След публикации на Actualno.com: МОСВ спря източването на язовир "Пчелина"

18377
След публикации на Actualno.com: МОСВ спря източването на язовир "Пчелина"

След серия публикации на Actualno.com за източването на язовир "Пчелина" Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви, че спира водовземането от язовира.

Припомняме, че става въпрос за МВЕЦ на самия язовир, който се намира в землището на село Лобош. Жители на село Лобош и вилната зона в община Ковачевци изразиха опасения, че интензивното източване на язовира, за да работи частната централа, ще доведе до снижаване на водата до критично ниво. Вече има и оплаквания, че заради интензивното източване рибата в язовира умира, тъй като се понижава нивото на кислорода, а освен това интервенцията е започнала точно когато рибата си хвърля хайвера и той остава на сухо. Язовирът се източва в такъв обем, че реката, където се излизва водата, става изключително пълноводна и много по-студена от обичайното, а това прогонва характерните за региона риби, казват живеещи в региона. Кметът на село Ковачевци Васил Станимиров коментира пред Actualno.com, че според съселяните му само за ден в края на миналата седмица нивото е намаляло с 15-16 сантиметра.

Олимпийска шампионка се разплака заради източването на язовир "Пчелина"

"Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с и...

Справка на Actualno.com в Търговския регистър показва, че фирмата, която управлява ВЕЦ "Пчелина", се държи от трима съдружници, сред които личат имената Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС и според различни слухове е приближена до Ахмед Доган, а името ѝ изпъкна заради обществена поръчка, спечелена от „Солар проджект“ ООД. Там съдружник е бил отново Гошелков – до 1 октомври, 2010 година, а фирмата печели 115 989.9 лева без ДДС за „строително-ремонтни дейности” в почивната база на Народното събрание във Велинград.

От съобщението на МОСВ става ясно, че експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, Регионалната инспекция по околна среда и води в Перник и „Напоителни системи“ ЕАД са извършили проверка на язовира.

Проверката е констатирала намаляване на нивото в язовира, затова ведомството е разпоредило незабавно спиране на водовземането с цел производство на електроенергия от ВЕЦ „Пчелина.

ВИЖТЕ СНИМКИ КОЛКО НИСКО Е НИВОТО НА ЯЗОВИРА!

Екокатастрофа надвисна над няколко села заради ВЕЦ, обвързан с бивш зам.-министър от ДПС

Истински бунт е на път да разтърси пернишкото село Ковачевци. Причината – безконтролното, според местните жители, източване на яз...

Предстои да бъдат предприети необходимите законосъобразни действия за изменение на издаденото разрешително, както и допълнителни ограничителни условия на водовземането в периода на маловодие с цел гарантиране опазването на водния обект и екосистемите в района, допълниха оттам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com