Отлична победа на Люис в едно страхотно състезание

16789
Отлична победа на Люис в едно страхотно състезание

Хамилтън постигна трета победа на „Силвърстоун“, а грешки в тактиката и проблеми с интермедия гумите лишиха Williams от поне едно място на подиума, да не говориме за две, а в началото на състезанието изглеждаше като възможност за победа.

Страхотно състезание! Най-после „Силвърстоун“ даде това, от което Ф1 се нуждаеше – интрига и жестока битка между два отбора. Williams изненада абсолютно всички, демонстрирайки невероятна скорост, която на тази писта бе много, много близка до скоростта на Mercedes. Лоши тактически решения доведоха до потъване на Williams в класирането, което е много жалко, тъй като на суха писта и двамата пилоти на тима се представиха блестящо. Такова бе представянето и на Люис Хамилтън, който записа трета победа на „Силвърстоун“. Това бе много важно за него, защото отново отвори 17 точки между себе си и Розберг, който пък минимизира загубите с второто си място, след като 12 обиколки преди финала бе четвърти. А Люис се нареди до великите Найджъл Менсъл и Джим Кларк, които също имат по три победи на родна почва.

Уникален бе самият старт, който обуслави в голяма степен цялата битка. Хамилтън и Розберг потеглиха трагично бавно, в следствие на което Маса и Ботас михана покрай тях сякаш бяха спрели. Люис обаче успя да си върне една позиция. Отзад обаче двата болида на Lotus се удариха, а в следствие на това се удариха и двата болида на McLaren. Грожан и Бътън отпаднаха мигновено, Малдонадо половин обиколка по-късно, а Алонсо мина през бокса за смяна на предния нос. Разултат от тази катастрофа бе излизането на колата за сигурност. При рестарта на напреварата Хамилтън опита много агресивна атака срещу Маса, в следствие на което излезе от идеалната права и така Ботас го изпревари.

Хамилтън продължава доминацията си в квалификациите

Умалено копие на състезателния уикенд от Австрия, що касае разпределението на силите между двамата пилоти на Mercedes. Тогава Нико бе п...

В този момент колоната водеше Маса, следван от Ботас, Хамилтън и Розберг. Финландецът бе много по-бърз от Фелипе, но от бокса го спряха да атакува. Това му бе разрешено 2 обиколки по-късно, но вече бе късно и Валтери бе изпуснал идеалния прозорец за атака. Маса пък бе най-бавният от четиримата, които бяха на около 3 секунди един от друг. В обиколка №19 Халимтън пръв влезе в бокса за смяна на гуми, което бе решаващият ход. Тур след него в бокса влязоха Маса и Розберг, които се върнаха на пистата в същия ред, но вече след Хамилтън. Валтери влезе последен, като на излизането от бокса успя да се вклини между Маса и Розберг. Но така и не успя да направи успешна атака срещу Валтери, както преди това Хамилтън не успя да го направи. Така се стигна до обиколка №36, когато над пистата заваля.

Очаквано, но дъждът продължи съвсем кратко, като най-силен бе в последните няколко завоя на пистата. Това преваляване бе нещото, от което Розберг се нуждаеше. Първо изпревари Валтери в 39-и тур около завой №9, където бе най-мокро. Обиколка по-късно той изпревари и Маса, но на друга част от пистата, като така излезе на чисто трасе зад съотборника си Хамилтън, който бе на около 8 секунди по-напред. Но тепърва предстоеше да вали. А в това време Розберг топеше по 1,5-2,0 секунди от аванса на Люис. В този миг германецът буквално бе полудял и летеше по пистата. За да се стигне до обиколка №43, когато Люис влезе в бокса, за да сложи гуми интермедия. Това бе решаващият момент в състезанието. Розберг остана една обиколка повече на пистата, но през това време дъждът се увеличи неимоверно много, което го забави. Той излезе на над 8 секунди след Люис, след като го бе почти настигнал. Особено губещ от вторите смени на гуми бе Валтери Ботас, който се забави и бе изпреварен от Фетел, сложил интермедия заедно с Люис. Обиколка по-късно Фетел изпревари с пилотиране Маса и излезе на трето място. Невероятен успех на Себастиан, след като на старта потъна до 9-о място. Лично аз не вярвах пилотът на Ferrari да направи нещо тук, но правилният тайминг за смяна на интермедията, както и самото пилотиране на мократа писта донесоха подиум за Фетел. А и не може да се отрече, че Williams тотално сгрешиха тактиката този следобед. Първо непозволиха на Валтери да мине пред Маса, който бе по-бавен. След това закъсняха при първия пит, но най-вече – забавиха се прекалено много при втория, решаващ питстоп. Още по-сгрешена пък бе тактиката на Райконен, който влезе за смяна на интермедия пръв, почти веднага след като заваля, в обиколка №37. Но гумите му се износиха и се наложи още едно спиране за интермедии в 49-я тур, в следствие на което завърши на 8-а позиция.

Невероятно слабо състезание за Toro Rosso, чийто двама пилоти отпаднаха: Верстапен излетя от пистата, а Сайнц получи повреда. Заради повреда отпадна и Рикиардо. Квият се опази от проблеми, което го отведе до 6-а позиция на финала. Което важи и за Алонсо, който взе 1 точка за последното си място в зоната на точките. Честито.

Автор: Пламен Георгиев

Розберг връща интригата с победа в Австрия

Трябва да си призная, че вчера, когато Люис Хамилтън победи Розберг в квалификацията, останах изненадан. Причината бе, че на тази писта...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт