Даниел Митов се срещна с посланика на Великобритания Ема Хопкинс

215
Даниел Митов се срещна с посланика на Великобритания Ема Хопкинс
Снимка: БГНЕС

Референдумът, който се проведе в Обединеното кралство, беше акцент по време на днешния разговор на министъра на външните работи Даниел Митов с посланика на Нейно британско величество у нас Ема Хопкинс, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„Уважаваме волята на британските граждани, но не можем да не изпитаме разочарование, че една държава със значителен принос към европейските политики, поема по различен път. За нас е важно да се съсредоточим върху това, което предстои и да намерим най-правилния подход за продължаване на сътрудничеството ни”, каза по време на срещата министър Митов.

Митов за Brexit: Британците взеха некомпетентно решение

Представителната демокрация е, за да се правят компетентни решения, а това, което се получи във Великобритания, беше терен за битка на ...

Той подчерта, че Великобритания остава важен партньор на България в Европа, както и наш съюзник в НАТО и другите международни организации.

От своя страна посланик Ема Хопкинс заяви, че предстои дълъг преговорен процес и страната й ще подходи внимателно към предоговарянето на условията и изпълнението на параметрите в интерес както на Великобритания, така и на ЕС.

„Ще се стремим да гарантираме плавен и балансиран преход към новите отношения между Великобритания и ЕС, на основата на общите ни цели“, каза посланик Хопкинс.

Отражението на референдума върху двустранните отношенията между България и Великобритания също бяха обсъдени по време на срещата. Двамата дипломати се съгласиха, че ще се запазят традиционно добрите приятелски връзки между двете страни и ще продължат да развиват сътрудничеството си в сфери от взаимен интерес като икономика и бизнес, борба с престъпността, охрана на границите, сигурност и вътрешен ред, туризъм .

Кметът на Лондон до европейските граждани: Вие сте добре дошли тук

Искам да изпратя ясно послание до всеки европейски гражданин, живеещ в Лондон - вие сте добре дошли тук. Това написа в профила си във F...

„Отношенията между нашите страни имат дългогодишна история – съществуват преди Европейския съюз и ще продължат да се развиват и при актуалната ситуация в Европа”, подчерта британският посланик. Тя изтъкна, че на този етап статуквото ще се запази и българските граждани ще могат да се възползват от свободното пътуване и условията за работа, както и до сега.

По време на срещата бе засегнат и въпросът с българското председателство на Съвета на ЕС, което бе предвидено да се състои в тройка с Великобритания и Естония. Министър Митов и посланик Хопкинс се съгласиха, че по време на предстоящите разговори ще се намери решение на този казус, като активната комуникацията между двете страни ще продължи и за в бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика