Йовчев си изми ръцете: МВР само дало идеята за граничната ограда

15815

Няма да има компромис по отношение на проекта за оградата на границата с Турция. Ще проведем пълна проверка и ще следим всичко, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, предаде БГНЕС.

Вътрешният министър каза, че МВР е изготвило идейния проект, подготвило е документацията, подало е документите, които трябвало да минат през институциите за съгласуване. Той подчерта, че те нямат никакво отношение нито към преговорите, които са водени, нито към обществените поръчки, които са правени, нито към средствата, които ще бъдат похарчени.

В края на миналата седмица информационната завеса по отношение на оградата започна да се повдига. Стана ясно, че един от членовете на директорския борд на "Завод за пружини" е Александър Минчев - председател на общинската организация на БСП в Казанлък. Отделно стойността на оградата вече става двойно по-висока от първоначално обещаното - почти 10 млн. лева.

Оказа се обаче, че поръчките за изграждане на съоръжението са направени без обявление заради кратките срокове и защото законът го позволява - по думите на генерал-майор Нейко Ненов, който води комисията, подписала договорите с "Интерком Груп",  "Завод за пружини", "Киров" АД, "АБС Инженеринг - Н" и "Понсстройинженеринг.

Бежанците

Цветлин Йовчев заяви, че ще бъдат направени необходимите проверки и ако се установят нарушения, ще бъдат взети мерки. Вицепремиерът посочи още, че по всяка вероятност на заседанието на правителството утре ще бъде вкаран доклад от сформираната експертна група, която проверява целесъобразността и законосъобразността на изразходваните пари по линия на фонд бежанци. "Към момента нещата са добри", каза министърът и обеща публичност.

Вътрешният министър заяви, че няма данни за нова бежанска вълна, но като цяло все още съществуват рискове. Тези рискове са и по отношение на процесите в Близкия Изток, обясни той. "Няколко държави, които са около Сирия, и самата Сирия все още има предпоставки, които могат да доведат до увеличаване на бежанската вълна", заяви Йовчев. Могат да бъдат дестабилизирани съседни държави, които от там нататък да пренасочат потока от бежанци към България, добави той. Вицепремиерът заяви, че се наблюдава с внимание и това, което се случва в Афганистан.

"Надяваме се процесите там да бъдат контролирани да не се породят рискове за страната, но е възможно и там, ако се дестабилизира Афганистан да имаме засилен миграционен натиск върху всички европейски граници, включително и върху нашите", каза министърът. Той е категоричен обаче, че не очакваме ситуацията в Украйна да доведе до бежанска вълна.

Кокаиновата схема

Министърът каза, че е имало "достатъчно сериозна оперативната информация", което наложило обиска в автокъщата на председателят на финансовата комисия в СОС Орлин Алексиев. Тя е трябвало да бъде проверена. Министърът отказа да отговори на въпроса дали има данни за участие на Алексиев в тази схема във Франция, където бяха задържани рекордните 1400 кг. кокаин. "Няма да направя това, което се правеше преди. Не очаквайте да започна да раздавам обвинения. Извършва се проверка. Няма да имаме чак толкова бързи резултати, защото трябва да се провери документация, компютри и т.н. Когато има резултат, тогава ще кажа, към момента нищо повече не мога да ви кажа", заяви Йовчев. Той посочи, че в зависимост от това, което се получи като данни при проверките и разследването, оттам-нататък ще се вземат съответните действия. Вътрешният министър отказа на този етап и отговор на въпроса има ли други задържани българи. "Всичко, което можеше да бъде казано в момента, беше споделено от главния секретар. Това е, което сега може да бъде казано. В момента, в който имаме повече данни и ако имаме разрешение от прокуратурата, да бъдат обявени, те ще бъдат обявени. Обещаваме ви, няма да скрием нищо", заяви Цветлин Йовчев.

Вътрешният министър потвърди информациите, че е имало два ареста на хора във Варна. "Това са хора, които по същия начин са арестувани, на база на достатъчно сериозна информация, която изисква да бъдат разпитани и да проверени", каза Йовчев и посочи единствено, че той не знае те да имат криминални регистрации.

ГЕРБ не прости и "отнесе" оградата на границата с Турция при Цацаров

Точно както бяха обещали, от ГЕРБ внесоха сигнал до прокуратурата относно строежа на оградата по границата ни с Турция и критериите за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика