77 са новите неща в Изборния кодекс, заяви Манолова

13945
77 са новите неща в Изборния кодекс, заяви Манолова
Снимка: БГНЕС

С експертите, с които работихме по кодекса, изброихме 77 нови моменти в изборните правила, без да изпадаме в излишно детайлизиране. Това каза зам.-председателят на НС Мая Манолова на дискусията дали и доколко е нов новият Изборен кодекс, предаде БГНЕС.

Манолова посочи, че по-важно от количествените измерители, е посоката на промените. "Най-важната цел – постигане на честни избори, е реализирана чрез новия ИК и промените в тази посока са известни на всички", каза тя.

Манолова изброи, че вече бюлетините ще се печатат по реда на Наредбата за издаване на ценни книжа от печатниците на БНБ, под контрола на МФ и ЦИК; бюлетините ще имат номера; наблюдателите ще бъдат във всички фази на изборния процес; ще има пълна прозрачност в работата на изборната администрацията и др.

С промените, които Мая Манолова изброи са и тези, че ще бъде осигурена "обективно и справедливо медийно отразяване на предизборната кампания".

"Едно от най - големия завоевания на новия ИК е съчетаването интегрална бюлетина с преференции", заяви тя и подчерта, че тази бюлетина няма да бъде дълга 2 метра, както се говорили от ГЕРБ. Манолова показа как ще изглежда бюлетината, с участници в евроизборите през 2009 г., и тя бе един лист.

Тя припомни, че новият ИК е обсъждан повече от 6 месеца с представители на гражданското общество. "Аз не можах да реализирам моите лични виждания за това как трябва да изглежда изборният процес, но целта беше друга – да бъдат чути българските граждани и затова не е справедливо кодексът да бъде наричан "Изборен кодекс Манолова". Това е Изборен кодекс на българските граждани", каза зам.-председателят на НС.

Тя се обърна и към всички граждански организации и припомни, че те ще могат да направят свои предложение за членове на ЦИК. КБ има намерение в част от своята квота да предложат номинации, направени от гражданските организации.

Манолова: Този парламент е най-смелият, въведе нови изборни правила

Добрата новина е, че Изборният кодекс е приет и ще действа на предстоящия евровот. Той прави огромна крачка напред спрямо сега действ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика