Йончева припомни: От обществени поръчки за саниране хората на Добрев взеха над 100 млн.лв.

4496
Йончева припомни: От обществени поръчки за саниране хората на Добрев взеха над 100 млн.лв.
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

„Очевидно е, че има сериозен проблем с чистотата на атмосферния въздух във Велико Търново. Правителството и държавните институции неглижират този проблем – те казват, че такова замърсяване няма.

Това заяви говорителят на БСП и водач на листата на партията в изборите за Европейски парламент Елена Йончева. Тя участва на пресконференция след среща с протестиращи граждани, недоволни от качеството на атмосферния въздух.

"Онкологичният център във Велико Търново отчита увеличаване само за една година с 20% на онкологичните заболявания в града. Хората масово се оплакват от алергии и респираторни заболявания. Ние вече не вярваме на институциите. Това, което ние считаме е, че не може да има предприятие в България, което да не спазва европейските норми и стандарти. Ние сме в ЕС и това не само не бива да бъде допускано, то няма да бъде допуснато, защото има механизми, по които това да се спре. Ние, българите не трябва да позволяваме България да бъде второ качество държава в Европа, не трябва да позволяваме ние българите да бъдем второ качество българи в Европа. Не мога да разбера защо това правителство допуска да сме второ качество, защото фините прахови частици водят до онкологични заболявания. Затова ние предлагаме на правителството: първо – постоянен контрол на околната среда и чистотата на въздуха; второ – постоянен контрол на гражданите до измервателните уреди, така, че гражданите на Велико Търново сами да преценят дали има нарушаване на чистотата на въздха и трето - министерството на околната среда, заедно с общината, да изработят по-строги норми за източника на основното замърсяване на града.

Историята не се повтори, приеха оставката на Делян Добрев

Парламентът прие оставката на Делян Добрев като народен представител. Добрев напуска парламента, но остава областен координатор на ГЕРБ...

Затова ние, заедно с Брюксел, ще намерим начин Европейската комисия да се ангажира с този проблем и това е мое лично задължение. Ние ще намерим начин за независимо измерване на показателите за чистотата на атмосферния въздух и ще покажем, че правителството крие от вас, че във Велико Търново има мръсен въздух и дава неверни данни. Ще осигурим подвижна станция, която прави постоянен мониторинг.

Попитана за подадената от депутата от ГЕРБ Делян Добрев оставка, Йончева я определи като бягство от отговорност. В България имаме пълзящ авторитаризъм. Това вече се вижда от всички. Това не е констатация на опозицията. В резултат на този грабеж - погледнете пак този доклад на ЕК, там се казва, че 40% от хората са на границата на бедността и на социалното изключване.

Подадената от Делян Добрев оставка е бягство от отговорност. Така постъпва ГЕРБ. Те смятат, че всеки скандал може да бъде потулен като се свалят съответните лица от телевизионния екран за известно време. Трябва да ви напомня, че един областен председател на управляващата партия назначава по негови думи своя „дрийм тим“, а този „дрийм тим“ се състои от негови бивши съдружници и негови роднини, на ключови постове в общината. През тези ключови постове са минали обществени поръчки и от същите тези хора са взети над 100 000 000 лева, предимно в сферата на санирането", посочи Йончева, позовавайки се на разкрития на Биволъ, които Actualno.com публикува още през 2017 година.

На въпросите от Actualno.com г-жа Йончева отговори както следва:

Въпрос: Във връзка с "Апартаментгейт" и имотните афери напоследък, имате ли притеснения с Вашите имоти, придобити ли са тe по правилата и страхувате ли се, че може да бъдете наказана по закон?

Мерки за по-чист въздух във Велико Търново

Община Велико Търново е предприела мерки за повишаване на мониторинга за качеството на атмосферния въздух на територията на града. Авто...

Елена Йончева: Имам имоти, те са обезщетение от земя на моя дядо, земя, която е купена в София през тридесетте години на миналия век. Моят дядо е от Панагюрище, през 1924 г. пристига в София и в къщата, която той построява се ражда моят баща, раждам се аз и впоследствие тази земя е дадена за строителство на кооперации, и цялото ми семейство получава обезщетение. Става дума за обезщетения от наследство.

Въпрос: Като европейски депутат в следващия ЕП, бихте ли съдействали на граждани за подаването на сигнали при евентуални нарушения в ползването на евросредства, включително за опазване чистотата на въздуха?

Елена Йончева: Ние сме голям екип и смятам, че ако работим заедно, можем да се справим с тези задачи. Брюксел да предприеме конкретни стъпки за решаването на проблема тук – това ще бъде мой личен ангажимент. Ще направя всичко, което зависи от мен и следващия път, когато дойда тук, надявам се да имам по-конкретни отговори.

На журналистически въпрос за размера на санкциите при замърсяване, Елена Йончева обясни, че първо държавата трябва да установи, че има проблем. „В момента, в който проблемът се признае, има много инструменти, по които може да се накара едно предприятие в България да спазва екологичните норми. Още през 2016 г. предприятието е казало, че ще инсталира съответните филтри, за да намали замърсяването на въздуха. Защо това не е направено досега? Къде са държавните институции, които да следят за това?“ – допълни тя.

По повод протеста на граждани, недоволни от качеството на атмосферния въздух и изсичането на гори в региона на Велико Търново, освен Елена Йончева участие взеха и народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, които се срещнаха с протестиращите, след което дадоха пресконференция в клуба на БТА.

Замърсяването на въздуха намалява когнитивните способности

Хроничното дишане на замърсен въздух намалява когнитивните способности, твърди ново проучване в Китай, предаде Би Би Си. Според изслед...

Явор Божанков, член на Комисията по околната среда и водите заяви: Трябва да подходим изключително отговорно, като главната роля в този процес е на управляващите. За съжаление, ниското доверие към тях и в институциите ни притеснява, че българските гори могат да станат жертва, а също и нашето здраве, което наистина е безценно и нищо не може да го компенсира. Затова като политици, граждани и журналисти трябва да подходим с повишено внимание към този въпрос."

Валентин Ламбев подчерта: „Има много сигнали и констатации за замърсяване на въздуха във Велико Търново. От три години, всички мерки на предприятието за производство на дървесни плоскости са в бъдеще време, че предстои да се пусне в експлоатация филтър, но към момента такъв още не е факт и замърсяванията са налице, както и проблемите със здравето на хората. Затова и протестите на гражданите продължават. Не сме против инвестициите, но сме за спазване на правилата, на нормите и строг контрол от страна на институциите, които имат отношение към чистотата на въздуха, за да не се създават опасности за здравето на гражданите. Другият сериозен проблем е с използването на редовна, вековна дървесина,  която е натрупана на площадката, и нашите опасения са за изсичането на гори не само в регионален, но и в национален мащаб, тъй като този капацитет, който те са заявили, предполага огромно количество дървесина за производството на дървесни плоскости . Имахме уверения, че предприятието ще използва само отпадъчна дървесина.“

Весела Лечева – водач на листата на БСП за народни представители от 4-ти изборен район Велико Търново информира: „– Ние поставихме въпрос към министъра на околната среда и водите за мерките и условията, при които работи въпросното предприятие, дали са изпълнени всички екологични норми. В отговора на министъра се казва, че те подлежат на контрол и трябва да изпълнят условията за чистотата на въздуха, но все още не са изпълнени и са в процедура на съгласуване.”

 Тя постави въпроса, защо институциите не следят за изпълнението на съгласуването и на всички екологични норми. Отново ще бъде отправено питане към министъра на околната среда и водите, дали са изпълнени условията на комплексното разрешително на предприятието, което е от края на 2018 г. „Относно дървесината, съмненията на нашите съграждани са, че тя идва от най-хубавите гори в областта - в Еленския Балкан. Вечер и сутрин камионите могат да се видят и институциите са длъжни да дадат отговор на гражданите, откъде идва този дървен материал.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com