И Общественият съвет на ЦИК срина от критики процеса на машинно гласуване

3144
И Общественият съвет на ЦИК срина от критики процеса на машинно гласуване
Снимка: БГНЕС

Изключително негативна оценка на първото по-мащабно машинно гласуване дава Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Това показва публикация на в. "24 часа".

Според информацията, Съветът е констатирал очевидното - много ниско желание да се ползват машини (само 25% от отишлите да гласуват са го направили), стотици сгрешени протоколи, а неотчетените преференции от вота, подаден през специализираните устройства - хиляди, дори след повторното въвеждане на данните в ЦИК и извършените корекции. Тези заключения - за провал, бяха отдавна направени от Института за развитие на публичната среда чрез платформата "Отворен парламент" на база публикуваните отворени данни на машинния вот точно от ЦИК.

Проф. Михаил Константинов: Машинното гласуване вещае катастрофа на местните избори

"Опитът с машинното гласуване, който получихме от евроизборите на 26 май, е трагичен", смята председателят на Съвета на директорите на ...

Като причини за тези проблеми от съвета посочват недостатъчната разяснителна кампания на ЦИК, късното приемане на методическите указания, неудачния образец на протокола за отчитане на резултатите от машинните секции и слабото обучение и мотивация на секционните избирателни комисии (СИК). "Отворен парламент" показа с данни, че членовете на районните избирателни комиси (РИК) на практика не са били обучени по издадените от ЦИК методически указания за работа с машините. Що се отнася до членовете на секционните комисии (СИК) – част от тях също са преминали обучение преди 20-и май, а за останалите времето до изборите е било твърде кратко, за да могат да се подготвят по възможно най-добрия начин, заключва анализът. Всъщност ЦИК прие решение за методически указания относно машинното гласуване за членовете на секционните комисии (СИК) чак на 20-ти май вечерта, което реално е след всички обучения на районните избирателни комисии.

"Посочени са дефицити в прозрачността на работата на ЦИК в целия процес и в частност при подготовката и късното обявяване на обществената поръчка за доставка на специализираните устройства, както и по въпроса за одита и сертифицирането им. Като следствие обществеността не бе убедена в надеждността на новата технология”, пишат специалистите.

Отправят се следните препоръки: да се прави контролно броене на хартиените “разписки”, отпечатвани от машините в случайна извадка от местата за гласуване; да отпадне ръчното пренасяне на данни от флашпаметите в хартиения протокол на СИК (като доказан източник на грешки); да се осигури прозрачност на обществената поръчка, включително на техническите изисквания към апаратната и програмната част, както и прозрачност в избора наем или закупуване на специализираните устройства; да се анализират техническите проблеми, възникнали в деня за гласуване.

Съветът настоява подготовката за машинното гласуване наесен да започне отсега. А също - за незабавна публичност на достъпните на ЦИК данни и доклади от ключови участници в последното машинно гласуване. Експертите държат да се проведе обществен дебат по нерешените въпроси около този начин на гласуване, както и незабавно да започне реална организационно-техническа подготовка за местния вот. Не е нужно да се чака формалното насрочване на изборите през есента, категорични са от съвета. И напомнят, че подготовката за обществени поръчки относно гласуването с хартиени бюлетини вече е започнала.

Председателят на ЦИК: Повечето хора не са гласували машинно

От машинното гласуване не са се възползвали много хора. Това посочи председателят на ЦИК Стефка Стоева пред БНР. "Не са много граждани...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика