Пациентски организации на бунт срещу новия нац. консултант по трансплантология

72178
Пациентски организации на бунт срещу новия нац. консултант по трансплантология
Снимка: Thinkstock/ Guliver

"Новият национален консултант по трансплантология, директорът на болница „Лозенец" професор Любомир Спасов е заплаха за бъдещето на трансплантациите в България". Това смятат пациентски организации, които тръгнаха на бунт срещу него.

„Ние искаме някой да ни отговори на въпросите: Кой го предложи за национален консултант? Какъв беше смисълът да бъде сменен? Не могат да се случват политически назначения на такива места, в крайна сметка, за да върнем доверието, трябва да има човек, който обединява гилдията!” коментира председателят на Федерация „Български пациентски форум" Иван Димитров.

Защо трансплантираните пациенти не трябва да доплащат за лечението си

Пациентски организации излязоха с официално становище, изразяващо притесненията им относно необходимостта трансплантирани пациенти да...

Въпросите получиха отговор в Здравното министерство, където по същото време проф. Спасов получи подкрепа от други пациентски организации и лекари. Мандатът на предишния консултант изтекъл, пише БТВ.

„Предложението за национален консултант по трансплантации дойде лично от ректора на Софийския университет и Академичния съвет, към който е университетска болница „Лозенец”. По принцип в правилника по този начин се случват предложенията - от лечебни заведения или от университети, така че цялата процедура по наредбата е спазена”, категорична беше министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Самият проф. Спасов обясни, че делата, заведени срещу болницата, не са срещу него и са граждански искове за финансови компенсации. Той отрече обвиненията.

„Имам европейски одит, който показва, че болница „Лозенец” има успеваемост на всичките си трансплантации 80%, такава каквато е в Европа. Именно защото тези обвинения от две години се твърдят, аз поканих европейската асоциация по трансплантология да ми направи одит”, обясни проф. Любомир Спасов.

2 пъти повече трансплантации са направени у нас през 2013

През 2013 два пъти повече хора получиха шанс за нов живот спрямо миналата година. Военномедицинска академия е една от болниците, в коит...

Новият национален консултант си поставя за цел да повиши доверието в лекарите, за да се увеличи броят на трансплантациите в България.

Новият национален консултант и здравният министър ще работят за развитието на балканска мрежа за трансплантации. Обсъжда се възможността наши лекари да се обучават в Гърция, предстоят разговори и със здравните министри на Турция и Румъния.

31-годишният Владимир Бочев загубил сина си Николай след неуспешна чернодробна трансплантация. Тя била извършена от екипа на проф. Спасов в болница „Лозенец". „Около седмица някъде бяха дните, в които се случи цялата работа. В началото на месец февруари 2011 г. - операция. На 11 февруари той почина”, спомня си бащата.

Владимир е бил донор на сина си. След операцията получил усложнения. В момента води дело срещу болницата и е категоричен, че директорът не е за поста национален консултант по трансплантология. На това мнение са и някои пациентски организации.

Фейсбук е новият пазар на органи

Всеки осми пациент, нуждаещ се от трансплантация, получава орган благодарение на Фейсбук. Учени изследвали близо 100 Фейсбук потребите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com