120 години от рождението на видния български музикант и архитект Димитър Ненов

23200
120 години от рождението на видния български музикант и архитект Димитър Ненов
Снимка: Личен архив

120 години след рождението си, един от ярките умове на България - блестящият композитор, пианист и архитект - Димитър Ненов, все още не е достатъчно познат на публиката. По повод годишнината, пианистката Венета Нейнска и видео продуцентът Ясен Харалампиев създават музикален документален филм за големия ни интелектуалец, който по увлекателен начин разказва за личността и творчеството на Димитър Ненов. Той е сред знаковите фигури от първата половина на 20ти век в българския културен живот, но паметта му е белязана от необясним и шокиращ акт на вандалство - изтриването на неговите музикални записи.

„Димитър Ненов и измеренията на изяществото" е кратък документален очерк за живота и работата на един от най-големите български музиканти, а продукцията включва артистично заснети документална част и музикална част, посветени на композитора. Във филма са ползвани непоказвани досега снимки, документи и ръкописи, които го превърщат в изключително съдържателен, интригуващ, както и емоционално и интелектуално обогатяващ аудио-визуален документ. Доколкото е известно на авторите, засега няма друг документален филм за Димитър Ненов, а още по-ценното в него е, че зрителите имат възможност да чуят откъс от единствения оцелял запис на пианиста.

Енциклопедична личност с интереси в областта на изкуствата, науката и обществото, Ненов е дипломиран в Германия архитект с няколкогодишна практика в професията. Легендарен български пианист с международна кариера и бляскави отзиви в реномирани европейски издания, Димитър Ненов е и композитор с оригинален, силно експресивен стил и изключителни в своето качество и разнообразие творби. 

За съжаление, извън професионалните музикантски среди в България, музиката му е непозната и рядко изпълнявана в съвременната концертна практика. Емблематичната му „Токата“, както и други негови произведения представляват основен дял от видео продукцията, и са записани специално за този филм по най-естестичен начин, целящ да очарова и въведе публиката в емоционалния и проникновен музикален свят на Димитър Ненов.

Филмът е особено ценна и изключително значима инициатива за опазване на паметта и културното наследство на България. Субтитриран е на английски език и е свободно достъпен в YouTube:

Авторите благодарят за финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, както и за съдействието на Фондация „Български архитектурен модернизъм“, Българско Национално Радио и Научния архив на БАН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

МОЛЕЦ с нова песен и пореден разпродаден концерт (ВИДЕО)

ALI представят видеото на "The List" с премиера на живо тази събота

Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън записаха обща песен (ВИДЕО)

Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на Капана Фест в Пловдив

Приключенията на Нотичка - в търсене на истинския Моцарт в неговите най-известни композиции

Българите Caliberty ще подгряват Брус Дикинсън на 16 юли в София

От Ню Йорк в София: съвременната Кармен Клементин Марген в София на 31 май по покана на Соня Йончева

P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"

Емели Санде - безнадеждният романтик

Група ALI: Правим музика, която да изпълва душата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com