Димитър Куманов: Малките ВЕЦ-ове не спазват законите

29359
Димитър Куманов: Малките ВЕЦ-ове не спазват законите
Снимка: iStock

Членът на риболовен клуб „Балканка" Димитър Куманов смята, че около 2005 г. е имало бум на новооткриващи се ВЕЦ-ове, а собствениците им не са случайни.

Малките ВЕЦ-ове не спазват законите. Това заяви той пред бТВ.  По думите му те не изпълняват задълженията си да изпускат т.н. екологичен мотор в реките. Той разказа, че ВЕЦ-овете у нас започват да се увеличават, след като става ясно, че страната ни ще влезе в Европейския съюз и ще има субсидиране за производство на еко енергия.

Няколко институции не знаят защо животните в язовир "Пчелина" измират (ВИДЕО)

Институции, неправителствен сектор и експерти са в нестихващ спор за тоновете мъртва риба в яз. "Пчелина" – Перник. С цел да пре...

„Тогава започва лудницата, като всичките са на някакви партийни хора с много яки връзки. След това започва една лавина от издаване на разрешителни – между 2005 г. и 2010 г. реките в България са раздадени на тоя и оня да си правят тези неща“, коментира Куманов.

Сушата според него не е оправдание за лошото управление на водите. Годината е средна по влажност, проблемът е управлението.

„Те им подариха реките. Построиха в коритата водохващанията си, а това е незаконно. Те трябваше да имат учредено право на строеж, тъй като коритата на реките са публична държавна собственост. Обществените ресурси се раздават на хората с връзки“, допълни мъжът.

Куманов коментира, че са направени ВЕЦ-ове на малки язовири за питейни нужди, при положение, че притокът им е твърде недостатъчен. „Сега гледаме резултата. Яз. „Ястребино“, питейният водоизточник на Община Антоново, там се стигна до Върховен административен съд, за да се спре намерението за построяване на ВЕЦ. Сега този язовир е един от застрашените“, каза още той.

Димитър Куманов: Нарочното бездействие на държавата ще предизвика друга катастрофа с яз. "Пчелина"

Следя с най-голямо внимание случващото се с яз. „Пчелина“. То е дълбоко възмутително. И не само поради факта, че вече се е ...

Рибарят е категоричен, че бизнесът с ВЕЦ-овете вече не е доходоносен. Куманов уточни, че собствениците със стари договори „са на далавера“, защото работят на преференциални цени, но сега е твърде скъпо, за да се построи централа.

„Сега държавата прави услуга, като отказва на мераклиите да правят ВЕЦ. Историята с яз. „Бебреш“ е, че инвеститорът е бил излъган, че ще има много вода за неговия ВЕЦ. Този язовир е строен при социализма и не е направено ВЕЦ на него, защото държавата е знаела, че няма вода. Тази година ВЕЦ-ът е работил два месеца, къде е изчезнала водата е друг много интересен въпрос“, заяви Куманов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com