Местан "обори" позицията на съдиите с вечната мантра за политическо влияние

4576
Местан "обори" позицията на съдиите с вечната мантра за политическо влияние
Снимка: БГНЕС

Просто защото сме опозиция – така лидерът на ДПС Лютви Местан обясни защо партията му не подкрепя кандидатурата на Екатерина Захариева за нов правосъден министър. Местан посочи, че не вижда защо да има персонални промени в кабинета.

На въпрос на Нова телевизия дали ДПС не иска Христо Иванов, Местан отговори, че в политиката нещата не опират до избора между Иванов и Захариева.

ВСС привика председателя на СГС, след като той взе участие в съдийския протест

Висшият съдебен съвет ще поиска доклад от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов за свършеното от него и екипа му по преп...

Относно позицията на съдиите, лидерът на ДПС заговори за парадокс – хем са прави, хем политиците не можели да направят повече. Местан бързо хвърли картите – той счита председателите на ВКС и ВАС за хора от системата, защото още ВНС е заложил съотношение във ВСС 14:11, като се броят председателите на ВКС, на ВАС и главния прокурор. Ако бяхме приели критерия на съдиите, то в прокуроската квота трябваше да има още един „професионалист”, внуши Местан. Той каза и, че в хода на парламентарните консултации бил предложил и за съдиите, и за прокурорите да има лек превес на професионалистите, но другите партии казали, че така недопустимо се променя Конституция.

За пореден път Местан защити и Делян Пеевски, за когото било упорито внушавано, че е основно зло. Една година управлението имаше целия ресурс, за да направи реформи – те не се случват и пак имаме нужда от „универсалния виновник ДПС”, каза лидерът на ДПС. Дебатите около Конституцията показаха, че реформи не се правят с мантри, добави той.

Относно речта на Лозан Панов, лидерът на ДПС я определи като „блестяща реч на политик”. Местан посочи, че наистина има проблем, но призова Панов и протеста да се насочат усилия за свикване на Велико народно събрание, за да се направят необходимите промени – дали да се разпусне, дали да пипа по-дълбоко съдебната система. Съдиите имат какво повече да направят, ние сме само законодатели.

43-тият парламент постигна всичко, което беше възможно, настоя Местан, без изрично да уточни дали визира съдебната реформа, макар явно да ставаше въпрос за нея. Той определи исканията на Реформаторския блок като такива „извън възможностите на това Народно събрание”. Местан ги охарактеризира като поставяне на прокуратурата под политическо влияние.

Поредна вечер на протести заради съдебната реформа

И тази вечер излязоха на протест срещу провалената съдебна реформа недоволни граждани. Реакциите на протестиращите са по повод окончат...

За оставането на Петър Москов като министър на здравеопазването, Местан просто каза, че ДПС не било застъпвало „политика на изчегъртване”. Духът на ДСБ витае при Реформаторския блок, но те останаха във властта - това го наричам "десен болшевизъм", заяви лидерът на ДСБ. Болшевиките не са имали възможност да спечелят избори по обичайния начин, затова са търсели революция, обясни тезата си Местан. ДСБ не се мръднали от позицията на Бащицата си, когато загуби изборите в началото на века - че избирателите са виновни, добави той. И съобщи, че ДПС се събира на "новогодишен купон" при Ахмед Доган. Г-н Доган е нашият естествен лидер, но оперативно не е участвал в политиката от много време насам, уточни Местан. Сегашният лидер на ДПС отрече да има конфликт с Доган - лошата новина за зложелателите ни е, че няма дори предпоставки за такова нещо.

За финал Местан заяви, че с 36 депутати ДПС не може да предизвика парламентарна криза. В България вотовете за недоверие не минават - само този при Филип Димитров успя, припомни той, но обяви кабинетът за "тотално нестабилен". Именно затова Местан прогнозира предсрочни избори и това можело да стане още следващата година, във формат 2 в 1, макар "да не им го пожелавам", посочи лидерът на ДПС. Според него излизането на ДСБ има оздравителен ефект върхи правителството, но той щял да бъде кратък. Местан вижда партията си като втора политическа сила и намекна за собствен кандидат за президент, без да уточнява дали ще подкрепят Маргарита Попова за президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика