Манолова предупреждава за злоупотреби от страна на ЧСИ заради ГПК

7852
Манолова предупреждава за злоупотреби от страна на ЧСИ заради ГПК
Снимка: БГНЕС

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се БГ" Мая Манолова изпрати становище до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи в 44-то Народно събрание. Поводът - казусът с частните съдебни изпълнители.

"На 22 юли 2020 г. Народното събрание прие на първо четене изменения в Гражданския процесуален кодекс с вх. №054-01-67 от 10.07.2020 г., внесени от Валери Симеонов и група народни представители. С измененията се дава възможност на частните съдебни изпълнители да събират несъдебни дългове преди длъжникът да е осъден по законовия ред.  Това отваря възможности за множество злоупотреби от страна на ЧСИ, включително за събиране на недоказан дълг под внушението, че той е вече одобрен от съда. В масовия случай хората няма да знаят, че още не са осъдени, а че се търси дълг само по твърдения", предупреждава Манолова.

Мая Манолова: Борисов превърна управлението на държавата в софра (ВИДЕО)

С парите от ЕС Борисов нареди софрата за своите хора. Справедливо е подозрението, че премиерът отново ще нахрани приятелския си кръг. ...

"Рискът е за обикновените хора да се създаде привидност за осъждане. При недостатъчна запознатост със законодателството на страната, за мнозинството от българските граждани търсенето от ЧСИ би означавало, че те вече са осъдени и ще се стигне до злоупотреби и плащане и на недължими задължения. Със законопроекта се дава възможност ЧСИ да търси гражданите въз основа единствено на твърдение на кредитора, за който няма задължение да представя документи, доказващи дълга. Така частните съдебни изпълнители ще могат да събират несъществуващи дългове, погасени по давност и вече платени задължения или суми, произтичащи от неравноправни клаузи в договорите.

Лобистката цел на законопроекта е гражданите, получавайки покана за доброволно изпълнение от съдебен изпълнител, да бъдат въведени в заблуждение, че въпросът с доказаността по основание и размер на претенцията вече е решен в съда, тъй като основната функция на съдебните изпълнители е именно да привеждат в изпълнение влезли в сила и подлежащи на изпълнение съдебни актове, т.е. адресата на тази покана да се почувства заплашен от репресията, която държавата е делегирала на съдебните изпълнители за принудително събиране на вземанията. Още повече, че законопроектът предвижда възможност съдебният изпълнител да търси и лично да разговаря с длъжника, както и да му изпраща и повторна покани за доброволно изпълнение", пише бившият омбудсман.

По думите на Манолова предложеният законопроект има единствена цел да облагодетелства частните съдебни изпълнители, колекторски фирми, банкови и кредитни институции, монополни дружества, които имат интерес да събират претендираните си вземания от българските граждани без да се гарантира конституционното право на защита на потребителите и без произнасяне на българския съд.

Законът ще облагодетелства частните съдебни изпълнители с милиони левове, които ще получават възнаграждение за „услугата“ минимум 10% от събрания дълг.

Манолова: Пеевски е един от олигарсите, които Борисов допусна на трапезата си

От първия ден съм на протеста като една от 30-40 хиляди граждани, които протестират срещу мафиотското управление. Това е нережисиран гр...

Приетите на първо четене текстове ще ударят стотици хиляди български граждани, които в момента са жертва на колекторски фирми, монополисти, банки и фирми за бързи кредити, чиято цел е да оглозгат до кокал засегнатия от кризата български народ. 

"Призоваваме вносителите да оттеглят законопроекта, а ако това не се случи, народните представители от всички парламентарни групи трябва да отхвърлят този законопроект при второто гласуване в пленарна зала. Той нарушава правата на българските граждани, облагодетелства силните на деня – частни съдебни изпълнители, колекторски фирми, финансови институции, монополни дружества, и е в противоречие с обществения интерес", завършва становището на Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com