С 2 милиона лева връщат славата на парк Бунарджика в Пловдив

3952
С 2 милиона лева връщат славата на парк Бунарджика в Пловдив
Снимка: Елин Андреев/Actualno.com

Стартира мащабно обновяване на парк Бунарджика в Пловдив. Символично начало на дейностите дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Предвижда се с 2 милиона лева хълмът, на който се намира вторият по височина връх в града, да се обследва, да се ремонтират подходите и подмяната на цялата подземна инфраструктура, електричеството, да бъде изградена мрежа за видеонаблюдение и безжичен интернет. Ремонтните дейности ще стартират отгоре надолу, като се предвижда възстановяване на уникалните акведукти и езера, на детските пързалки, както и изграждане на нови кътове и места за отдих. Очаква се първият етап да приключи до март догодина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От община Пловдив вече обявиха, че ще пуснат специално влакче, което ще вози хората до върха, като цената ще бъде 1 лев в посока. Атракцията е закупена, но заради предстоящата зима ще заработи напролет. Там ще има и заведение, в което посетителите ще могат да пият кафе докато се наслаждават на красивата гледка към града. Кметът Иван Тотев уточни, че то ще представлява преместваема конструкция и по никакъв начин няма да влияе на естествената среда. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Имаме идея информационният център, който беше до Централна поща, също да го преместим там", поясни кметът Иван Тотев. Осветлението също ще бъде изцяло подновено, като ще се вижда от всички краища на града. То ще е по примера на осветлението на Младежкия хълм, където лампите са разположени по цялата алея до върха и погледнати отдалеч създават илюзията за светлини на Коледно дръвче.

"Дълги години, особено горната част на хълма не е била поддържана. Ще направим един цялостен преглед на растителността и ще използваме през зимата да изчистим където има саморасли или болни дървета. Заедно с ремонта ще върви и един голям процес по подмяна на растителността. Ще се направят и поливни системи, ще възстановим и резервоара горе, който е 1000 кубични метра, за да поливаме новите дървета, тъй като първите три години изискват много вода. Мога да кажа, че благодарение на поливните системи имаме около 90 процента успешно захващане на засадените нови дървета из града", заяви Тотев. Според кмета в момента заради избуялите храсти и саморасли дървета трудно се открива гледка дори от специално изградените в миналото наблюдателни тераси по пътя към върха.

"Идеята е да оживим парка, това е една прекрасна зелена зона, който не е особено посещавана през последните години", категоричен бе кметът на Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com