Борисов: Турция е добронамерена, ЕС трябва да облекчи визовия й режим

3640
Борисов: Турция е добронамерена, ЕС трябва да облекчи визовия й режим
Снимка: БГНЕС

Залива ни нова мигрантска вълна от над 2 000 000 души. Това заяви премиерът Бойко Борисов след церемонията по освещаване на нов храм в сливенското село Мечкарево.

Министър-председателят предупреди, че Турция вече изнемогва. „Предадох на канцлера Меркел, това за което разговаряхме с президента Ердаган и премиера. На границата със Сирия се води война. Разрушенията са страховити. Но в същото време някои страни, особено от Вишеградската четворка, са категорични, че няма да приемат мигранти. Ние също искаме да запазим принципите на влизане в ЕС само през официалните КПП-та само след сериозни проверки“, заяви премиерът Борисов.

Той припомни, че политиката на ЕС е такава, че ние не можем да връщаме мигранти. „Всеки, който почука на вратата, ние сме длъжни да го приемем“, каза Бойко Борисов. Министър-председателят коментира, че някои все още са склонни да подценяват проблема.

„Икономиката на Турция, проблемите, които имаха след преврата, поставят страната в много трудно положение. Те изнемогват да издържат три милиона мигранти. До октомври и двете страни - и Турция и ЕС, трябва положат усилия да намерят стъпки споразумението да продължи да действа“, подчерта Борисов.

Той допълни, че натискът след преврата в Турция е бил преодолян, Турция приема върнатите от България мигранти. „Турция е добронамерена. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си. Има държави, а и ние подкрепяме това мнение, че в този момент Турция не може да стане член на ЕС“, коментира премиерът. Той подчерта, че това е добре известно и на Турция.

Европейският съюз обаче би могъл да облекчи визовия режим за бизнеса и държавните служители, а от своя страна Турция трябва да продължи да изпълнява ангажиментите, които е поела към ЕС. „Нека не забравяме, че ние, 28-те тогава лидери на ЕС, подписахме това споразумение и го подкрепихме. Така че, се надявам заплахите и твърдият тон да отстъпят на дипломацията. В момента, за ЕС, а най-вече за България и Гърция, това е работещо споразумение. Така че и гръцките ни колеги трябва да се стегнат и те да изпълняват своята част от споразумението“, подчерта Бойко Борисов.

Борисов: Страхувам се от това, което се случва в Турция

През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят, едва или има по-успешен политик от Ангела Меркел. Това казва премиеръ...

Само силен и единен Европейски съюз е конкурентоспособен на останалите мощни държави и съюзи в света, допълни Борисов.

Така премиерът коментира визитата си в Германия и срещата с канцлера Ангела Меркел.

„Свидетели сме на това, че дори в Европа между отделни държави се получават противоречия. Според мен, само обща единна европейска политика ще ни направи конкурентоспособни на САЩ, Русия, Китай и оформящите се в Азия съюзи“, заяви премиерът.

Борисов коментира и влизането ни в еврозоната. „Чакалнята на еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Към днешна дата то не носи никакви ангажименти от страна на държавата. Ние покриваме критериите. А Шенген дори в момента не е изгоден за България, но темата стои, а колегите са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други страни“, подчерта Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

Премиерът бе официален гост на освещаването на храм „Свети апостоли Петър и Павел“. 30 000 лв. от средствата за строежа на храма са дарение от партия ГЕРБ, средства са предоставени и от Агенцията по вероизповеданията към Министерски съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика