X
 
 

Дете става жертва на трафик - приютите за настаняване без задължение да търсят роднини

1650 0
photo of Дете става жертва на трафик - приютите за настаняване без задължение да търсят роднини
Снимка: Thinkstock
Отпада задължението в действията за оказване на помощ на децата - жертви на трафик, приютите и центровете за настаняване да издирват и техните семейства и роднини.

Това предвиждат промените в Закона за борба с трафик на хора, приети от парламента на първо четене със 122 гласа "за", 1 - "против", и 5 - "въздържали се".

Задържаха сводници, изнудвали с видеозаписи момичета за проституция в чужбина

Четирима души са задържани за трафик на жени при спецоперация на ГДБОП. Сводниците, които вече са с повдигнати обвинения, са действала ...

Аргументът за изменението е, че служителите на тези приюти и центрове нямат капацитет да издирват и проследяват тези родствени връзки.

Друга важна промяна е, че минимум един месец ще могат да останат жертвите на трафик на хора в приютите за временно настаняване, открити за тази цел.Досега този срок беше едва 10 дни, в което време жертвите трябваше да получат подкрепа за размисъл и първоначално възстановяване от травмите от експлоатацията и за прекъсване на връзките с трафикантите.

С промените се синхронизира българското законодателство с европейските норми. Въвежда се и основание за предоставяне на правна и езикова помощ на жертвите.

За да се продължи постигнатото в първоначалния период и да се подпомогне реинтеграцията, законът вече ще предвижда възможност и за разкриване на допълнителни приюти за последваща реинтеграция на жертвите.

Европол арестува 70 души в 16 държави за трафик на деца

Полицейските служби в няколко европейски страни са арестували 70 човека в хода на специална операция срещу трафика на деца, обяви днес ...

Те ще са на издръжка на Националната комисия за борба с трафика на хора. Комисията ще има водеща инициатива при преценката има ли нужда от разкриване на приют, но и ще трябва да покрива издръжката му от бюджета си.

Създава се и законодателна възможност за назначаване на секретари на местните комисии за борба с трафика на хора и се променят органите, задължени да предприемат мерки за закрила на деца - жертви на трафик на хора.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители