Спор за водата за Перник - пречи ли ВЕЦ, собственост на роднини на бивш зам.-министър от ДПС?

19618
Спор за водата за Перник - пречи ли ВЕЦ, собственост на роднини на бивш зам.-министър от ДПС?

Тръбите към "Стомана" от язовир "Пчелина" са извадени от 2012-та. Това каза кметът на Ковачевци Васил Станимиров пред БНР.

"Още през април 2012 г. жители на село Калища, където минава водопроводът, захранващ от язовир "Пчелина", язовир "Бушляк" и оттам водата се прехвърля до "Стомана", сигнализираха, че се вадят неправомерно тръби и е нарушен пътят на селото. Тогава съставих комисии и ги изпратих на място - оказа се, че "Напоителни системи" по устна заповед са решили да извадят съоръженията, които захранват част от този водопровод за промишлените нужди на "Стомана", обясни Станимиров. Според кмета, язовир "Пчелина", който се намира на територията на общината, в момента е в нормално състояние. 

Прокуратурата започва проверка на яз. "Пчелина"

Окръжна прокуратура – гр. Перник се самосезира по повод изявление на кмета на Община – Перник в средства за масова информац...

"Подаването на вода от "Пчелина" към "Стомана" не е прекъснато през 2012-а, а много по-отдавна. Когато се приватизира завод "Стомана", за да е по-угодно на новите собственици, се решава да се подава вода от язовир "Студена, защото тук водата е по-трудна и по-ангажираща. Защото зимните месеци има проблеми с водоснабдяването - това е вода, която замръзва и си иска поддръжка, а това донася по-големи разходи на предприятието", каза още кметът на Ковачевци.  

Станимиров отрече, че водата в язовир "Пчелина" се излива в река Струма и не се използва и обясни, че от 2015-2016 година под язовир "Пчелина" има построена ВЕЦ, която използва водата, която прелива и произвежда електроенергия. По думите му, ВЕЦ-ът работи в норми, определени от държавата, и в момента няма проблем с нивото на "Пчелина".

"Тези, които унищожиха системата и за някакви стотинки, извадиха тръбите и ги нарязаха за скрап, трябва да им се търси някаква отговорност", заяви Васил Станимиров. 

Димитър Куманов от екосдружение "Балканка", което сезира прокуратурата за състоянието на язовир "Пчелина", коментира пред БНР, че жалбата им е за това, че построеният там ВЕЦ е незаконен. "Това доведе до унищожаване на реката отдолу. Тя е в защитена зона "Натура 2000", категоричен беше той.

По думите му, на този ВЕЦ, по разрешително за водовземане, му е отдаден целият воден ресурс на язовира и затова от МОСВ не коментират варианта за подаване на вода от "Пчелина" към завод "Стомана", а единствено кметът на Перник Станислав Владимиров говори за тази опция за решаване на водната криза.

Експерт: Нено Димов е подписал източването на язовир "Студена"

„Нито областни управители, нито министър на околната среда и водите, а природата въвежда режима на водата. Затова мярката е строи...

"В момента, ако някой друг иска да водовзема от този язовир, това означава да се нарушат вече придобити права по смисъла на Закона за водите, което е невъзможно. Единственият шанс е този ВЕЦ да бъде спрян - като незаконен", заключи Куманов. По думите му, собственик на ВЕЦ-а е бивш зам.-министър на околната среда и водите. 

Той посочи, че "водата, която ВЕЦ-ът изхвърля в река Струма, не става за нищо. ... Изхвърляха тонове отрови в реката и тая вода вече не съм сигурен дали става и за промишлени цели".

Кметът на Ковачевци отрече твърденията на еколога и увери, че водата не е отровена, а и разрешителните за строеж на ВЕЦ-а са законни.

Припомняме, че преди вече почти 4 години след серия публикации на Actualno.com за източването на язовир "Пчелина" Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви, че спира временно водовземането от язовира.

Става въпрос за МВЕЦ на самия язовир, който се намира в землището на село Лобош. Жители на село Лобош и вилната зона в община Ковачевци изразиха още тогава опасения, че интензивното източване на язовира, за да работи частната централа, ще доведе до снижаване на водата до критично ниво. По това време кметът на село Ковачевци Васил Станимиров коментира пред Actualno.com, че според съселяните му само за ден нивото е намаляло с 15-16 сантиметра.

Държавата още търси кой замърси Струма и кой е отговорен за пресъхването на Въча

Търси се кой е отговорният за поредното замърсяване на река Струма в частта ѝ при Перник. Това каза екоминистърът Нено Димов пред bTV. ...

Справка на Actualno.com в Търговския регистър към края на юни, 2016 година показа, че фирма "Пауър Туенти Туенти", която управлява ВЕЦ "Пчелина", се държи от трима съдружници, сред които личат имената Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС, а името ѝ изпъкна заради обществена поръчка, спечелена от "Солар проджект" ООД. Там съдружник е бил отново Гошелков – до 1 октомври, 2010 година, а фирмата печели 115 989.9 лева без ДДС за "строително-ремонтни дейности" в почивната база на Народното събрание във Велинград. И към днешна дата няма промяна при съдружниците в "Пауър Туенти Туенти" според Търговския регистър.

Повече подробности ще намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com