Ананиев: Вицепрезидентът няма с какво да се похвали и се захвана с мен

2162
Ананиев: Вицепрезидентът няма с какво да се похвали и се захвана с мен
Снимка: Министерски съвет

"Не, категорично не. Това е ново заболяване. Искахме да предприемем най-адекватните мерки. Е, да имаше и такива мерки, но те не се дължаха на непознаване на ситуацията, а да вземем превантивни мерки. С маските наистина се получи, че вечерта ги въведохме, сутринта ги отменихме. Беше на база проучване сред хората и премиерът прецени, а и аз също, и решихме да не се носят." Така в негов стил здравният министър Кирил Ананиев коментира пред БНТ защо заповедите му често не се задържат дълго във времето.

Той дори отиде по-далеч: "Това е нестандартна ситуация. В цял свят е така. Даже ако си спомняте, в един период от време СЗО караше държавите да действат на принципа "проба – грешка". Нормално е да има грешки, но те не са умишлени, а с цел да увеличим шанса да съхраним здравето на хората."

Румен Радев: Ако аз управлявах България, нямаше да се краде

Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Такъв коментар направи президентът Румен Радев при посещението си в град Елин Пелин. Н...

Не съм бил изместен от Щаба, каза той по повод думите на вицепрезидента Илияна Йотова, ако наблюдавате организацията в цял свят ще видите, че в повечето да не кажа във всички има такъв щаб. Там най-добре е да има лекари със специални компетентности и медици от висок клас. Аз работя прекрасно със щаба. Винаги координираме нещата, но виждате, че на брифингите се задават изключително много медицински въпроси, които само те могат да обяснят.

Щабът ще го има до тогава, докато прецени министър – председателят. Най-малко до приключване на извънредната епидемиологична обстановка. Не сме мислили дали да я удължаваме, няколко дни преди края на периода ще информираме гражданите, обясни още Ананиев.

Не ми се иска да анализирам изказването на президента. Най-малко в този момент то беше неуместно и ненужно. Вадят се определени показатели от демографските. Аз мога да кажа, че рязко е намаляла детската смъртност особено през последните 2-3 години. Има и увеличение на продължителността на живота на българите с година – година и половина. Демографската криза. Това е стар проблем и не е само на България и Европа, а на света, коментира министъра изнесените от президента Румен Радев данни за смъртността в страната.

Аз се гордея за това, което постигнахме в борбата с COVID-19 и мерките и всичко. А що се отнася до коментара на вицепрезидентката искам да кажа, на мен не ми се иска да оценявам нейната работа. Ако се върна 4 години назад, не се сещам какво реално тя е направила. Идва политически сезон, идват избори – има два варианта – ли да се похвалиш със свършеното, или да се хванеш с другите. Е, тя явно е избрала втория вариант, а ние имаме с какво да се похвалим и особено министър-председателя, коментира още Кирил Ананиев.

За детските градини и баловете:

Проф. Георги Близнашки: Румен Радев се оказа вълк, облечен в овча кожа

"Румен Радев се превръща във все по-голям проблем за държавата. Ти си се клел да спазваш Конституцията и не може да тръгваш срещу нея. ...

Мисля, че мярката е своевременна, това не означава обаче, че епидемията е преминала. Не случайно с министър Вълчев сме описали в 9 страници подробни мерки за детски градини и ясли, които трябва да се спазват.

Балове няма да има заради големите струпвания и емоционалните моменти, които дават непредвидени контакти. Но нека мине заболяването и ще могат да се съберат абитуриентите, каза още Ананиев.

Родителите на малките деца в момента изпитват трудности да ги гледат и да ходят на работа.

За струпването на деца в яслите сме създали организация, а кметовете ще ги конкретизират, за спазване на дистанция между деца и персонал, родители и персонал. Всички са запознати с рисковете. Родителите не трябва да водят деца със заболявания.

Сега още от първия ден компромис няма да има за болни деца. Електронният термометър може да се ползва, забранен е само дистанционният, уточни министърът.

Румен Радев: Българите излизат от хипнозата, инициирам дебат какъв тип управление ни трябва (ВИДЕО)

Ако държавата не се намеси навреме, последствията може да са по-опустошителни от коронавируса. За това предупреди президентът Румен Рад...

Какво правим при заболяване на човек от персонала? Кметовете ще създадат необходимата организация в детските градини и ясли. При заболял той ще бъде заменен с друг. Има създадена организация да се попълва персонала по вид и по брой, за да функционират градините, каза Ананиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика