Денков: Уговаряхме си срещи с Борисов - там се оказваше Пеевски. Министър Стоянов прикрива връзки по случаите с Нотариуса и "Осемте джуджета"

7020
Денков: Уговаряхме си срещи с Борисов - там се оказваше Пеевски. Министър Стоянов прикрива връзки по случаите с Нотариуса и "Осемте джуджета"
Снимка: БГНЕС

"И аз се надявах ротацията да е техническо изпълнение на този преход във властта, но се оказа, че ГЕРБ избяга от реформите. Ситуацията стана: "Ще ти купя колело, ама друг път" - очевидно ГЕРБ и ДПС имат проблем с премахването на влиянието от регулаторите и съдебната система."

Това каза в интервю пред bTV министър-председателят в оставка акад. Николай Денков. На въпрос дали е търсено международно сътрудничество с цел да се изпълни мандата на ГЕРБ и Мария Габриел, той каза: "Имаше голяма загриженост - на Европейския съвет всички ме питаха какво се случва у нас и дали ще се справим със смяната във властта."

Борисов, Пеевски и ПП-ДБ

По темата с разрушеното доверие между ПП-ДБ и ГЕРБ, както и ролята на ДПС в управлението, премиерът обясни:

"Много често решения, които изглеждаха като решения на ГЕРБ, се чуваха за първи път от Пеевски. Много често ние си осигурявахме среща с г-н Борисов, отиваме и там се оказва Пеевски, който говори много повече от него. Не вярвам нито на Борисов, нито на Пеевски, докато не дойде време за конкретно действие - предлагане на кандидатури или до гласуване".

Той припомни, че в началото на управлението уговорката не е включвала разпределение на министри 50:50 между двете партии, а само общо одобряване:

"Започнахме с нереализиране на първия мандат на ГЕРБ и преминахме към втория мандат. Избрахме заедно министрите - този кабинет беше направен с условието да бъде 18-месечен. Изведнъж в средата на периода ГЕРБ казаха: "Не, не, забравяме за това, искаме да започнем отначало". Нямаше как да стане", обясни акад. Денков.

По думите му има няколко министри, които са били предложени от Мария Габриел, но "те работиха толкова добре, че аз ги разглеждам като част от нас - действахме като екип до последно", каза премиерът.

ПП-ДБ и Калин Стоянов

Относно настояването на ПП-ДБ в служебното правителство на Димитър Главчев задължително да не присъстват имената на вътрешния министър Калин Стоянов и на този на електронното управление Александър Йоловски, премиерът подчерта:

"Вътрешният министър се справи много добре в задачите за Шенген, но има и проблеми - сега изскочиха въпроси, на които няма отговори", каза Денков, акцентирайки върху казуси около сагата с убития Мартин Божанов - Нотариуса.

"Истинският въпрос беше свързан с това как да правим реформи с човек, който изглежда че прикрива връзки по случаите с Нотариуса и Осемте джуджета", разкри още Денков.

Служебният кабинет на Димитър Главчев

"Ние трябва да направим всичко възможно да направим така, че Димитър Главчев да си свърши работата и да му помогнем", призова премиерът в оставка на въпрос как ще бъде осъществен прехода във властта към служебното правителство.

Денков обеща максимална приемственост и призова наследника си да направи честни избори.

Премиерът призна, че е имал разговор с подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който също бе сред потенциалните кандидати за служебен премиер: "Разменихме реплики, че който и да бъде натоварен с тази задача, има изключително тежка и съдбоносна задача. Трябва да решим дали продължаваме с европейския път на развитие, или се връщаме обратно и на бял кон се появяват тези, които забавиха държавата години наред и казват: "Не, не, ние сме единствените, които можем да управляваме".

Припомняме, че по-рано днес в свои интервюта военният министър Тодор Тагарев и вътрешният министър Калин Стоянов споделиха различни очаквания за оставането си в служебното правителство. Тагарев определи кабинета на Главчев като кабинет на ГЕРБ, докато Стоянов изрази очакване да бъде и служебен министър.

Влизането ни в Шенген

Относно присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство от днешния 31 март, премиерът коментира:

"След приемането ни в ЕС, приемането ни в Шенген е най-важната ни стъпка в европейската интеграция. Нека се поздравим за този ден", каза той и допълни, че следва работата да продължи, защото в противен случай се увеличават рисковете "да тръгнем в грешна посока".

"Ако служебното правителство продължат нашите политики, ще продължим по интеграцията. И към момента с Мария Габриел споделяме еднакви ценности и виждания за това как да се развива България, но сме представители на различни политически сили", каза още той.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика