Играта на криеница приключи. На ход е Слави Трифонов

22772
Играта на криеница приключи. На ход е Слави Трифонов
Снимка: ПП "Няма такава държава"

"Политическото бъдеще на България изглежда несигурно", пише агенция Франс Прес в кореспонденция от София. Международните медии продължават да следят развитието на политическите събития в страната и вчера съобщиха най-напред за "много необичайната" (според ДПА) оферта на Борисов към партията на Слави Трифонов, а после за новата идея на ГЕРБ - правителство без Борисов. "Не е ясно кой може да сглоби коалиция", коментира Франс Прес.

И последните публикации за България в международните медии се въртят около споменатите две имена: Борисов и Трифонов. Коментарът на Клеменс Ференкоте за обществено-правната мрежа ARD започва с констатацията, че избирателите в България са показали червен картон на Борисов. "Вътрешно-политическите баланси в България сериозно се разместиха след изборите в неделя и сега става въпрос за политическото оцеляване на дългогодишния премиер Бойко Борисов", отбелязва авторът. Той констатира и, че за ГЕРБ на хоризонта не се виждат никакви партньори, а Борисов се намира в "задънена политическа улица". "Предизборната му стратегия да се представи като единствен гарант на политическата стабилност и на компетентноста не се реализира. Заради неудовлетворителния мениджмънт на пандемията и на ваксинациите, заради непрестанните обвинения в корупция и заради трайното отсъствие на правова държава само една четвърт от избирателите дадоха доверието си на Борисов", пише още авторът. Ференкоте изтъква, че успехът на Слави Трифонов и неговата партия "Има такъв народ" граничи с истинско вътрешно-политическо земетресение. В края на коментара си авторът изказва предположението, че Борисов ще се опита с всички възможни средства да склони Трифонов към коалиция или експертно правителство, защото в България в момента става дума не само за борбата срещу пандемията, но и за разпределянето на европейските милиарди от помощните фондове срещу коронавируса и от дългосрочния бюджет на ЕС.

В берлинския "Тагесцайтунг" Барбара Йортъл е публикувала портрет на Слави Трифонов под многозначителното заглавие "Сатирикът Станислав Трифонов ще разтанцува българската политика". Авторката припомня изборните резултати и новината, че Трифонов е влязъл в карантина и пише: "Още по време на предизборната кампания Слави блестеше главно с отсъствието си. Интервюта пред медиите? Дебати с опонентите? Нищо такова. Вместо това той разпространяваше популистките съобщения на партията си най-вече чрез своята кабелна 7/8 TV, която настройваше хората срещу антипандемичните мерки и омаловажаваше опасността от коронавируса. Макар че всъщност гологлавецът с обици на ушите изобщо не се страхува от голяма публика."

Авторката разказва накратко за биографията и телевизионната кариера на Слави Трифонов, както и за неговата музика "в стил чалга - едно музикално направление, което е разпространено навсякъде из Балканите". Цитиран е и пасаж от песента "Няма такава държава", в който се казва: "Не ми говорете за закон и конституция - в тая държава всичко е проституция". В края на статията си Барбара Йортъл си задава въпроса "А сега накъде?" и цитира българския наблюдател Първан Симеонов, според когото Трифонов е "гневен мъж на средна възраст, който събира около себе си разочаровани от политиката хора". Авторката констатира: "И тъкмо този мъж сега е на ход. Играта на криеница приключи."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика