ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

4693
ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)
Снимка: Колаж/Actualno.com

ГЕРБ и "Възраждане" са работили изключително успешно в последния парламент. 

Това показва детайлизирана справка с редица гласувания в 49-ото Народно събрание, при които в нарушение на принципната договорка за парламентарна подкрепа и мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ, ГЕРБ формират мнозинство с Възраждане.

Освен подкрепа за точки на Възраждане, това алтернативно мнозинство се използва за приемане на спорни кандидатури (избор на подуправител на НЗОК, противоконституционно отстранява на управителя на НЗОК) и текстове, с които се нарушава правото на ЕС и поетите ангажименти за борба с корупцията (отхвърляне на ЗИД КОНПИ, приемане на давност за защитата по Whistleblowing Директивата; отхвърляне на ЗОП за частни болници и др.).

Във всеки един от следващите примери ГЕРБ прокарват решения, точки в дневния ред и законопроекти с подкрепата на Възраждане, а ПП-ДБ гласуват против.

02.06.2023

1. Включване на точка в дневния ред - задължаване на Министерски съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на Решение на Народното събрание за задължаване на Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика прието на 12 януари 2023 г.

2. ЗИД на Закона за съдебната власт, внесен от Възраждане – разделянето на следствието и прокуратурата – ГЕРБ, ДПС и Възраждане гласуват по недопустима процедура и одобряват това разделяне. Следва президентско вето. След отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор ГЕРБ губят интерес от разделянето и ветото се приема в НС.

07.06.2023

Избор на Делян Пеевски за член на Конституционна комисия – ГЕРБ, ДПС и ИТН успяват да приемат решението с помощта на Възраждане, които не участват гласуват и по този начин ГЕРБ и ДПС имат мнозинство. ПП-ДБ са против.

21.06.2023

С гласовете на Възраждане ГЕРБ постигат отхвърляне на Законопроекта за противодействие на корупцията ПП-ДБ. Вместо това се приема закона за изменение и допълнение на ГЕРБ по темата на първо четене, който предвижда пълна политизация на антикорупционната комисия чрез определянето на квота за всяка партия в ръководството на органа.

23.06.2023

ПП-ДБ не влиза в зала, защото със съдействието на Възраждане, ГЕРБ и ДПС отклоняват изслушване на правосъдния министър Атанас Славов в правна комисия по повод на отстраняването на Иван Гешев и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

19.07.2023

ГЕРБ подкрепят предложение на Възраждане за включване на точка в дневния ред – проект на решение, с което се препятства изпълнителната власт да изпълнява ефективно Плана за възстановяване и устойчивост (Решение за извършване на определени действия на държавни органи на територията на "Мини Марица Изток" ЕАД), което минава с гласовете на ГЕРБ, Възраждане и ИТН.

07.08.2023

ГЕРБ подкрепят закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс на Възраждане и с техните гласове той минава. С този законопроект се изкривява наказателната политика на държавата при определяне на размер на наказанията с чисто популистки цели.

Още: С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

21.09.2023

ГЕРБ подкрепят закона за изменение и допълнение на закона за българското гражданство на Възраждане и той минава.

29.09.2023

При гласуване на закона за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки ГЕРБ, ДПС и Възраждане отхвърлят изменения, с които ще се задължат частните болници, които получават повече от 50% от постъпленията си от НЗОК, да провеждат обществени поръчки. На 24.04.2024 ЕК предупреждава, че ще започне наказателна процедура срещу България заради липсата на процедура по ЗОП.

05.10.2023

ГЕРБ, ДПС и Възраждане отхвърлят текст по вносител в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали, като по този начин се нарушава директивата, защото урежда недопустима двугодишна давност на защитата.

30.11.2023

1. ГЕРБ, ДПС, с подкрепата на Възраждане, гласуват влизането на следната точка в дневния ред - Избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса

2. ГЕРБ, ДПС, с подкрепата на Възраждане, които не гласуваха, за да могат ГЕРБ/ДПС да изберат самостоятелно зам. управител, избират Момчил Мавров, въпреки наличието на доклад на ДАНС, прокурорска проверка, възражденията на ПП-ДБ седмици наред срещу тази кандидатура и притеснителните публикации в медиите.

06.12.2023

С гласовете на ГЕРБ минава предложение на Възраждане - изслушване на министъра на енергетиката Румен Радев и председателя на КЕВР Иван Иванов.

07.12.2023

ГЕРБ и Възраждане гласуват предложения по Закона за счетоводството и минават.

21.12.2023

ГЕРБ подкрепят предложение на Възраждане в Закона за държавния бюджет и минава.

13.03.2024

1. ГЕРБ подкрепят точка на Възраждане - изслушване на Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, във връзка със случилите се инциденти между настанени лица в Центъра за мигранти в кв. „Овча купел“ в София.

2. Закона за изменение и допълнение на Закона за висшето образование минава с помощта на Възраждане - увеличават се драстично заплати на преподаватели във ВУЗ; парите не са заложени в дръжавния бюджет и по този начин застрашават постигането на целта от 3% дефицит.

15.03.2024

Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, както и закона за изменение и допълнение на закона за администрацията, минават с помощта на Възраждане.

21.03.2024

Отново ГЕРБ и Възраждане в колаборация за Решение за предприемане на действия във връзка с наличие на ликвидни проблеми и невъзможност Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да изпълнява законовите си задължения

29.03.2024

ГЕРБ и Възраждане отново заедно и при гласуване на Решение за възлагане на министъра на енергетиката, респективно на "БЕХ" ЕАД за неразпределяне на дивидент от печалбата на "БЕХ " ЕАД за финансовата 2023 г.

03.04.2024

1. Решение за създаване на Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция Митници и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

2. Решение за предприемане на мерки за гарантиране финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България.

05.04.2024

Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., приема се на първо четене – 100 лв. Великденски добавки за пенсионери – пореден непланиран с бюджета разход; застрашава постигането на целта от 3% дефицит и планираното и гласувано в НС постоянно увеличение на пенсиите с 11 % от юли 2024 г. с бюджета на МФ.

Още: Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

12.04.2024

Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. – второ гласуване.

17.04.2024

1. Възраждане гласуват за предложението на Росен Желязков и с техните гласове, както и тези на ГЕРБ и ДПС, в дневния ред влиза Решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса, въпреки че е оттеглил подадената преди месеци оставка.

2. Възраждане не участват в гласуването (необходимите гласове падат), за да може мандатът на управителя на НЗОК да бъде прекратен. Като резултат НЗОК минава под ръководството на зам.управителя Мавров – предложение на ГЕРБ, избран отново с гласовете на Възраждане, въпреки неодобрението на ПП-ДБ.

19.04.2024

Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката на първо гласуване, с който се отлага либерализацията на пазара. С тази мярка се нарушава поетият ангажимент за получаване на второто плащане по ПВУ, като се застрашва и цялостно изпълнението на ПВУ за оставащия срок на плана.

19.04.2024

Възраждане осигуриха кворум на ГЕРБ и ДПС за закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, с който чрез преходни и заключителни разпоредби се промениха процедурите по ОВОС. В последствие върху тези спорни и несвързани с основния текст на закона бе наложено президентско вето.

Още: Свободата е върха на копието, не на копейката

25.04.2024

Отново с помощта на Възраждане, ГЕРБ внасят за разглеждане: Решение за осигуряване на средства на "Мини Марица Изток" ЕАД за периода 2024 г. - 2029 г. с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище "Източно маришки въглищен басейн" – по този начин се увеличават драстично заложените разходи в приетия държавен бюджет и се застрашава 3 % дефицит като условие за влизане в еврозоната (кабинетът Денков имаше алтернативно решение за финансова обезпеченост на ММИ ЕАД, но то бе блокирано).

Снимки/ БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Симеоновският лифт и Витоша станаха предизборна тема

Служебното правителство иска да ползва държавна банка за купуване на гласове: ПП-ДБ с позиция

Политолози очакват осем партии да влязат в новия парламент

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Нови данни за катастрофата с Кирил Петков: Кой как шофира? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com