X
 
 

И Общественият съвет на ЦИК срина от критики процеса на машинно гласуване

2307 2
И Общественият съвет на ЦИК срина от критики процеса на машинно гласуване
Снимка: БГНЕС
Изключително негативна оценка на първото по-мащабно машинно гласуване дава Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Това показва публикация на в. "24 часа".

Според информацията, Съветът е констатирал очевидното - много ниско желание да се ползват машини (само 25% от отишлите да гласуват са го направили), стотици сгрешени протоколи, а неотчетените преференции от вота, подаден през специализираните устройства - хиляди, дори след повторното въвеждане на данните в ЦИК и извършените корекции. Тези заключения - за провал, бяха отдавна направени от Института за развитие на публичната среда чрез платформата "Отворен парламент" на база публикуваните отворени данни на машинния вот точно от ЦИК.

Проф. Михаил Константинов: Машинното гласуване вещае катастрофа на местните избори

"Опитът с машинното гласуване, който получихме от евроизборите на 26 май, е трагичен", смята председателят на Съвета на директорите на ...

Като причини за тези проблеми от съвета посочват недостатъчната разяснителна кампания на ЦИК, късното приемане на методическите указания, неудачния образец на протокола за отчитане на резултатите от машинните секции и слабото обучение и мотивация на секционните избирателни комисии (СИК). "Отворен парламент" показа с данни, че членовете на районните избирателни комиси (РИК) на практика не са били обучени по издадените от ЦИК методически указания за работа с машините. Що се отнася до членовете на секционните комисии (СИК) – част от тях също са преминали обучение преди 20-и май, а за останалите времето до изборите е било твърде кратко, за да могат да се подготвят по възможно най-добрия начин, заключва анализът. Всъщност ЦИК прие решение за методически указания относно машинното гласуване за членовете на секционните комисии (СИК) чак на 20-ти май вечерта, което реално е след всички обучения на районните избирателни комисии.

"Посочени са дефицити в прозрачността на работата на ЦИК в целия процес и в частност при подготовката и късното обявяване на обществената поръчка за доставка на специализираните устройства, както и по въпроса за одита и сертифицирането им. Като следствие обществеността не бе убедена в надеждността на новата технология”, пишат специалистите.

Отправят се следните препоръки: да се прави контролно броене на хартиените “разписки”, отпечатвани от машините в случайна извадка от местата за гласуване; да отпадне ръчното пренасяне на данни от флашпаметите в хартиения протокол на СИК (като доказан източник на грешки); да се осигури прозрачност на обществената поръчка, включително на техническите изисквания към апаратната и програмната част, както и прозрачност в избора наем или закупуване на специализираните устройства; да се анализират техническите проблеми, възникнали в деня за гласуване.

Съветът настоява подготовката за машинното гласуване наесен да започне отсега. А също - за незабавна публичност на достъпните на ЦИК данни и доклади от ключови участници в последното машинно гласуване. Експертите държат да се проведе обществен дебат по нерешените въпроси около този начин на гласуване, както и незабавно да започне реална организационно-техническа подготовка за местния вот. Не е нужно да се чака формалното насрочване на изборите през есента, категорични са от съвета. И напомнят, че подготовката за обществени поръчки относно гласуването с хартиени бюлетини вече е започнала.

Председателят на ЦИК: Повечето хора не са гласували машинно

От машинното гласуване не са се възползвали много хора. Това посочи председателят на ЦИК Стефка Стоева пред БНР. "Не са много граждани...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    В нашата секция една бабка седеше зад гърба ми докато гласувах машинно.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Само на мен ли препоръката ми звучи идиотски?! Излиза, че понеже секционните комисии не са обучени да разчетат протокола, отпечатан от машината, секционните комисии трябва да коригират протокола от машината, като направят ръчно преброяване?! Т.е. - коректния протокол от машината отпада и се връщаме към ръчно броене?! Тогава за какво ни е машинно гласуване?!
    : 1 !