Манолова: Имаме най-накрая вето, черешовото топче гръмна

67252
Манолова: Имаме най-накрая вето, черешовото топче гръмна
Снимка: БГНЕС

Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание коментира наложеното от президента вето на Изборния кодекс в предаването „Панорама” по БНТ.

Черешовото топче гръмна – имаме най-накрая вето. Малко странно е в петък вечер в 20.00 часа да се появи. Според мен това е вето заради самото вето с доста беззъби и слаби мотиви. Президентът се опитва да пречи и за провеждане на евроизборите по новите изборни правила и да се постави в услуга на партията, която го направи президент.

77 са новите неща в Изборния кодекс, заяви Манолова

С експертите, с които работихме по кодекса, изброихме 77 нови моменти в изборните правила, без да изпадаме в излишно детайлизиране. Т...

Категорично този кодекс е много по-добър от предишния. Казаха това и най-върлите му критици. Сериозни аргументи срещу кодекса и за ветото трудно могат да бъдат извадени. Има една част от ветото, която е посветена на преференцията. Но тя не се отнася до предстоящите евроизбори”, обясни Манолова. „По отношение на изборните правила това е най-смелият парламент. За първи път има преференции за парламентарни и местни избори, 5% за евроизбори. Постепенно гласуването с преференции ще стане обичайно. На европейските избори ще има истински преференции”, каза още Мая Манолова.

Темата за това как са събрани подписите за иницииране на референдум наистина е прелюбопитна и тепърва ще бъде обект на обществено обсъждане. Мога да кажа от собствен опит, че е абсурдно и невероятно да бъдат събрани 500 хил. подписа буквално за 15 дни.  „Искате да кажете и някой ще повярва, че за 15 дни са събрани 500 хил. подписа. Всички живеем в България. Всеки има пряк поглед събират ли се подписи някъде и как. Разходих се из София, опитвайки се да видя къде са пунктовете за събиране на подписи. Има много масички, но на тях се продават мартенички. Не видях масички, на които да се събират подписи. Ако наистина подписите са събрани, референдум ще има. Народното събрание е последният орган, който няма да се съобрази със закон”, обясни Манолова. По думите й, правото да гласуваш е право, няма задължително право и би било коректно преди да се проведе референдум по тези теми да има реално тълкуване на тези текстове от Конституционния съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика