АБВ иска жребий в ЦИК за номера на партиите в бюлетините

4081
АБВ иска жребий в ЦИК за номера на партиите в бюлетините
Снимка: БГНЕС

АБВ предлага в ЦИК да се изтегли жребий за номера на партиите в бюлетините. Това съобщи зам.-председателят на партията Румен Петков.

"Договорили сме среща с председателя на ЦИК, на която ще предложим теглене на жребий за партиите, регистрирани в ЦИК", посочи той. Петков обясни, че това е слабост на Изборния кодекс - всяка една общинска избирателна комисия може да тегли жребий за участието на партиите в общината. По думите му това означава, че всяка една партия на територията на една област с десет общини може да участва с десет номера в бюлетината. Това е затруднение за хората и за агитаторите, посочи той. Петков отбеляза, че такава позиция е депозирана и от Емилия Друмева, председател на Обществения съвет към ЦИК, предаде Дарик.

Кунева призова преференцията да е "средство за мир" в Реформаторския блок

Нека използваме активно преференциите на предстоящия местен вот, но не и като оръжие за раздор в Реформаторския блок. Преференцията тря...

АБВ ще подкрепи кандидатурата за кмет на Минчо Казанджиев в Ловеч и на Донка Михайлова в Троян, съобщи още Румен Петков. Двамата са издигнати от БСП.

На въпрос кой ще понесе отговорността, ако АБВ не съберат 200 000 гласа на местните избори, Петков отговори: "Аз съм човекът. Смело с куфара на село".

Относно антикорупционния закон, заместник-председателят на АБВ каза, че днес ще изпратят писмо до вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова и до председателите на ПГ от управляващото мнозинство, в което ще декларират готовността и стремежа си да водят активен диалог, който да засяга антикорупционните мерки в страната.

Петков отбеляза, че бележките на АБВ са принципни, и припомни становищата по законопроекта на Сметната палата и НСОРБ. Той предложи в диалога по законопроекта да се поканят и посланиците на европейски държави да споделят опит.

Цветанов смята: Доверие към кабинета има при спечелени 133 кметски места

Ако партиите, подкрепящи официално правителството, спечелят над 130 кметски места във всички български общини, значи хората подкрепят к...

Сред спорните въпроси по антикорупционния законопроект Румен Петков посочи анонимните сигнали, както и проверката на един и същи контингент лица от различни органи. "Ако получим анонимен сигнал срещу председателя на Бюрото, какво правим? Той ще се проверява сам", коментира още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика