Министерството на туризма се разграничи от Валери Симеонов

3774
Министерството на туризма се разграничи от Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Проверките на Министерството на туризма са само по отношение на плажовете, не на хората и нямат нищо общо с тези на вицепремиера Валери Симеонов.

Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в дискусията „За по-чист морски туризъм“ във Варна, предаде Фокус във връзка с проверките по Черноморието.

Симеонов се похвали с акция срещу шума в Слънчев бряг, арестуваха диджей

„От тази нощ битката за тишината ще бъде война. Следва продължение...”, закани се вицепремиерът Валери Симеонов, един от ре...

"Навсякъде се правят проверки за спазване на закона. Разбира се, много трябва да се съобразява начинът и методите, по които тези проверки се извършват, за да не се вреди на българския туризъм. Проверките, които извършваме от Министерството на туризма, са само по отношение на плажовете, не по отношение на хората и винаги нашите проверки са в светлата част на денонощието. Смятам, че когато бъдат установени нарушения, ние даваме предписания, след което правим повторна проверка и ако предписанията не са изпълнени, има санкция", коментира Ангелкова.

Тя каза още, че няма координация между проверките, които извършва Министерството на туризма и тези на вицепремиера Валери Симеонов.

"Нашите проверки са самостоятелни и са свързани с управлението на плажовете, така че няма нищо общо с проверките, които се извършват от негова страна", уточни министърът.

Тя добави, че още в края на миналата година е започнало обсъждането на статута националните курорти. "Те са имиджът на българския туризъм. Затова много трябва да се внимава с това как представяме този имидж. В момента тече обществено обсъждане на темата, така и в Народното събрание. За мен е много важно дейностите, които се извършват там, да бъдат регламентирани, защото по този начин именно ние можем да гарантираме качеството на туристическия продукт. Всички други еднократни прояви водят до негативно представяне на нашата страна като туристическа дестинация, отколкото обратното", коментира министърът.

Подготвяме специална визия за временните преместваеми обекти, допълни Ангелкова.

Над 3 300 000 чужди туристи са посетили България от началото на годината

Над 3 300 000 чуждестранни туристи са посетили страната от началото на годината. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова. &...

„Позицията на министерството и това, което разработваме, е създаване на специален статут, в който ще се казва как да се извършва инфраструктурната дейност на територията на курортите, така и всичко свързано с благоустройствените дейности. В момента подготвяме специална визия за временните преместваеми обекти. Това, което изцяло зависи от мен, като министър, и от министерството – още през следващото лято ще започне да функционира за територията на плажовете. Това може да се случи веднага и не е необходима промяна в закона по отношение на територията на целия курорт”, обясни тя.

По думите ѝ много е важно да се види архитектурната визия, да се обособят различни зони в самия курорт, за да се знае къде каква дейност следва да се извършва и всичко това да се случва в тясно сътрудничество с бранша.

Министър Ангелкова заяви, че най-честите нарушения по плажовете са свързани с липсата на спасители. „Много по-малко нарушения забелязваме тази година, свързани с поставяне на допълнителни преместваеми обекти върху плажовете. До момента сме констатирали такива на три плажа, но при повторната проверка и на трите плажа са отстранени”.

В същото време при проверките са били открити и нови нарушения, свързани с това, че на плажове, за които има специална процедура за отдаване под наем, новият наемател или не иска да встъпи в задълженията си по договор или не бива допускан от предишен наемател и съответно плажът остава неохраняем, но същевременно там се извършва търговска дейност, което е недопустимо. Министър Ангелкова обясни, че такъв е случаят с плажовете „Кабакум” и „Панорама” във Варна и „Обзор-мотела” на юг. Тя обясни, че кметовете и областните управители са сезирани, за да бъдат предприети мерки за недопускане на търговска дейност на въпросните плажове.

„Вече имаме издадени заповеди за премахване от кмета на Община Несебър по отношение на Обзор, така че всеки трябва да встъпи в ангажиментите съгласно закона и да се пристъпи към изпълнение. Ако междувременно новият наемател подпише договора, в случая с „Панорама” той ще си изпълнява задълженията по договор, но трябва да си плаща. Няма как всички други да плащат, а само те да извършват нерегламентирани дейности на плажа, държавата да им плаща почистването и водноспасителната дейност, а те да извършват търговска дейност – това е абсурдно”, каза още Николина Ангелкова.

В средата на сезона, туристическият бранш продължава да търси кадри

Туристическият бранш във Варна продължава да търси изпълнителски кадри, въпреки че сме в средата на сезона. Това каза Божидар Михайлов,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com