг направиха бързите си обиколки, като тази на Люис бе по-бърза с 0,194 сек от тура на Нико. Серхио остана трети на 1,225 сек. След това всички влязоха в бокса, за да изчакат лекия дъжд да спре и да се опитат да подобрят времената си. Рикиардо, Квият и Верн решиха, че условията на пистата няма да се подобрят и въобще не излязоха за втора бърза обиколка. И сгрешиха.

Шестимата на пистата (Перез не го броя, защото се забави много в загряващата си обиколка и не можа да влезе в бърза) започнаха бързите си обиколки, но по нищо не личеше, че ще подобрят времената си. В първите два сектора, където бе валяло, пилотите изоставаха от предишните си бързи обиколки. И, чудо. Невероятни трети сектори за Розберг, Фетел, Бътън, Хулкенберг и Магнусен (ще стартират в този ред утре), с които те пренаредиха класирането. Междувременно, Хамилтън, явно подведен от бавните първи и втори сектор (или от своя грешка, не дадоха) намали скоростта (а и чу по радиото „Ако мислиш, че няма да подобриш времето си, пропусни пред себе си Розберг“) и се отказа от този бърз тур. А с това се превърна в най-големия губещ. Розберг го победи отново (четвърта спечелена квалификация), но по-важното е, че взима вече сериозно психологическо преимущество пред Люис. Хамилтън ще стартира шести, а след него се нареждат Перез, Рикиардо, Квият и Верн.

Страхотна квалификация, но ни очаква едно още по-страхотно (надявам се) състезание. Всички ще гледат към небето, защото на Острова то е водещият фактор.

Розберг победи Хамилтън и увеличи преднината си

След 11-годишно прекъсване керванът отново мина близо до Залцбург, а австрийската писта отново предложи много интересни моменти. Да, ми...

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт