Борисов се обяви против задължителното гласуване

2702
Борисов се обяви против задължителното гласуване
Снимка: БГНЕС

Аз съм против задължителното гласуване. Това заяви днес в Хасково министър-председателят Бойко Борисов.

„Всички сме различни и е нормално, когато един от партньорите настоява да бъде така, половината от групата да го защитят“, каза премиерът и лидер на партия ГЕРБ.

"Който иска да гласува – това е демокрацията. Парламентът мина тази точка, но когато ние настояваме за закони, важни за нашата програма, също трябва да намерим своите поддръжници. Цветанов проявява голямо търпение, за да може да се случва всичко това и затова е атакуван. Който познава отношенията в партията и в Изпълнителната Комисия на ГЕРБ, знае, че нищо от слуховете не е вярно. Прощавам им дано да им плащат добре, но е ясно, че анализаторите са едни и същи. Това продължава вече десет години“, обясни Борисов, цитиран от БГНЕС.

Днес той пристигна в Хасково за участие във форума на Предприемачи ГЕРБ "Предприемачеството – двигател за развитие на България", който започна вчера. На него присъстват около 130 бизнесмени от цялата страна. Пред тях Борисов заяви, че България е на второ място по усвояване на еврофондове в Европа.

На мен не само, че не ми пречат, и на мен ми се ходи там да седна и да няма никого, толкова ми е омръзнало от хора. Така че ако седнат и намерят вариант съм „За”. Сега лесно им е да идват пред Министерски съвет, защото така им е казано, предполагам, или не знам. По този начин премиерът Борисов коментира пред журналисти протестите срещу забраната за диво къмпингуване.

Борисов призова всички предприемачи в България да създават работна среда и продукция, която да носи висок брутен вътрешен продукт за страната. „Лихвите са ниски и всеки един добре подреден бизнес може да успее във всяка една сфера. Огромни пазари са отворени – особено в хранително-вкусовата промишленост, в животновъдството, във всяка една сфера. Надявам се този призив да достигне до повече от предприемачите у нас“, каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

 

Борисов бе категоричен, че ГЕРБ няма да отстъпи нито крачка назад за електронното управление. „Колкото са ни важни пречиствателните станции, метрото и всички проекти, толкова важно за бизнеса и за хората е електронното управление. Електронното гласуване също“, заяви той.

Премиерът обясни подробно, че има два закона – този, по който се работи в момента и Законът за документите за самоличност. „Личната карта в момента няма електронен носител и в закона не е записано, че трябва да има. А закона, който трябва да приеме парламента – 6 и 7 параграф третират, че вече в личните карти има електронен носител. Ако Комисията и парламентът върнат решението, Комисията ще се събере и ще каже, че ще бъдат приети тези два параграфа. Но, това означава да ги накарам да направят нещо, което не кореспондира с днешния закон. Затова ние казваме: за да приемем този закон, за да е юридически чист, го приемаме без тази два параграфа, но едновременно с него внасяме допълнителен текст, в който се казва, че в документът за самоличност трябва да има електронен идентификатор“, посочи Бойко Борисов.

Той благодари за бързата реакция на тези, които са заминали да помогнат в лагерите за бежанци в Гърция. „Трябва да се минава само през официално контролно-пропусквателни пунктове и тези, които влязат, които бягат от смъртта, да бъдат устроени по един нормален човешки начин. Ние харчим стотици милиони: командироваме полицаи - това са огромни пари, но България пази като отговорна шенгенска граница. След посещението на Цветанов в Австрия, вчера дойдоха вътрешният и военният министър на Австрия. Всички се впечатлени от добрата работа на България“, каза Бойко Борисов.

Премиерът подчерта, че се надява споразумението с Турция да бъде изчистено в четвъртък и петък и заяви, че никога не е говорил ултимативно. „Писмено заявих, че либерализацията на визите с Турция трябва да влезе едновременно с договора за реадмисия с България, както и Гърция. Те да поемат всички ангажименти, които турският премиер пое на Европейския съвет. Нищо не бойкотираме, но искаме едновременно да се случват нещата, за да не се породи напрежение“, посочи Борисов.

Той благодари на парламента и лично на Росен Желязков, че не е бил избран състав на КЗК. „Тези, които го атакуват, говорят с мен и казват, че според тях Росен има прекрасни качества, но го съсипаха. Нека сега си проведат процедурата. Ние не можем повече да понасяме да се упражняват на наш гръб“, каза Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика